Bakalářská práce je zaměřena na stanovení antimikrobiálních účinků různých mastných kyselin. Teoretická část obsahuje strukturu a rozdělení mastných kyselin a charakteristiky vybraných bakterií. V experimentální části jsou zhodnoceny účinky mastných kyselin na bakterie vyhodnocením jejich růstové křivky.
Anotace v angličtině
This thesis is concentrated on determination of antimicrobial effect of various fatty acid. The theoretical part includes the structure and distribution of fatty acids and characteristic of selected bacteria. In the experimental part, the effect of fatty acid, are evaluated by their growing curve for 18 hours.
Klíčová slova
mastná kyselina, bakterie, růstová křivka
Klíčová slova v angličtině
fatty acid, bacteria, growing curve
Rozsah průvodní práce
50 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na stanovení antimikrobiálních účinků různých mastných kyselin. Teoretická část obsahuje strukturu a rozdělení mastných kyselin a charakteristiky vybraných bakterií. V experimentální části jsou zhodnoceny účinky mastných kyselin na bakterie vyhodnocením jejich růstové křivky.
Anotace v angličtině
This thesis is concentrated on determination of antimicrobial effect of various fatty acid. The theoretical part includes the structure and distribution of fatty acids and characteristic of selected bacteria. In the experimental part, the effect of fatty acid, are evaluated by their growing curve for 18 hours.
Klíčová slova
mastná kyselina, bakterie, růstová křivka
Klíčová slova v angličtině
fatty acid, bacteria, growing curve
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části zpracujte literární rešerši zaměřenou na mastné kyseliny. Popište vliv mastných kyselin na růst grampozitivních a gramnegativních bakterií.
II. Praktická část
V praktické části studujte působení mastných kyselin na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie. Získané výsledky zpracujte a zhodnoťte vliv studovaných mastných kyselin na růst a množení mikroorganizmů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části zpracujte literární rešerši zaměřenou na mastné kyseliny. Popište vliv mastných kyselin na růst grampozitivních a gramnegativních bakterií.
II. Praktická část
V praktické části studujte působení mastných kyselin na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie. Získané výsledky zpracujte a zhodnoťte vliv studovaných mastných kyselin na růst a množení mikroorganizmů.
Seznam doporučené literatury
[1]McClements, D. J.Food Emulsions.Principles, Practise and Technicques.CRC Press, 1999. ISBN 0-8493-8008-1.
[2]Whitehurst, R. J. Emulsifiers in Food Technology. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1802-4.
[3]Gunstone, F. D. The Chemistry of Oils and Fats.Sources, Composition, Properties and Uses.Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9.
[4]Buňková, L., Buňka, F., Janiš, R., Krejčí, J., Doležálková, I., Pospíšil, Z., Růžička, J., Tremlová, B. Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria. Acta Vet. BRNO. 2011, 80, 29-39.
Seznam doporučené literatury
[1]McClements, D. J.Food Emulsions.Principles, Practise and Technicques.CRC Press, 1999. ISBN 0-8493-8008-1.
[2]Whitehurst, R. J. Emulsifiers in Food Technology. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1802-4.
[3]Gunstone, F. D. The Chemistry of Oils and Fats.Sources, Composition, Properties and Uses.Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9.
[4]Buňková, L., Buňka, F., Janiš, R., Krejčí, J., Doležálková, I., Pospíšil, Z., Růžička, J., Tremlová, B. Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria. Acta Vet. BRNO. 2011, 80, 29-39.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Čím si vysvětlujete trendy u MK C14:0, kdy největší inhibiční účinek byl zaznamenán při koncentraci 250 mg/l, a od této koncentrace již tako kyselina působila méně inhibičně?
Uveďte příklady možnosti využití (z mikrobiálního hlediska) některých MK v potravinářském nebo kosmetickém průmyslu.
Jaký je rozdíl mezi tukem a lipidem.
Čím se řídí koncentrace konzervantů v kosmetických prostředcích?
Studentka odpověděla na dotazy oponenta práce i dotazy členů komise.