Tato diplomová práce se zabývá analýzou systémů techniky prostředí restauračního zařízení s kuchyní a jídelnou. Následně je proveden návrh klimatizace a větrání, vytápění teplovodním otopným systémem, bezpečnostního a protipožárního zabezpečení a konečně systému řízení všech těchto technologií. Přehledné vyhodnocení je realizováno pomocí technologie SCADA. Všechny řídicí a monitorovací komponenty jsou integrovány do sběrnice KNX, která umožňuje pokročilou práci s těmito prvky. Neméně důležitý je i výstup řízení a vizualizace směrem k uživateli za využití vzdáleného přihlášení pomocí GSM sítě nebo protokolu TCP/IP.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of environmental engineering systems, a restaurant with kitchen and dining room. Subsequently, the design of a ventilation and air conditioning, heating, hot water heating system, security and fire safety management system, and finally all of these technologies. Clear evaluation is performed using SCADA technology. All control and monitoring components are integrated into the KNX bus, which allows advanced work with these elements. Equally important is the output control and visualization to the user using a remote login using the GSM network or TCP / IP.
Klíčová slova
restaurace, jídelna, kuchyň, klimatizace, větrání, vytápění, sběrnice KNX, vizualizace pomocí SCADA/HMI, zabezpečení pomocí PZTS a CCTV
Klíčová slova v angličtině
restaurant, dining room, kitchen, air conditioning, ventilation, heating, KNX, visualization using SCADA / HMI and security with CCTV PZTS
Rozsah průvodní práce
177 s
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá analýzou systémů techniky prostředí restauračního zařízení s kuchyní a jídelnou. Následně je proveden návrh klimatizace a větrání, vytápění teplovodním otopným systémem, bezpečnostního a protipožárního zabezpečení a konečně systému řízení všech těchto technologií. Přehledné vyhodnocení je realizováno pomocí technologie SCADA. Všechny řídicí a monitorovací komponenty jsou integrovány do sběrnice KNX, která umožňuje pokročilou práci s těmito prvky. Neméně důležitý je i výstup řízení a vizualizace směrem k uživateli za využití vzdáleného přihlášení pomocí GSM sítě nebo protokolu TCP/IP.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the analysis of environmental engineering systems, a restaurant with kitchen and dining room. Subsequently, the design of a ventilation and air conditioning, heating, hot water heating system, security and fire safety management system, and finally all of these technologies. Clear evaluation is performed using SCADA technology. All control and monitoring components are integrated into the KNX bus, which allows advanced work with these elements. Equally important is the output control and visualization to the user using a remote login using the GSM network or TCP / IP.
Klíčová slova
restaurace, jídelna, kuchyň, klimatizace, větrání, vytápění, sběrnice KNX, vizualizace pomocí SCADA/HMI, zabezpečení pomocí PZTS a CCTV
Klíčová slova v angličtině
restaurant, dining room, kitchen, air conditioning, ventilation, heating, KNX, visualization using SCADA / HMI and security with CCTV PZTS
Zásady pro vypracování
Analyzujte specifika prostředí v restauračních a stravovacích provozech, zahrnující technologii tvorby vnitřního prostředí.
Na základě výše uvedené analýzy popište požadavky na mikroklima, na tepelně technické vlastnosti budovy a zařízení techniky prostředí, včetně způsobu řízení.
Pro konkrétní budovu navrhněte systém techniky prostředí pomocí teplovodního vytápění a vzduchotechnického systému s možností rekuperace a chlazení. Energetický zdroj je existující výměníková stanice typu voda-voda.
Navrhněte vhodný řídicí systém. Navrhněte SCADA systém a komunikační brány s protokolem TCP/IP s možností vzdáleného ovládání přes GSM a případným vstupem do systému facility managementu.
Navrhněte systém EPS a EZS s integraci do řídicího systému.
Zásady pro vypracování
Analyzujte specifika prostředí v restauračních a stravovacích provozech, zahrnující technologii tvorby vnitřního prostředí.
Na základě výše uvedené analýzy popište požadavky na mikroklima, na tepelně technické vlastnosti budovy a zařízení techniky prostředí, včetně způsobu řízení.
Pro konkrétní budovu navrhněte systém techniky prostředí pomocí teplovodního vytápění a vzduchotechnického systému s možností rekuperace a chlazení. Energetický zdroj je existující výměníková stanice typu voda-voda.
Navrhněte vhodný řídicí systém. Navrhněte SCADA systém a komunikační brány s protokolem TCP/IP s možností vzdáleného ovládání přes GSM a případným vstupem do systému facility managementu.
Navrhněte systém EPS a EZS s integraci do řídicího systému.
Seznam doporučené literatury
SMOLÍK, J. a kol.: Technika prostředí . SNTL Praha 1970
CHYSKÝ, J., HEMZAL, K. a kol.: Větrání a klimatizace. Technický průvodce. ČMT Praha 1993. ISBN 80-901574-0-8
JELÍNEK, V., HOUŠKOVÁ, M., PAVLÍČEK, I., PETROVÁ, M.: Technická zařízení budov. Podklady pro projekty. Vydavatelství ČVUT Praha, 1993. ISBN 80-01-00586-0
LABOUTKA, K., SUCHÁNEK, T.: Výpočtové tabulky pro vytápění. Vztahy a pomůcky. Vydavatelství Společnosti pro techniku prostředí Praha, 2001. ISBN 80-02-01466-9
MERZ, H., HANSEMANN, T., HUBNER, C.: Automatizované systémy budov. GRADA 2007. ISBN 978-80-247-2367-9
CIHELKA,J. a kol. Vytápění, větrání a klimatizace. SNTL Praha, 1985.
KŘEČEK, S. a kol.: Příručka zabezpečovací techniky. Cricetus, 2003. ISBN 80-902938-2-4
Seznam doporučené literatury
SMOLÍK, J. a kol.: Technika prostředí . SNTL Praha 1970
CHYSKÝ, J., HEMZAL, K. a kol.: Větrání a klimatizace. Technický průvodce. ČMT Praha 1993. ISBN 80-901574-0-8
JELÍNEK, V., HOUŠKOVÁ, M., PAVLÍČEK, I., PETROVÁ, M.: Technická zařízení budov. Podklady pro projekty. Vydavatelství ČVUT Praha, 1993. ISBN 80-01-00586-0
LABOUTKA, K., SUCHÁNEK, T.: Výpočtové tabulky pro vytápění. Vztahy a pomůcky. Vydavatelství Společnosti pro techniku prostředí Praha, 2001. ISBN 80-02-01466-9
MERZ, H., HANSEMANN, T., HUBNER, C.: Automatizované systémy budov. GRADA 2007. ISBN 978-80-247-2367-9
CIHELKA,J. a kol. Vytápění, větrání a klimatizace. SNTL Praha, 1985.
KŘEČEK, S. a kol.: Příručka zabezpečovací techniky. Cricetus, 2003. ISBN 80-902938-2-4
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomant odprezentoval před komisí hlavní cíle a výsledky své diplomové práce. Následně byl student seznámen s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce a poté zodpověděl, ne zcela přesvědčivě, dotazy uvedené v posudcích.
Komise vznesla k obhajobě následující dotazy a připomínky:
1) doc. Koziorek, J.: Jaký byl důvod použití webové aplikace?
2) doc. Koziorek, J.: Jak je zajištěno ošetření neoprávněných přístupů do systému?
3) doc. Janáčová, D.: Jak byly určeny součinitele přestupu tepla a prostupu tepla?