Diplomová práce se věnuje popisu sóji, jejím nutričním hodnotám, především vysokému obsahu bílkovin o poměrně vysoké výživové hodnotě a výborných funkčních vlastnostech. Dále je teoretická část věnována sójovému výrobku tofu, který je vyroben srážením čerstvého sójového mléka. Tofu je bohaté na kvalitní proteiny, vitamíny sk. B a obsahuje nízké procento sodíku. V experimentální práci byl proveden dotazníkový průzkum, který byl zaměřen cílovou skupinu respondentů. Dotazníky byly předloženy studentům středních nebo vysokých škol se zaměřením na oblast potravin, potravinářských technologií či gastronomie. Součástí práce byl i průzkum trhu zaměřený na tofu v supermarketech a hypermarketech v okolí Frýdku-Místku.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is about soybean and their hight nutritional values, especially hight content of proeteins with very important nutritional values and very great functionally properties. Next is the theoretical part devoted to the soya product tofu, which is made by coagluating of fresh soya milk. Tofu has hight content of quality proteins, vitamins B and content low percent of natrium. In experimental part had done questionnaire research for target group respondents. Questionnaires were submitted for students or graduates secondary or higher education with a focus on food, food technology and gastronomy. The component of this diploma thesis was a market research about tofu in the supermarkets and hypermarkets near Frýdek-Místek.
Klíčová slova
sója luštinatá, tofu, dotazník, průzkum trhu
Klíčová slova v angličtině
Soja glycine, Tofu, questionnaire, market research
Rozsah průvodní práce
83 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se věnuje popisu sóji, jejím nutričním hodnotám, především vysokému obsahu bílkovin o poměrně vysoké výživové hodnotě a výborných funkčních vlastnostech. Dále je teoretická část věnována sójovému výrobku tofu, který je vyroben srážením čerstvého sójového mléka. Tofu je bohaté na kvalitní proteiny, vitamíny sk. B a obsahuje nízké procento sodíku. V experimentální práci byl proveden dotazníkový průzkum, který byl zaměřen cílovou skupinu respondentů. Dotazníky byly předloženy studentům středních nebo vysokých škol se zaměřením na oblast potravin, potravinářských technologií či gastronomie. Součástí práce byl i průzkum trhu zaměřený na tofu v supermarketech a hypermarketech v okolí Frýdku-Místku.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is about soybean and their hight nutritional values, especially hight content of proeteins with very important nutritional values and very great functionally properties. Next is the theoretical part devoted to the soya product tofu, which is made by coagluating of fresh soya milk. Tofu has hight content of quality proteins, vitamins B and content low percent of natrium. In experimental part had done questionnaire research for target group respondents. Questionnaires were submitted for students or graduates secondary or higher education with a focus on food, food technology and gastronomy. The component of this diploma thesis was a market research about tofu in the supermarkets and hypermarkets near Frýdek-Místek.
Klíčová slova
sója luštinatá, tofu, dotazník, průzkum trhu
Klíčová slova v angličtině
Soja glycine, Tofu, questionnaire, market research
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologický popis sóji a její význam jako plodiny.
Stručné pojednání o chemickém složení sóji s důrazem na nutriční parametry.
Shrnout pěstování sóji, její dovoz.
Tofu - charakteristika a základní technologické operace při jeho výrobě.
II. Experimentální část
Zpracovat dotazník týkající se sóji, tento statisticky vyhodnotit.
Zmapovat trh s výrobky na bázi sóji, zaměřit se především na tofu, jakožto nejčastěji se vyskytující výrobek. Průzkum trhu provést v oblasti Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj.
Diskuze, formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologický popis sóji a její význam jako plodiny.
Stručné pojednání o chemickém složení sóji s důrazem na nutriční parametry.
Shrnout pěstování sóji, její dovoz.
Tofu - charakteristika a základní technologické operace při jeho výrobě.
II. Experimentální část
Zpracovat dotazník týkající se sóji, tento statisticky vyhodnotit.
Zmapovat trh s výrobky na bázi sóji, zaměřit se především na tofu, jakožto nejčastěji se vyskytující výrobek. Průzkum trhu provést v oblasti Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj.
Diskuze, formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J., Chemie potravin II, OSSIS, Tábor 2009
MONARI, S. Fullfat soya handbook,American Soybean Association, 1996
KADLEC,P., a kolektiv, Technologie potravin I.,Vydavatelství VŠCHT, Praha 2007,
LIENER, I. E., Detoxification,Elsevier Science Ltd.,2003
HADDAD, J., ALLAF, K., A study of the impal instantaenous controlled pressure drop on the trypsin inhibitor sof soybean, Journal of Food Engineering, 79,2007
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J., Chemie potravin II, OSSIS, Tábor 2009
MONARI, S. Fullfat soya handbook,American Soybean Association, 1996
KADLEC,P., a kolektiv, Technologie potravin I.,Vydavatelství VŠCHT, Praha 2007,
LIENER, I. E., Detoxification,Elsevier Science Ltd.,2003
HADDAD, J., ALLAF, K., A study of the impal instantaenous controlled pressure drop on the trypsin inhibitor sof soybean, Journal of Food Engineering, 79,2007
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. vedoucí DP seznámila členy komise s posudkem.
doc. Ing. Fišera Miroslav, CSc. oponent DP seznámil členy komise s posudkem a požádal o odpovědi na otázky z posudku oponenta, kterým byla Růžičková Jana Ing. Ph.D.
Kolik obsahuje tofu vlákniny? V práci uvádíte, že ve 100 g tofu je 9,1 g vlákniny, je přirozená či je tofu vlákninou fortifikováno?
Nebylo by vhodné doplnit mapu trhu se sójovými výrobky i o prodejny zdravé výživy?
Studentka danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté, méně přesvědčivé. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu rozpravy. Na většinu otázek komise odpověděla správně.