Bakalářská práce řeší problematiku výskytu dusičnanů v zelenině. Jsou popsány metody stanovení dusičnanů, vlivy kuchyňského zpracování zeleniny na obsah dusičnanů v potravinách. Část práce se věnuje rizikovosti dusičnanů pro lidský organismus. Jsou uvedeny osvědčené postupy, jimiž lze množství dusičnanů v zelenině ovlivnit.
Snížení příjmu dusičnanů prostřednictvím potravního řetězce zůstává nadále důležitým úkolem, především z pohledu výživy kojenců a malých děti. Přijatelná denní dávka dusičnanů je 0 - 0,2 mg/kg tělesné hmotnosti.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis solves the problematic of nitrates occurrence in vegetables. It describes the methods of nitrates determination, effects cooking processes of vegetables on nitrates content within the food. Part of the work deals with the risks, that nitrates might have on the human organism. The proven procedures that have significant impact on the levels of nitrate in vegetables are also considered within this thesis.
Reduction of nitrate income via the food chain still remains a important task, especially within the nutrition of infants and small children. The acceptable daily intake of nitrates is 0 - 0,2 mg/kg of body weight.
manuring, contamination, determination of nitrates, nitrates, nitrites, vegetables, heat, treatment
Rozsah průvodní práce
44 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce řeší problematiku výskytu dusičnanů v zelenině. Jsou popsány metody stanovení dusičnanů, vlivy kuchyňského zpracování zeleniny na obsah dusičnanů v potravinách. Část práce se věnuje rizikovosti dusičnanů pro lidský organismus. Jsou uvedeny osvědčené postupy, jimiž lze množství dusičnanů v zelenině ovlivnit.
Snížení příjmu dusičnanů prostřednictvím potravního řetězce zůstává nadále důležitým úkolem, především z pohledu výživy kojenců a malých děti. Přijatelná denní dávka dusičnanů je 0 - 0,2 mg/kg tělesné hmotnosti.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis solves the problematic of nitrates occurrence in vegetables. It describes the methods of nitrates determination, effects cooking processes of vegetables on nitrates content within the food. Part of the work deals with the risks, that nitrates might have on the human organism. The proven procedures that have significant impact on the levels of nitrate in vegetables are also considered within this thesis.
Reduction of nitrate income via the food chain still remains a important task, especially within the nutrition of infants and small children. The acceptable daily intake of nitrates is 0 - 0,2 mg/kg of body weight.
manuring, contamination, determination of nitrates, nitrates, nitrites, vegetables, heat, treatment
Zásady pro vypracování
Obecné odborné informace k chemické struktuře dusičnanů a jejich významu, metody jejich stanovení.
Výskyt dusičnanů v potravinách rostlinného původu.
Vliv technologického a kuchyňského zpracování zeleniny na obsah dusičnanů.
Rizikovost dusičnanů pro lidský organismus.
Návrh závěrů a doporučení k dalšímu odbornému sledování a vyhodnocování.
Zásady pro vypracování
Obecné odborné informace k chemické struktuře dusičnanů a jejich významu, metody jejich stanovení.
Výskyt dusičnanů v potravinách rostlinného původu.
Vliv technologického a kuchyňského zpracování zeleniny na obsah dusičnanů.
Rizikovost dusičnanů pro lidský organismus.
Návrh závěrů a doporučení k dalšímu odbornému sledování a vyhodnocování.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin III. 1. vydání. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-86659-02-3.
[2] DAVÍDEK, J., JANÍČEK, G., POKORNÝ, J. Chemie potravin. 1. vydání. Praha: SNTL, 1983.
[3] DAVÍDEK, J., VELÍŠEK J. Analýza potravin. 1. vydání. Praha: ES VŠCHT, 1988.
[4] BŘEZINA, P., KOMÁREK, A., HRABĚ, J. Technologie, zbožíznalství a hygiena
potravin. Vyškov: VVŠ PV, 2001.
[5] BOWMAN, B.A. Present knowledge in nutritions. 8 th edition. Washington D.C.: ILSI Press, 2001. ISBN 1-5788-107-4.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin III. 1. vydání. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-86659-02-3.
[2] DAVÍDEK, J., JANÍČEK, G., POKORNÝ, J. Chemie potravin. 1. vydání. Praha: SNTL, 1983.
[3] DAVÍDEK, J., VELÍŠEK J. Analýza potravin. 1. vydání. Praha: ES VŠCHT, 1988.
[4] BŘEZINA, P., KOMÁREK, A., HRABĚ, J. Technologie, zbožíznalství a hygiena
potravin. Vyškov: VVŠ PV, 2001.
[5] BOWMAN, B.A. Present knowledge in nutritions. 8 th edition. Washington D.C.: ILSI Press, 2001. ISBN 1-5788-107-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Zkoušenou problematiku zvládl student v požadovaném rozsahu. Vyjadřoval se věcně správně, avšak dopustil se určitých nepřesností, které vysvětlil při odpovědi na doplňující otázky.