Bakalářská práce je zaměřena na popis a charakteristiku zázvoru lékařského (Zingiber officinale). V zázvoru jsou obsaženy látky prospívající zdraví, účinnými látkami jsou silice a ostře chutnající gingerol. Zázvor se používá v několika podobách - čerstvý, sušený a mletý, pro přípravu čaje, tinktury, nebo obkladů. Zázvor se využívá jak v potravinářském, tak i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the description and characterization of ginger (Zingiber officinale). Ginger contains health-protecting substances; active compounds are essential oils and gingerol with pungent taste. Ginger is used in fresh, dried and ground form, for tea, tinctures, or compress preparation. Ginger is utilized in food industry, cosmetics and in pharmaceutical industry too.
Klíčová slova
zázvor, složení, vlastnosti, účinky
Klíčová slova v angličtině
ginger, characteristics, composition, effects
Rozsah průvodní práce
41
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na popis a charakteristiku zázvoru lékařského (Zingiber officinale). V zázvoru jsou obsaženy látky prospívající zdraví, účinnými látkami jsou silice a ostře chutnající gingerol. Zázvor se používá v několika podobách - čerstvý, sušený a mletý, pro přípravu čaje, tinktury, nebo obkladů. Zázvor se využívá jak v potravinářském, tak i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the description and characterization of ginger (Zingiber officinale). Ginger contains health-protecting substances; active compounds are essential oils and gingerol with pungent taste. Ginger is used in fresh, dried and ground form, for tea, tinctures, or compress preparation. Ginger is utilized in food industry, cosmetics and in pharmaceutical industry too.
Klíčová slova
zázvor, složení, vlastnosti, účinky
Klíčová slova v angličtině
ginger, characteristics, composition, effects
Zásady pro vypracování
Charakteristika a popis rostliny, pěstování
Chemické složení a vlastnosti zázvoru
Zdravotní účinky zázvoru a možnosti jeho využití
Zásady pro vypracování
Charakteristika a popis rostliny, pěstování
Chemické složení a vlastnosti zázvoru
Zdravotní účinky zázvoru a možnosti jeho využití
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999.
CHEVALLIER,A. Léčivé rostliny. Bratislava: Noxi, 2004.
CRAZE, R. Koření. Praha: Fortuna Print, 2002.
SCHWERTNER, H.A., RIOS, D.C. High-performance liquid chromatographic analysis of 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerol, and 6-shogaol in ginger-containing dietary supplements, spices, teas, and beverages. Journal of Chromatography B. 2007, 856(1-2), 41-47.
MORRISOVÁ,S. Vše o koření. Praha: Svojtka, 2005.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999.
CHEVALLIER,A. Léčivé rostliny. Bratislava: Noxi, 2004.
CRAZE, R. Koření. Praha: Fortuna Print, 2002.
SCHWERTNER, H.A., RIOS, D.C. High-performance liquid chromatographic analysis of 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerol, and 6-shogaol in ginger-containing dietary supplements, spices, teas, and beverages. Journal of Chromatography B. 2007, 856(1-2), 41-47.
MORRISOVÁ,S. Vše o koření. Praha: Svojtka, 2005.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka bakalářskou práci prezentovala méně jistým způsobem. Struktura prezentace však byla zvolena vhodnou formou, kde poukázala na nejduležitější informace zpracovávané v rešerži. Na otázky oponentky i následně v diskuzi odpovídala jistým a převědčivým způsobem.
doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.
Existují různé odrůdy zázvoru?
Ing. Robert Gál, Ph.D.
Jakou úpravu zázvoru byste doporučila z pohledu zachování nutričních složek?
Nedojde při odstranění tvrdé slupky zázvoru k nutričním strátám?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.
Setkala jste se s negativními reakcemi na zázvor v podobě např. alergií nebo zdravotních komplikací?
doc. Ing. Peter Haštík, Ph.D.
Bylo by možné pěstovat zázvor i v našich klimatických podmínkách?