Tato diplomová práce s názvem ?Zjišťování základních parametrů pšenice potravinářské? se zabývá měřením technologických parametrů vzorků pšenice, pro jejich začlenění
do dané kategorie dle platných ČSN.
V teoretické části je stručně popsána stavba obilného zrna, jeho chemické složení, rozdělení jakostí pšenice a principy stanovení technologických ukazatelů pšenice potravinářské.
Pro praktickou část byly odebrány vzorky označené jako pšenice potravinářská, z nákupního střediska firmy Navos, a.s., pracoviště Kyjov. Výsledkem bylo zjištění,
že jimi stanovené vzorky odpovídají normě pro zařazení pšenice do kategorie potravinářská.
Anotace v angličtině
The diploma thesis ?Determination of basic parameters of food wheat? deals
with measurement of technological parameters of wheat samples used for classification
of wheat into individual categories according to applicable CSN (Czechoslovak standards).
The theoretical part briefly describes a structure of a wheat grain and its chemical composition and outlines classification of quality categories of wheat and principles
for determination of quality indicators of food wheat.
In the practical part, an analysis is performed on samples of wheat labelled as food wheat. These samples were collected in the shop Navos, Kyjov. The analysis proved that analysed samples fully met criteria for their classification into food-wheat category.
Klíčová slova
pšenice potravinářská, parametry jakosti, stavba obilky
Klíčová slova v angličtině
food wheat, quality parameters, construction caryopsis
Rozsah průvodní práce
67 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce s názvem ?Zjišťování základních parametrů pšenice potravinářské? se zabývá měřením technologických parametrů vzorků pšenice, pro jejich začlenění
do dané kategorie dle platných ČSN.
V teoretické části je stručně popsána stavba obilného zrna, jeho chemické složení, rozdělení jakostí pšenice a principy stanovení technologických ukazatelů pšenice potravinářské.
Pro praktickou část byly odebrány vzorky označené jako pšenice potravinářská, z nákupního střediska firmy Navos, a.s., pracoviště Kyjov. Výsledkem bylo zjištění,
že jimi stanovené vzorky odpovídají normě pro zařazení pšenice do kategorie potravinářská.
Anotace v angličtině
The diploma thesis ?Determination of basic parameters of food wheat? deals
with measurement of technological parameters of wheat samples used for classification
of wheat into individual categories according to applicable CSN (Czechoslovak standards).
The theoretical part briefly describes a structure of a wheat grain and its chemical composition and outlines classification of quality categories of wheat and principles
for determination of quality indicators of food wheat.
In the practical part, an analysis is performed on samples of wheat labelled as food wheat. These samples were collected in the shop Navos, Kyjov. The analysis proved that analysed samples fully met criteria for their classification into food-wheat category.
Klíčová slova
pšenice potravinářská, parametry jakosti, stavba obilky
Klíčová slova v angličtině
food wheat, quality parameters, construction caryopsis
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Anatomická stavba obilky
Chemické složení pšeničného zrna
Parametry jakosti pšenice potravinářské
II. Praktická část
Stanovení základních parametrů pšenice potravinářské
Naměřená data porovnejte s ČSN a vyvoďte závěry z Vašich měření
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Anatomická stavba obilky
Chemické složení pšeničného zrna
Parametry jakosti pšenice potravinářské
II. Praktická část
Stanovení základních parametrů pšenice potravinářské
Naměřená data porovnejte s ČSN a vyvoďte závěry z Vašich měření
Seznam doporučené literatury
ROVENSKÁ, B. Anatomický atlas pšenice. 1.vyd. Praha: Academia, Nakladatelství československé akademie věd, 1968. 160 s. 508-21-875
HRABĚ, J. a kol. Technologie výroby potravin rostlinného původu: bakalářský stupeň, 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. 178 s. ISBN 8073183722
ČSN 46 1100-2. Obiloviny potravinářské - Část 2: Pšenice potravinářská. 2001
Seznam doporučené literatury
ROVENSKÁ, B. Anatomický atlas pšenice. 1.vyd. Praha: Academia, Nakladatelství československé akademie věd, 1968. 160 s. 508-21-875
HRABĚ, J. a kol. Technologie výroby potravin rostlinného původu: bakalářský stupeň, 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. 178 s. ISBN 8073183722
ČSN 46 1100-2. Obiloviny potravinářské - Část 2: Pšenice potravinářská. 2001
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího a komise odpovídala věcně, správně. Vysvětlila a zdůvodnila připomínky oponenta a svou práci dokázala obhájit v plném rozsahu.