Bakalářská práce se zabývá stravováním geriatrických pacientů v nemocnici. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje pojmy geriatrie, geriatrický pacient, stáří, změny ve stáří, výživu a dietní systém geriatrických pacientů, nejčastější problémy ve výživě u geriatrického pacienta (obezita, podvýživa) a specifikovat stravovaní potřeby geriatrického pacienta. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem formou dotazníku, který zjišťuje názor geriatrických pacientů na nemocniční stravování.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis topic deals with food provision for geriatric patients in hospital. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part defines the terms of Geriatrics, geriatric patients, age, changes in old age, nutrition and diet system of geriatric patients, the most common problems in nutrition for the geriatric patients (obesity, malnutrition) and specifics of food provision for geriatric patients. The practical part deals with quantitative research in the form of a questionnaire surway that identifies opinions of geriatric patients's in the Tomas Bata Regional Hospital in Zlin.
Bakalářská práce se zabývá stravováním geriatrických pacientů v nemocnici. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část definuje pojmy geriatrie, geriatrický pacient, stáří, změny ve stáří, výživu a dietní systém geriatrických pacientů, nejčastější problémy ve výživě u geriatrického pacienta (obezita, podvýživa) a specifikovat stravovaní potřeby geriatrického pacienta. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem formou dotazníku, který zjišťuje názor geriatrických pacientů na nemocniční stravování.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis topic deals with food provision for geriatric patients in hospital. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part defines the terms of Geriatrics, geriatric patients, age, changes in old age, nutrition and diet system of geriatric patients, the most common problems in nutrition for the geriatric patients (obesity, malnutrition) and specifics of food provision for geriatric patients. The practical part deals with quantitative research in the form of a questionnaire surway that identifies opinions of geriatric patients's in the Tomas Bata Regional Hospital in Zlin.
V teoretické části vymezit pojmy a teoretická východiska z oblasti geriatrie a specifikovat stravovací potřeby geriatrických pacientů.
V praktické části zjistit pomocí dotazníkového šetření názor geriatrických pacientů na nemocniční stravování.
Zpracovat a vyhodnotit získaná data, včetně jejich interpretace. Prezentovat výsledky průzkumného šetření a formulovat doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
V teoretické části vymezit pojmy a teoretická východiska z oblasti geriatrie a specifikovat stravovací potřeby geriatrických pacientů.
V praktické části zjistit pomocí dotazníkového šetření názor geriatrických pacientů na nemocniční stravování.
Zpracovat a vyhodnotit získaná data, včetně jejich interpretace. Prezentovat výsledky průzkumného šetření a formulovat doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
BERÁNEK, JAROMÍR. 2007. Dietní stravování: Jednotný dietní systém. Praha: MAG Consulting. ISBN 978-80-86724-32-4.
GROFOVÁ, ZUZANA. 2007. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-1868-2.
KALVACH, ZDENĚK, Zdeněk ZADÁK, Roman JIRÁK, Helena ZAVÁZALOVÁ, Iva HOLMEROVÁ, Pavel WEBER et al., 2007. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2490-4.
KALVACH, ZDENĚK, Zdeněk ZADÁK, Roman JIRÁK, Helena ZAVÁZALOVÁ, Petr SUCHARDA et al., 2004. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing. ISBN 80-247-0548-6.
STARNOVSKÁ, TAMARA. 2007. Výživa hospitalizovaných pacientů/klientů. Praha: Galén. ISBN 978-80-7262-596-3.
Seznam doporučené literatury
BERÁNEK, JAROMÍR. 2007. Dietní stravování: Jednotný dietní systém. Praha: MAG Consulting. ISBN 978-80-86724-32-4.
GROFOVÁ, ZUZANA. 2007. Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-1868-2.
KALVACH, ZDENĚK, Zdeněk ZADÁK, Roman JIRÁK, Helena ZAVÁZALOVÁ, Iva HOLMEROVÁ, Pavel WEBER et al., 2007. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2490-4.
KALVACH, ZDENĚK, Zdeněk ZADÁK, Roman JIRÁK, Helena ZAVÁZALOVÁ, Petr SUCHARDA et al., 2004. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing. ISBN 80-247-0548-6.
STARNOVSKÁ, TAMARA. 2007. Výživa hospitalizovaných pacientů/klientů. Praha: Galén. ISBN 978-80-7262-596-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Domníváte se, že jediným aspektem pro vyhovující vzhled stravy je pouze rozvoz po "rovných cestách" jak v diskuzi (str. 74) konstatujete? (Mgr. Snopek)
V doporučení navrhujete podávat častěji ke snídani koláče. Co vás k tomuto návrhu vede, když pouze 10 % respondentů uvedlo, že jim ke snídani chybí? (Mgr. Snopek)
V případě možnosti realizovat toto šetření znovu, co byste udělala jinak? (Mgr. Snopek)
Konzultovala jste s někým možnosti změny v oblasti stravování, které jste zjistila a popsala? (Mgr. Blažková)
Uvádíte, že sestry nesledují, kolik toho pacient snědl. Existuje na odděleních nějaká dokumentace, která zaznamenává příjem stravy? (Mgr. Blažková)
K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.