Bakalářská práce se zabývá aminy se zaměřením na biogenní aminy. V práci je popsán vznik biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách, faktory ovlivňující jejich vznik a toxické účinky na lidský organizmus. Dále popisuje jejich produkci některými mikroorganizmy, možnosti odbourávání a některé mikroorganizmy, které je odbourávají.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with amines focusing on biogenic amines. There is described formation of biogenic amines, their occurrence in foods, factors influencing the formation and toxic effects on the human body. It also describes the production by certain microorganisms, possibility of degradation and some microorganisms that degrade.
Klíčová slova
biogenní aminy, aminoxidázy, odbourávání
Klíčová slova v angličtině
biogenic amines, amine oxidase, degradation
Rozsah průvodní práce
59 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá aminy se zaměřením na biogenní aminy. V práci je popsán vznik biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách, faktory ovlivňující jejich vznik a toxické účinky na lidský organizmus. Dále popisuje jejich produkci některými mikroorganizmy, možnosti odbourávání a některé mikroorganizmy, které je odbourávají.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with amines focusing on biogenic amines. There is described formation of biogenic amines, their occurrence in foods, factors influencing the formation and toxic effects on the human body. It also describes the production by certain microorganisms, possibility of degradation and some microorganisms that degrade.
Klíčová slova
biogenní aminy, aminoxidázy, odbourávání
Klíčová slova v angličtině
biogenic amines, amine oxidase, degradation
Zásady pro vypracování
Struktura, vznik a výskyt aminů se zaměřením na biogenní aminy.
Možnosti odbourávání aminů.
Deaminační mikroorganismy.
Zásady pro vypracování
Struktura, vznik a výskyt aminů se zaměřením na biogenní aminy.
Možnosti odbourávání aminů.
Deaminační mikroorganismy.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999.
[2] VODRÁŽKA, Z. Biochemie 2, Nakladatelství československé akademie věd, Praha 1992.
[3] KAROVIČOVÁ, J., KOHAJDOVÁ, Z. Biogenic amines in food, Chemical papers, 59(2005)70-79.
[4] SANTOS, S., M., H. Biogenic amines: their importace in foods, International Journal of Food Microbiology, 29(1996)213-231.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999.
[2] VODRÁŽKA, Z. Biochemie 2, Nakladatelství československé akademie věd, Praha 1992.
[3] KAROVIČOVÁ, J., KOHAJDOVÁ, Z. Biogenic amines in food, Chemical papers, 59(2005)70-79.
[4] SANTOS, S., M., H. Biogenic amines: their importace in foods, International Journal of Food Microbiology, 29(1996)213-231.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně a správně.