V bakalářské práci jsou popsány legislativní a jakostní požadavky na prodej syrového kravského mléka spotřebitelům. Důraz je především kladen na evropskou a českou legislativu, která se vztahuje k syrovému mléku. Rozsah práce je koncipován od prvovýroby mléka až po jeho prodej v mléčných automatech. Mléčné automaty byly zřízeny jako nejsnadnější cesta, jak lidem nabídnout neupravované tuzemské mléko. Čerstvé syrové mléko je z nutričního hlediska velmi hodnotnou potravinou, avšak může obsahovat některé patogenní mikroorganismy, proto je nutné při jeho získávání a uchování dodržovat přísná hygienická pravidla včetně následného převaření před konzumací.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis describes legislative and quality requirements of the sale of raw cow milk to consumers. European and Czech legislation that relates to raw milk is especially emphasized. The extent of the thesis is designed from primary production of milk up to its sale by raw milk vending machines. Raw milk vending machines were established as the easiest way of offering unprocessed local milk to people. From the nutritional point of view, fresh raw milk is a very valuable foodstuff; however, it can contain some pathogenic micro-organisms,and that´s why strict hygienic rules, including subsequent boiling before consumption, must be observed in its production and preservation.
primary production of milk, European legislation, Czech legislation, raw milk, raw milk vending machines, pathogenic micro-organisms
Rozsah průvodní práce
54 s., 4 strany příloh
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci jsou popsány legislativní a jakostní požadavky na prodej syrového kravského mléka spotřebitelům. Důraz je především kladen na evropskou a českou legislativu, která se vztahuje k syrovému mléku. Rozsah práce je koncipován od prvovýroby mléka až po jeho prodej v mléčných automatech. Mléčné automaty byly zřízeny jako nejsnadnější cesta, jak lidem nabídnout neupravované tuzemské mléko. Čerstvé syrové mléko je z nutričního hlediska velmi hodnotnou potravinou, avšak může obsahovat některé patogenní mikroorganismy, proto je nutné při jeho získávání a uchování dodržovat přísná hygienická pravidla včetně následného převaření před konzumací.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis describes legislative and quality requirements of the sale of raw cow milk to consumers. European and Czech legislation that relates to raw milk is especially emphasized. The extent of the thesis is designed from primary production of milk up to its sale by raw milk vending machines. Raw milk vending machines were established as the easiest way of offering unprocessed local milk to people. From the nutritional point of view, fresh raw milk is a very valuable foodstuff; however, it can contain some pathogenic micro-organisms,and that´s why strict hygienic rules, including subsequent boiling before consumption, must be observed in its production and preservation.
primary production of milk, European legislation, Czech legislation, raw milk, raw milk vending machines, pathogenic micro-organisms
Zásady pro vypracování
Složení a vlastnosti kravského mléka.
Faktory ovlivňující jakost a trvanlivost mléka.
Jakostní požadavky na syrové a konzumní mléko.
Legislativní požadavky na prodej mléka v mléčných automatech.
Současný stav a perspektivy prodeje mléka v mléčných automatech v České republice.
Zásady pro vypracování
Složení a vlastnosti kravského mléka.
Faktory ovlivňující jakost a trvanlivost mléka.
Jakostní požadavky na syrové a konzumní mléko.
Legislativní požadavky na prodej mléka v mléčných automatech.
Současný stav a perspektivy prodeje mléka v mléčných automatech v České republice.
Seznam doporučené literatury
GAJDŮŠEK, S. Laktologie. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003. ISBN 80-7157-657-3
SIMEONOVOVÁ, J., INGR, I., GAJDŮŠEK, S. Zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003. ISBN 978-80-7157-708-9
ZADRAŽIL, K. Mlékařství: přednášky. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze a ISV Praha, 2002. ISBN 80-86642-15-1
BŘEZINA, P., JELÍNEK, J. Chemie a technologie mléka. Praha: Vysoká škola chemicko - technologická v Praze, 1990. ISBN 8070800755
Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. v platném znění
Vyhláška č. 128/2009 Sb. o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty v platném znění
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin v platném znění
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu v platném znění
Seznam doporučené literatury
GAJDŮŠEK, S. Laktologie. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003. ISBN 80-7157-657-3
SIMEONOVOVÁ, J., INGR, I., GAJDŮŠEK, S. Zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003. ISBN 978-80-7157-708-9
ZADRAŽIL, K. Mlékařství: přednášky. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze a ISV Praha, 2002. ISBN 80-86642-15-1
BŘEZINA, P., JELÍNEK, J. Chemie a technologie mléka. Praha: Vysoká škola chemicko - technologická v Praze, 1990. ISBN 8070800755
Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. v platném znění
Vyhláška č. 128/2009 Sb. o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty v platném znění
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin v platném znění
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu v platném znění
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prezentoval svoji bakalářskou práci jasným, přehledným, stručným způsobem, plně ke spokojenosti komise. Prezentace obsahovala odkazy jak na českou, tak evropskou legislativu, technologická úskalí mléčných automatů i podmínky konzumace mléka z těchto automatů a způsoby kontroly státními orgány. Přítomný vedoucí práce potvrdil, že student naplnil cíle práce i jeho aktivitu, přesto musel vytknout obsahovou náplň některých kapitol. Na otázku vedoucího odpověděl student odpověděl obsáhle, ke spokojenosti pana vedoucího. Přítomná oponentka přečetla svůj posudek, drobné výtky měla k formě citovaných zdrojů. Na její otázky odpověděl student velmi dobře. V diskuzi neměla komise dplňující otázky.