Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a vlastnostmi červené řepy. Je popisováno její pěstování, typy odrůd, škůdci a choroby. Dále je v práci uvedeno chemické složení červené řepy se zaměřením na betalainová barviva, její využití vzhledem k dlouhé skladovatelnosti jako zeleniny v čerstvém i tepelně upraveném stavu, a také pozitivní účinky na lidský organismus.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the red beet characterization and its properties. The production, types of varieties, pests and diseases of red beet are introduced. Furthermore, there are described the red beet chemical composition with a focus on betalains pigments, its usage due to long storage as fresh vegetable and for culinary preparation, and also its positive effects on humans.
Klíčová slova
Červená řepa, chemické složení, vlastnosti, pěstování, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
Red beet, chemical composition, properties, production, health effects
Rozsah průvodní práce
46 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a vlastnostmi červené řepy. Je popisováno její pěstování, typy odrůd, škůdci a choroby. Dále je v práci uvedeno chemické složení červené řepy se zaměřením na betalainová barviva, její využití vzhledem k dlouhé skladovatelnosti jako zeleniny v čerstvém i tepelně upraveném stavu, a také pozitivní účinky na lidský organismus.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the red beet characterization and its properties. The production, types of varieties, pests and diseases of red beet are introduced. Furthermore, there are described the red beet chemical composition with a focus on betalains pigments, its usage due to long storage as fresh vegetable and for culinary preparation, and also its positive effects on humans.
Klíčová slova
Červená řepa, chemické složení, vlastnosti, pěstování, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
Red beet, chemical composition, properties, production, health effects
Zásady pro vypracování
Charakteristika a popis rostliny, druhy, pěstování
Chemické složení a vlastnosti červené řepy
Zdravotní účinky řepy a možnosti jejího využití
Zásady pro vypracování
Charakteristika a popis rostliny, druhy, pěstování
Chemické složení a vlastnosti červené řepy
Zdravotní účinky řepy a možnosti jejího využití
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor. OSSIS, 1999.
BRIGGSOVÁ, M. Červená řepa, mangold a špenát. Praha: Fortuna Libri 2009.
RAVICHANDRAN, K., SAW, N., MOHDALY, A., et al. Impact of processing of red beet on betalain content and antioxidant activity. Food Research International. 2011, in press
SKORŇAKOV, S., JENÍK, J., VĚTVIČKA, V. Zelená kuchyně. Praha: Lidové nakladatelství 1988.
AZERADO, H. Betalains: properties, sources, applications, and stability ? a review, International Journal of Food Science & Technology. 2009, 44(12), 2365-2376.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor. OSSIS, 1999.
BRIGGSOVÁ, M. Červená řepa, mangold a špenát. Praha: Fortuna Libri 2009.
RAVICHANDRAN, K., SAW, N., MOHDALY, A., et al. Impact of processing of red beet on betalain content and antioxidant activity. Food Research International. 2011, in press
SKORŇAKOV, S., JENÍK, J., VĚTVIČKA, V. Zelená kuchyně. Praha: Lidové nakladatelství 1988.
AZERADO, H. Betalains: properties, sources, applications, and stability ? a review, International Journal of Food Science & Technology. 2009, 44(12), 2365-2376.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Na zadané i doplňující otázky odpověděl vyčerpávajícím způsobem. Prokázal, že dokáže logicky myslet a samostatně řešit problémy.