V teoretické části této bakalářské práce je podán přehled o základních charakteristikách polymerů a jejich využití v kosmetice. Experimentální část se zabývá viskozimetrickým sledováním interakce želatiny B s ionickým tenzidem lauryl sarkozinátem sodným (SDSa), neionickým tenzidem Igepal CA 720 a jejich směsí v poměru 7 : 3. Měření byla prováděna ve zřeďovacím Ubbelohdeho viskozimetru, při 40 °C a pH 5,8. Výraznější interakce byla zjištěna u roztoků SDSa, zatímco neionický tenzid nevykazoval prakticky žádnou agregaci se želatinou a při vyšších koncentracích způsoboval vypadávání želatiny z roztoku.
Anotace v angličtině
In theoretical part of this work you can find summary of basic characteristics of polymers and their usage in cosmetics. Experimental part is focused on viscosimetric monitoring of gelatin B interacting with ionic tenzid sodium lauroyl sarcosinate (SDSa), nonionic tenzid Igepal CA 720 and their mixture in ratio 7 : 3. Measurements were done in Ubbelohdes viscosimeter, in 40 °C and pH 5,8. Considerable interaction was found with solution SDSa, while nonionic tenzid haven?t shown any aggregation with gelatin and in higher concentrations made gelatin precipitate out of solution.
Klíčová slova
želatina, tenzid, lauryl sarkozinát sodný, Igepal CA 720, interakce, viskozimetrie
Klíčová slova v angličtině
gelatin, surfactant, sodium lauroyl sarcosinate, Igepal CA 720, interaction, viscosimetry
Rozsah průvodní práce
57 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části této bakalářské práce je podán přehled o základních charakteristikách polymerů a jejich využití v kosmetice. Experimentální část se zabývá viskozimetrickým sledováním interakce želatiny B s ionickým tenzidem lauryl sarkozinátem sodným (SDSa), neionickým tenzidem Igepal CA 720 a jejich směsí v poměru 7 : 3. Měření byla prováděna ve zřeďovacím Ubbelohdeho viskozimetru, při 40 °C a pH 5,8. Výraznější interakce byla zjištěna u roztoků SDSa, zatímco neionický tenzid nevykazoval prakticky žádnou agregaci se želatinou a při vyšších koncentracích způsoboval vypadávání želatiny z roztoku.
Anotace v angličtině
In theoretical part of this work you can find summary of basic characteristics of polymers and their usage in cosmetics. Experimental part is focused on viscosimetric monitoring of gelatin B interacting with ionic tenzid sodium lauroyl sarcosinate (SDSa), nonionic tenzid Igepal CA 720 and their mixture in ratio 7 : 3. Measurements were done in Ubbelohdes viscosimeter, in 40 °C and pH 5,8. Considerable interaction was found with solution SDSa, while nonionic tenzid haven?t shown any aggregation with gelatin and in higher concentrations made gelatin precipitate out of solution.
Klíčová slova
želatina, tenzid, lauryl sarkozinát sodný, Igepal CA 720, interakce, viskozimetrie
Klíčová slova v angličtině
gelatin, surfactant, sodium lauroyl sarcosinate, Igepal CA 720, interaction, viscosimetry
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
\begin {arab}
{Využití polymerů jako kosmetických ingrediencí.
{Viskozita systémů polymer-tenzid jako míra interakce obou složek.
\end {arab}
II. Praktická část
\begin {arab}
{Měření viskozitní změny v sytémech želatina B-tenzid.
{Vyhodnocení získaných výsledků.
\end {arab}
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
\begin {arab}
{Využití polymerů jako kosmetických ingrediencí.
{Viskozita systémů polymer-tenzid jako míra interakce obou složek.
\end {arab}
II. Praktická část
\begin {arab}
{Měření viskozitní změny v sytémech želatina B-tenzid.
{Vyhodnocení získaných výsledků.
\end {arab}
Seznam doporučené literatury
LOCHHEAD, R. Y. The role of polymers in cosmetics: Recent trends, Cosmetic nanotechnology, Chapter 1, pp. 3-56: ACS Symposium series, vol. 961, 2007.
ISO 1628-1:2009 (E). Plastics - Determination of the viscosity of polymers in dilute solution using capillary viscometers - Part 1: General principles. 3. edition. 2009-02-01.
POUCHLÝ, J. Fyzikální chemie makromolekulárních a koloidních soustav. VŠCHT Praha, 2008.
Seznam doporučené literatury
LOCHHEAD, R. Y. The role of polymers in cosmetics: Recent trends, Cosmetic nanotechnology, Chapter 1, pp. 3-56: ACS Symposium series, vol. 961, 2007.
ISO 1628-1:2009 (E). Plastics - Determination of the viscosity of polymers in dilute solution using capillary viscometers - Part 1: General principles. 3. edition. 2009-02-01.
POUCHLÝ, J. Fyzikální chemie makromolekulárních a koloidních soustav. VŠCHT Praha, 2008.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Izoelektrický bod (IB) je důležitou charakteristikou želatiny. Uveďte rozdělení želatin podle hodnoty IB a charakterizujte chování želatiny ve vodném roztoku s pH nad a pod izoelektrickým bodem.
Co je kritická micelární koncentrace (CMC), jaké metody byste zvolila pro stanovení CMC Igepalu 720 a laurylsarkozinátu sodného a proč.
Můžete vyjmenovat polární a nepolární polymery.
Odpovědi studentky byly na požadované odborné úrovni.