Tato práce se zaměřuje na využití Ramanovy spektroskopie v potravinářském průmyslu. I když se jedná o poměrně novou metodu, je vypracováno již několik studií s ukázkami jejího praktického využití. Je zde stručně charakterizován samotný princip Ramanova jevu, jeho výhody i nevýhody a také techniky jeho zesílení. Stěžejní část práce je pak zaměřena na seznámení se se studiemi základních i vedlejších potravinových složek. V rámci srovnání aplikačních možností je stručně shrnuto využití Ramanovy spektroskopie v ostatních vědních disciplínách.
Anotace v angličtině
This work is focused on application of Raman spectroscopy in food science. Although this is a rather new method a several study with pratical using have been interpreted. First, I describe a principle of Raman effect, advantages or disadvantages and the technology of increase. The main part of this work is direct to introduce basic and minor food components. At the end there are a possibility practical using of Raman spectroscopy in the next sciencies.
Raman spectroscopy, Vibration, Raman spectrum, Identification of food components
Rozsah průvodní práce
59 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zaměřuje na využití Ramanovy spektroskopie v potravinářském průmyslu. I když se jedná o poměrně novou metodu, je vypracováno již několik studií s ukázkami jejího praktického využití. Je zde stručně charakterizován samotný princip Ramanova jevu, jeho výhody i nevýhody a také techniky jeho zesílení. Stěžejní část práce je pak zaměřena na seznámení se se studiemi základních i vedlejších potravinových složek. V rámci srovnání aplikačních možností je stručně shrnuto využití Ramanovy spektroskopie v ostatních vědních disciplínách.
Anotace v angličtině
This work is focused on application of Raman spectroscopy in food science. Although this is a rather new method a several study with pratical using have been interpreted. First, I describe a principle of Raman effect, advantages or disadvantages and the technology of increase. The main part of this work is direct to introduce basic and minor food components. At the end there are a possibility practical using of Raman spectroscopy in the next sciencies.
Raman spectroscopy, Vibration, Raman spectrum, Identification of food components
Zásady pro vypracování
Charakteristika Ramanovy spektroskopie (RS).
Použití RS pro studium základních potravinářských matric.
Použití RS pro studium vybraných složek potravin.
Aplikace metody RS v praxi.
Zásady pro vypracování
Charakteristika Ramanovy spektroskopie (RS).
Použití RS pro studium základních potravinářských matric.
Použití RS pro studium vybraných složek potravin.
Aplikace metody RS v praxi.
Seznam doporučené literatury
[1] SMITH, E., DENT, G. Modern Raman Spectroscopy: A Practical Approach. Chichester: Wiley, 2005. ISBN 0-471-49794-0.
[2] MOJZEŠ, P., PALACKÝ, J., BAUEROVÁ, V., BEDNÁROVÁ, L. Ramanova mikrospektroskopie a mapování buněk a tkání. Československý časopis pro fyziku. 2011, 61 (3-4), 178-184. ISSN 0009-0700.
[3] LI-CHAN, E.C.Y. The applications of Raman spectroscopy in food science. Trends in Food Science and Technology. 1996, 7, 361-370.
[4] Journal of Raman Spectroscopy. Wiley. ISSN 0377-0486.
Seznam doporučené literatury
[1] SMITH, E., DENT, G. Modern Raman Spectroscopy: A Practical Approach. Chichester: Wiley, 2005. ISBN 0-471-49794-0.
[2] MOJZEŠ, P., PALACKÝ, J., BAUEROVÁ, V., BEDNÁROVÁ, L. Ramanova mikrospektroskopie a mapování buněk a tkání. Československý časopis pro fyziku. 2011, 61 (3-4), 178-184. ISSN 0009-0700.
[3] LI-CHAN, E.C.Y. The applications of Raman spectroscopy in food science. Trends in Food Science and Technology. 1996, 7, 361-370.
[4] Journal of Raman Spectroscopy. Wiley. ISSN 0377-0486.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka v rámci obhajoby prokázala hluboké vědomosti z problematiky bakalářské práce. Na otázky oponentky i komise odpovídala správně jistým, přesvědčivým způsobem.
doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.
Mohla byste více specifikovat použití Ramanovy spektroskopie u vzorků v obalech?