Disertační práce se zabývá vývojem technologií zpracování vedlejších produktů potravinářského a kožedělného průmyslu, zejména bílkovinné povahy, jejichž hydrolyzáty se uplatňují jak v běžné výživě člověka, tak také v zemědělství jako např. biostimulátory (induktory rezistence). Cíle práce spočívají v optimální kombinaci přímého a nepřímého modelování, tj. využití teorie transportních procesů a chemické reakční kinetiky ve spojení s experimenty. Časové závislosti byly statisticky zpracovány za účelem stanovení parametrů matematicko-fyzikálních modelů. Výsledné vztahy a experimentální data byly aplikovány k verifikaci navržených kvantitativních modelů. Ověřené modely sloužily pro stanovení optimální reakční doby a návrh algoritmu řízení reálných hydrolyzačních reaktorů.
Anotace v angličtině
This dissertation deals with the development of processing technologies of by-products generated by the food processing and tanning industries. These
by-products - especially those of protein nature, can be converted into hydrolysates that can be applied in human nutrition as well as in agriculture (e.g. in the form of bio-stimulators - resistance inductors). The objective of the dissertation is to optimally combine direct and indirect modeling methods, i.e. to effectively combine the Transport Phenomena Theory and Reaction Kinetics with experiments. The time dependencies were statistically evaluated in order to determine the parameters of the mathematical-physical model. The resulting equations and experimental data were used to verify the proposed quantitative models. The verified models served for the determination of the optimal reaction time and the design of the Real Hydrolysing reactor Control Algorithm.
Protein hydrolysates, collagen, brewer's yeast, chemical reaction kinetics, effective diffusion coefficient.
Rozsah průvodní práce
151
Jazyk
CZ
Anotace
Disertační práce se zabývá vývojem technologií zpracování vedlejších produktů potravinářského a kožedělného průmyslu, zejména bílkovinné povahy, jejichž hydrolyzáty se uplatňují jak v běžné výživě člověka, tak také v zemědělství jako např. biostimulátory (induktory rezistence). Cíle práce spočívají v optimální kombinaci přímého a nepřímého modelování, tj. využití teorie transportních procesů a chemické reakční kinetiky ve spojení s experimenty. Časové závislosti byly statisticky zpracovány za účelem stanovení parametrů matematicko-fyzikálních modelů. Výsledné vztahy a experimentální data byly aplikovány k verifikaci navržených kvantitativních modelů. Ověřené modely sloužily pro stanovení optimální reakční doby a návrh algoritmu řízení reálných hydrolyzačních reaktorů.
Anotace v angličtině
This dissertation deals with the development of processing technologies of by-products generated by the food processing and tanning industries. These
by-products - especially those of protein nature, can be converted into hydrolysates that can be applied in human nutrition as well as in agriculture (e.g. in the form of bio-stimulators - resistance inductors). The objective of the dissertation is to optimally combine direct and indirect modeling methods, i.e. to effectively combine the Transport Phenomena Theory and Reaction Kinetics with experiments. The time dependencies were statistically evaluated in order to determine the parameters of the mathematical-physical model. The resulting equations and experimental data were used to verify the proposed quantitative models. The verified models served for the determination of the optimal reaction time and the design of the Real Hydrolysing reactor Control Algorithm.