Bakalárska práca sa venuje lipozómom, ktoré sú dôležitou súčasťou kozmetických výrobkov. Popisuje sa v nej ich všeobecná štruktúra, ako aj ich chemicko-fyzikálne vlastnosti. Charakterizovaná je stabilita lipozómov z hľadiska fyzikálneho aj chemického. Uvedené sú taktiež možnosti ich prípravy a zároveň sú popísané ich najčastejšie typy. Pozornosť je sústredená najmä na vybrané lipozomálne produkty, ich zloženie a účinky enkapsulovaných aktívnych látok na pokožku. V práci sú rozobrané taktiež dôležité otázky týkajúce sa vzťahu dodávateľ lipozómov ? kozmetický výrobca a tiež je v nej zhrnutý budúci možný vývoj kozmetických prípravkov obsahujúcich tieto štruktúry.
Anotace v angličtině
In bachelor thesis, liposomes as a part of cosmetic products, are discussed. The thesis describes the general structure and properties of the liposomes. It is also focused on the stability of liposomes in terms of their physical and chemical characteristics. Procedures for the liposome preparation and description of the most common liposome types are also mentioned. Attention is focused mainly on selected liposomal products, ? their composition and effects of encapsulated active ingredients on the skin. Important issues relating to liposome suppliers and manufacturers of cosmetics are discussed and possible future development of cosmetic formulations containing the liposomal structures is presented.
Bakalárska práca sa venuje lipozómom, ktoré sú dôležitou súčasťou kozmetických výrobkov. Popisuje sa v nej ich všeobecná štruktúra, ako aj ich chemicko-fyzikálne vlastnosti. Charakterizovaná je stabilita lipozómov z hľadiska fyzikálneho aj chemického. Uvedené sú taktiež možnosti ich prípravy a zároveň sú popísané ich najčastejšie typy. Pozornosť je sústredená najmä na vybrané lipozomálne produkty, ich zloženie a účinky enkapsulovaných aktívnych látok na pokožku. V práci sú rozobrané taktiež dôležité otázky týkajúce sa vzťahu dodávateľ lipozómov ? kozmetický výrobca a tiež je v nej zhrnutý budúci možný vývoj kozmetických prípravkov obsahujúcich tieto štruktúry.
Anotace v angličtině
In bachelor thesis, liposomes as a part of cosmetic products, are discussed. The thesis describes the general structure and properties of the liposomes. It is also focused on the stability of liposomes in terms of their physical and chemical characteristics. Procedures for the liposome preparation and description of the most common liposome types are also mentioned. Attention is focused mainly on selected liposomal products, ? their composition and effects of encapsulated active ingredients on the skin. Important issues relating to liposome suppliers and manufacturers of cosmetics are discussed and possible future development of cosmetic formulations containing the liposomal structures is presented.
Zpracujte literární rešerši na zadané téma. Charakterizujte lipozomy, jejich složení, rozdělení a fyzikální vlastnosti. Věnujte se rovněž jejich stabilitě a metodám přípravy. V další části práce se zaměřte na využití lipozomů ve farmacii a kosmetice.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte literární rešerši na zadané téma. Charakterizujte lipozomy, jejich složení, rozdělení a fyzikální vlastnosti. Věnujte se rovněž jejich stabilitě a metodám přípravy. V další části práce se zaměřte na využití lipozomů ve farmacii a kosmetice.
Seznam doporučené literatury
[1] KARLSON, P. Základy biochemie. Praha, Academia, 1981. 263 p. ISBN 104-21-852.
[2] LAWRENCE, M. J. Controlled Particle, Droplet and Bubble Formation. Butterworth-Heineman, 1994. ISBN 10: 0750614943.
[3] D. D. LASIC Applications of Liposomes. Handbook of Biological Physics. 1995, vol. 1, p. 491-519.
[4] BANGHAM, A. D., ET AL. Diffusion of univalent ions across the lamellae of swollen phospholipids. J. Mol. Biol. 1965, vol. 13, p. 238-252.
Seznam doporučené literatury
[1] KARLSON, P. Základy biochemie. Praha, Academia, 1981. 263 p. ISBN 104-21-852.
[2] LAWRENCE, M. J. Controlled Particle, Droplet and Bubble Formation. Butterworth-Heineman, 1994. ISBN 10: 0750614943.
[3] D. D. LASIC Applications of Liposomes. Handbook of Biological Physics. 1995, vol. 1, p. 491-519.
[4] BANGHAM, A. D., ET AL. Diffusion of univalent ions across the lamellae of swollen phospholipids. J. Mol. Biol. 1965, vol. 13, p. 238-252.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Primární funkcí lipidové dvojvrstvy je zabránit předčasnému uvolnění obsahu aktivní látky enkapsulované v lipozomech. Jak lze délkou řetězce mastných kyselin ve fosfolipidech, které tvoří liposom, toto uvolňování ovlivnit?
Uveďte další možný způsob, jak lze regulavat uvolňování aktivních látek enkapsulovaných v lipozomech.
Na dotazy oponentky odpověděla studentka správně, ve veřejné rozpravě nebylo dalších dotazů.