Byl studován vliv teplot přípravy vodných roztoku, typu nádob pro solidifikaci vzorků, středních molekulových hmotností a jejich distribucí na změnu mechanických vlastností tenkých polymerních filmů z 2-hydroxyethylcelulózy. Filmy byly solidifikovány v teplotních polích za vzniku konvektivních proudění a samoorganizovaných struktur typu Bénard-Marangoniho buněk. Z experimentů vyplynulo, že je nutno použít vhodný typ nádoby pro přípravu vzorku, aby bylo možné dosáhnout reprodukovatelných výsledků. Dále bylo zjištěnou, že teplota přípravy roztoku má zásadní vliv v systémech s širokou distribucí a převládajícím podílem vysokomolekulárních frakcí.
Anotace v angličtině
The effect of temperature, vessels for film solidification, molecular
weight and its distribution on mechanical properties of thin films
prepared from the 2-hydroxyethylcellulose solution was studied. Films
were solidified in thermal fields where convective flow arises and
self-organised structures (Bénard-Manargoni cells) are formed.
Experiments revealed that suitable vessel for sample preparation must be
used to achieve reproducible results. Also the temperature of solution
preparation played key effect in systems with broad distribution of
molecular weights and with prevailing content of high-molecular fraction.
Klíčová slova
pevnost v tahu, polymerní filmy, 2-hydroxyethylcelulóza, distribuce molekulové
hmotnosti, teplota přípravy
Klíčová slova v angličtině
tensile strength, polymeric films, 2-hydroxycellulose, molecular weight
distribution, temperature of preparation
Rozsah průvodní práce
47 s. (40 918 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Byl studován vliv teplot přípravy vodných roztoku, typu nádob pro solidifikaci vzorků, středních molekulových hmotností a jejich distribucí na změnu mechanických vlastností tenkých polymerních filmů z 2-hydroxyethylcelulózy. Filmy byly solidifikovány v teplotních polích za vzniku konvektivních proudění a samoorganizovaných struktur typu Bénard-Marangoniho buněk. Z experimentů vyplynulo, že je nutno použít vhodný typ nádoby pro přípravu vzorku, aby bylo možné dosáhnout reprodukovatelných výsledků. Dále bylo zjištěnou, že teplota přípravy roztoku má zásadní vliv v systémech s širokou distribucí a převládajícím podílem vysokomolekulárních frakcí.
Anotace v angličtině
The effect of temperature, vessels for film solidification, molecular
weight and its distribution on mechanical properties of thin films
prepared from the 2-hydroxyethylcellulose solution was studied. Films
were solidified in thermal fields where convective flow arises and
self-organised structures (Bénard-Manargoni cells) are formed.
Experiments revealed that suitable vessel for sample preparation must be
used to achieve reproducible results. Also the temperature of solution
preparation played key effect in systems with broad distribution of
molecular weights and with prevailing content of high-molecular fraction.
Klíčová slova
pevnost v tahu, polymerní filmy, 2-hydroxyethylcelulóza, distribuce molekulové
hmotnosti, teplota přípravy
Klíčová slova v angličtině
tensile strength, polymeric films, 2-hydroxycellulose, molecular weight
distribution, temperature of preparation
Zásady pro vypracování
Vypracujte rešerši na zadané téma s využitím doporučené literatury a databázových informačních zdrojů.
Připravte polymerní roztoky, ze kterých následně solidifikujte tenké polymerní filmy o rozdílném složení z hlediska distribuce molekulových hmotností.
Připravené filmy charakterizujte pomocí optických metod. Z charakterizovaných filmů připravte zkušební tělíska pro testování na univerzálním testovacím zařízení Instron.
Získané výsledky přehledně diskutujte v závěrečných kapitolách bakalářské práce a proveďte jejich kritické srovnání.
Zásady pro vypracování
Vypracujte rešerši na zadané téma s využitím doporučené literatury a databázových informačních zdrojů.
Připravte polymerní roztoky, ze kterých následně solidifikujte tenké polymerní filmy o rozdílném složení z hlediska distribuce molekulových hmotností.
Připravené filmy charakterizujte pomocí optických metod. Z charakterizovaných filmů připravte zkušební tělíska pro testování na univerzálním testovacím zařízení Instron.
Získané výsledky přehledně diskutujte v závěrečných kapitolách bakalářské práce a proveďte jejich kritické srovnání.
Seznam doporučené literatury
Morawetz, H.: Chování makromolekul v roztoku, nakladatelství Československé akademie věd, Praha 1971.
Coveney, P. a Highfield, R. Mezi chaosem a řádem. Mladá fronta, 2003. ISBN 80-204-0989-0.
Schwartz M..: Smart materials. John Wiley and Sons, New York 2002.
Raab M.: Materiály a člověk. Encyklopedický dům, Praha 1999.
Tilley R.: Understanding solids ? The science of materials. John Wiley and Sons, Chichester 2008.
Mleziva J., Šňupárek J.: Polymery, výroba, struktura, vlastnosti a použití. Sobotáles, Praha 2000.
Rybnikář F., Ditrych Z., Klácel Z., Ordelt O.: Analýza a zkoušení plastických hmot. SNTL, Praha 1965.
Seznam doporučené literatury
Morawetz, H.: Chování makromolekul v roztoku, nakladatelství Československé akademie věd, Praha 1971.
Coveney, P. a Highfield, R. Mezi chaosem a řádem. Mladá fronta, 2003. ISBN 80-204-0989-0.
Schwartz M..: Smart materials. John Wiley and Sons, New York 2002.
Raab M.: Materiály a člověk. Encyklopedický dům, Praha 1999.
Tilley R.: Understanding solids ? The science of materials. John Wiley and Sons, Chichester 2008.
Mleziva J., Šňupárek J.: Polymery, výroba, struktura, vlastnosti a použití. Sobotáles, Praha 2000.
Rybnikář F., Ditrych Z., Klácel Z., Ordelt O.: Analýza a zkoušení plastických hmot. SNTL, Praha 1965.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky vedoucího práce (dr. Minařík):
Nejsou.
Otázky oponenta práce (dr. Smolka):
1. Jakým způsobem byl stanovován průřez vzorků pro přepočet ze síly na napětí?
2. Poskytují grafy 3 a 4 kromě hodnot pevnosti v tahu další informaci o chování zkoumaného materiálu při tahovém namáhání?
doc. Svěrák: závislost pevnosti v tahu na tloušťce folie.
doc. Sedlařík: vliv kondicionace na mechanické vlastnosti vzorků.
Student odpověděl na všechny otázky.