Bakalářská práce je rešeršní a zabývá se hodnocením kvality vína. V úvodní části se zabývá chemickým složení hroznů a vína, následně hodnocením vína po smyslové i analytické stránce. Velká část práce je věnována faktorům, které ovlivňují výslednou kvalitu vín jako je sběr hroznů nebo nedostatky a vady vín. Důležitou část tvoří i výroba vína u malovinařů a nejvíce pěstované odrůdy vín v Čechách a na Moravě.
Anotace v angličtině
The thesis is concerned with the search and evaluation of quality wines. The first part deals with the chemical composition of grapes and wine, then the wine sensory evaluation and analytical. Big part is devoted to factors that affect the final quality wines such as picking grapes or wine flaws and defects. The important part is the production of wine at smaller winemakers or most cultivated varieties of wines in Bohemia and Moravia.
Klíčová slova
Víno, složení vína, hodnocení vína, sběr hroznů, výroba vína, nemoci vín.
Klíčová slova v angličtině
Wine, composition of wine, evaluation of wine, picking grapes, wine production, diseases of wine.
Rozsah průvodní práce
98 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je rešeršní a zabývá se hodnocením kvality vína. V úvodní části se zabývá chemickým složení hroznů a vína, následně hodnocením vína po smyslové i analytické stránce. Velká část práce je věnována faktorům, které ovlivňují výslednou kvalitu vín jako je sběr hroznů nebo nedostatky a vady vín. Důležitou část tvoří i výroba vína u malovinařů a nejvíce pěstované odrůdy vín v Čechách a na Moravě.
Anotace v angličtině
The thesis is concerned with the search and evaluation of quality wines. The first part deals with the chemical composition of grapes and wine, then the wine sensory evaluation and analytical. Big part is devoted to factors that affect the final quality wines such as picking grapes or wine flaws and defects. The important part is the production of wine at smaller winemakers or most cultivated varieties of wines in Bohemia and Moravia.
Klíčová slova
Víno, složení vína, hodnocení vína, sběr hroznů, výroba vína, nemoci vín.
Klíčová slova v angličtině
Wine, composition of wine, evaluation of wine, picking grapes, wine production, diseases of wine.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Víno a jeho charakteristika.
Chemické složení hroznů.
Složení vína.
Hodnocení vína.
Laboratorní (analytický) rozbor vína.
Vliv sběru hroznů a způsob zpracování na kvalitu vína.
Výroba vína u malovinařů.
Rozdělení vína podle kvality.
Nedostatky a vady vína.
Pěstování vína v Čechách a na Moravě.
Choroby vína.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Víno a jeho charakteristika.
Chemické složení hroznů.
Složení vína.
Hodnocení vína.
Laboratorní (analytický) rozbor vína.
Vliv sběru hroznů a způsob zpracování na kvalitu vína.
Výroba vína u malovinařů.
Rozdělení vína podle kvality.
Nedostatky a vady vína.
Pěstování vína v Čechách a na Moravě.
Choroby vína.
Seznam doporučené literatury
[1]Jackson, Ron S. Wine science, Elesevier 2000, ISBN: 978-0-12-379062-0.
[2]Steidl, R. Sklepní hospodářství. 2. vydání, Valtice: Národní vinařské centrum, 2010, ISBN 978-80-903201-9-2.
[3]Kraus, V., Kopeček, J. Setkání s vínem. 5. aktualizované vydání. Praha: Radix, 2012, ISBN 978-80-96031-96-5.
[4]Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin I. a II. díl. Ossis, Tábor, 2009, ISBN 978-80-86659-16-9.
[5]Pavloušek, P. Výroba vína u malovinařů. 2. aktualizované vydání. Praha: Grada, 2010, ISBN 978-80-2473487-3.
Seznam doporučené literatury
[1]Jackson, Ron S. Wine science, Elesevier 2000, ISBN: 978-0-12-379062-0.
[2]Steidl, R. Sklepní hospodářství. 2. vydání, Valtice: Národní vinařské centrum, 2010, ISBN 978-80-903201-9-2.
[3]Kraus, V., Kopeček, J. Setkání s vínem. 5. aktualizované vydání. Praha: Radix, 2012, ISBN 978-80-96031-96-5.
[4]Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin I. a II. díl. Ossis, Tábor, 2009, ISBN 978-80-86659-16-9.
[5]Pavloušek, P. Výroba vína u malovinařů. 2. aktualizované vydání. Praha: Grada, 2010, ISBN 978-80-2473487-3.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.