Cílem této bakalářské práce je ukázat možnosti jak kombinovat jídlo a víno. Upozornit na informace uváděné výrobci vín na etiketách svých výrobků. V práci je dále uvedena krátká historie vína, kategorie a označování vín dle zákona. Také se zabývám odrůdami révy vinné zapsanými do státní odrůdové knihy a základy sommelierství.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor?s dissertation is to show the possibilities of combining food and wine. Also draw the attention to the information provided by the manufacturers on labels of their products. This thesis also provides short history about the wine, the wine range and how the wine is marked in accordance with the law. I am engaged in the Types of grape vine recorded in to the national book of varieties and the basics of sommeliering too.
Klíčová slova
víno, réva vinná, odrůdy vína, kategorie vín, víno a pokrm, sommelier
Klíčová slova v angličtině
Wine, grape vine, varieties of wine, wine range, wine and food, sommelier
Rozsah průvodní práce
43 s (68 623 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce je ukázat možnosti jak kombinovat jídlo a víno. Upozornit na informace uváděné výrobci vín na etiketách svých výrobků. V práci je dále uvedena krátká historie vína, kategorie a označování vín dle zákona. Také se zabývám odrůdami révy vinné zapsanými do státní odrůdové knihy a základy sommelierství.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor?s dissertation is to show the possibilities of combining food and wine. Also draw the attention to the information provided by the manufacturers on labels of their products. This thesis also provides short history about the wine, the wine range and how the wine is marked in accordance with the law. I am engaged in the Types of grape vine recorded in to the national book of varieties and the basics of sommeliering too.
Klíčová slova
víno, réva vinná, odrůdy vína, kategorie vín, víno a pokrm, sommelier
Klíčová slova v angličtině
Wine, grape vine, varieties of wine, wine range, wine and food, sommelier
Zásady pro vypracování
Třídění vín
Odrůdy vína
Vhodnost vín k přípravě pokrmům
Somelierství
Zásady pro vypracování
Třídění vín
Odrůdy vína
Vhodnost vín k přípravě pokrmům
Somelierství
Seznam doporučené literatury
1. KRAUS, V. a kol.Encyklopedie českého a moravského vína, PRAGA MYSTICA, Praha 2005
2. ŠEVČÍK, L. Bílá vína, GRADA, Praha 1999
3. ŠEVČÍK, L. Červená vína, GRADA, Praha 1999
4. PÁTEK, J. Zrození vína, JOTA, Brno 2001
Seznam doporučené literatury
1. KRAUS, V. a kol.Encyklopedie českého a moravského vína, PRAGA MYSTICA, Praha 2005
2. ŠEVČÍK, L. Bílá vína, GRADA, Praha 1999
3. ŠEVČÍK, L. Červená vína, GRADA, Praha 1999
4. PÁTEK, J. Zrození vína, JOTA, Brno 2001
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Golian: Existují nejakostní vína?
doc. Valášek: Jaké moštoměry se používají v zahraničí? Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy moštoměrů? Co je to mešní a košer víno?
Ing. Sumczynski: Proč jste nepoužil žádnou odbornou literaturu?
Student danou problematiku ovládá, ale její aplikace mu činila potíže. Jeho vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděl správně.