Tato bakalářská práce se zabývá přípravou mikroemulzí s monoacylglyceroly (MAG) a sledováním případných antimikrobních účinků těchto emulzí. Teoretická část je věnována emulzím, mikroemulzním, jejich vlastnostem a přípravě. Dále jsou zde charakterizovány monoacylglyceroly a jejich antimikrobní účinky. Poslední část teoretické části je zaměřena na bakterie, jejich vlastnosti, růst a množení. V praktické části práce byly připraveny mik-roemulze a byl sledován jejich vliv na růst vybraných Gram-pozitivních a Gram-negativních bakterií.
Anotace v angličtině
This thesis work deals with the preparation of microemulsion with monoacylglycerols (MAG) and their antimicrobial activity. In the theoretical part emulsions, microemulsions, their properties and preparation were summarized. Additionally, monoaclyglycerols and their antimicrobial effects are characterized. The last part of the theoretical section focuses on bacterial properties, growth and multiplication. The experimental part consists of preparation of microemulsions and determination of their antibacterial effect against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria.
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou mikroemulzí s monoacylglyceroly (MAG) a sledováním případných antimikrobních účinků těchto emulzí. Teoretická část je věnována emulzím, mikroemulzním, jejich vlastnostem a přípravě. Dále jsou zde charakterizovány monoacylglyceroly a jejich antimikrobní účinky. Poslední část teoretické části je zaměřena na bakterie, jejich vlastnosti, růst a množení. V praktické části práce byly připraveny mik-roemulze a byl sledován jejich vliv na růst vybraných Gram-pozitivních a Gram-negativních bakterií.
Anotace v angličtině
This thesis work deals with the preparation of microemulsion with monoacylglycerols (MAG) and their antimicrobial activity. In the theoretical part emulsions, microemulsions, their properties and preparation were summarized. Additionally, monoaclyglycerols and their antimicrobial effects are characterized. The last part of the theoretical section focuses on bacterial properties, growth and multiplication. The experimental part consists of preparation of microemulsions and determination of their antibacterial effect against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria.
V teoretické části zpracujte literární rešerši zaměřenou na monoacylglyceroly a jejich vliv na růst mikroorganizmů
Věnujte se dále i problematice přípravy emulzí a mikroemulzí a jejich vlastnostem
II. Praktická část
V praktické části připravte mikroemulze obsahující monoacylglyceroly nasycených i nenasycených mastných kyselin s různou délkou uhlíkového řetězce
Studujte případné antibakteriální působení mikroemulzí na skupině grampozitivních a gramnegativních bakterií
Získané výsledky zpracujte a zhodnoťte vliv studovaných mikroemulzí na růst a množení mikroorganizmů
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části zpracujte literární rešerši zaměřenou na monoacylglyceroly a jejich vliv na růst mikroorganizmů
Věnujte se dále i problematice přípravy emulzí a mikroemulzí a jejich vlastnostem
II. Praktická část
V praktické části připravte mikroemulze obsahující monoacylglyceroly nasycených i nenasycených mastných kyselin s různou délkou uhlíkového řetězce
Studujte případné antibakteriální působení mikroemulzí na skupině grampozitivních a gramnegativních bakterií
Získané výsledky zpracujte a zhodnoťte vliv studovaných mikroemulzí na růst a množení mikroorganizmů
Seznam doporučené literatury
[1] McClements, D. J. Food Emulsions. Principles, Practise and Technicques. CRC Press, 1999. ISBN 0-8493-8008-1
[2] Whitehurst, R. J. Emulsifiers in Food Technology. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1802-4
[3] Gunstone, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
[4] Buňková, L., Buňka, F., Janiš, R., Krejčí, J., Doležálková, I., Pospíšil, Z., Růžička, J., Tremlová, B. Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria. Acta Vet. BRNO. 2011, 80, 29-39.
Seznam doporučené literatury
[1] McClements, D. J. Food Emulsions. Principles, Practise and Technicques. CRC Press, 1999. ISBN 0-8493-8008-1
[2] Whitehurst, R. J. Emulsifiers in Food Technology. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1802-4
[3] Gunstone, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
[4] Buňková, L., Buňka, F., Janiš, R., Krejčí, J., Doležálková, I., Pospíšil, Z., Růžička, J., Tremlová, B. Comparison of antibacterial effect of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria. Acta Vet. BRNO. 2011, 80, 29-39.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Jaké faktory mohou ovlivnit antibakteriální účinky MAG (kromě samotné struktury MAG a struktury buněčných stěn bakterií) v reálné potravinové matrici.
Má studentka přehled o účincích zvolených MAG.