Tato bakalářská práce se zabývá ciderem, jeho výrobou, chemickým složením a antioxidační aktivitou. Zaměřuje se na charakteristiku přírodních antioxidantů (vitamín C a E, karotenoidy, fenolické kyseliny, flavonoidy, a další). V této práci jsou popsány metody stanovení antioxidační aktivity cideru (DPPH, FRAP) a obsah jednotlivých antioxidantů v tomto nápoji.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with cider, his production, the chemical composition and the antioxidant activity. It focuses on the characteristics of the natural antioxidants (vitamin C and E, carotenoids, phenolic acids, flavonoids, and others). In this bachelor thesis, we de-scribe methods of determining the antioxidant activity of cider (DPPH, FRAP), and the contents of each antioxidants in this drunk.
Klíčová slova
cider, antioxidant, DPPH, FRAP
Klíčová slova v angličtině
cider, antioxidant, DPPH, FRAP
Rozsah průvodní práce
50 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá ciderem, jeho výrobou, chemickým složením a antioxidační aktivitou. Zaměřuje se na charakteristiku přírodních antioxidantů (vitamín C a E, karotenoidy, fenolické kyseliny, flavonoidy, a další). V této práci jsou popsány metody stanovení antioxidační aktivity cideru (DPPH, FRAP) a obsah jednotlivých antioxidantů v tomto nápoji.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with cider, his production, the chemical composition and the antioxidant activity. It focuses on the characteristics of the natural antioxidants (vitamin C and E, carotenoids, phenolic acids, flavonoids, and others). In this bachelor thesis, we de-scribe methods of determining the antioxidant activity of cider (DPPH, FRAP), and the contents of each antioxidants in this drunk.
Klíčová slova
cider, antioxidant, DPPH, FRAP
Klíčová slova v angličtině
cider, antioxidant, DPPH, FRAP
Zásady pro vypracování
Chemické složení a výroba cideru
Nejdůležitější zástupci antioxidantů přítomných v cideru
Literární rešerše na stanovení antioxidační aktivity u cideru
Zásady pro vypracování
Chemické složení a výroba cideru
Nejdůležitější zástupci antioxidantů přítomných v cideru
Literární rešerše na stanovení antioxidační aktivity u cideru
Seznam doporučené literatury
[1] CHOI, L. H., NIELSEN, S. S. The Effects of Thermal and Nonthermal Processing Methods on Apple Cider Quality and Consumer Acceptability. Journal of food quality. 2005, 28 (1), 13 ? 29. ISSN: 0146-9428.
[2] TORRES, B., TIWARI, B. K., PATRAS, A., WIJNGAARD, H. H., BRUNTON, N., CULLEN, P. J., O?DONNELL, C. P. Effect of Ozone Processing on the Colour, Rheological Properties and Phenolic Content of Apple Juice. Food Chemistry. 2011, 124 (3), 721-726. ISSN: 0308-8146.
[3] DEVIC, E., GUYOT, S., DAUDIN, J-D., BONAZZI, C. Kinetics of Polyphenol Losses During Soaking and Drying of Cider Apples. Food and Bioprocess Technology. 2010, 3 (6), 867-877. ISSN: 1935-5130.
[4] GARCÍA, Y. D., VALLES, B. S., LOBO, A. P. Phenolic and Antioxidant Composition of by-Products from the Cider Industry: Apple Pomace. Food Chemistry. 2009, 117 (4), 731-738. ISSN: 0308-8146.
Seznam doporučené literatury
[1] CHOI, L. H., NIELSEN, S. S. The Effects of Thermal and Nonthermal Processing Methods on Apple Cider Quality and Consumer Acceptability. Journal of food quality. 2005, 28 (1), 13 ? 29. ISSN: 0146-9428.
[2] TORRES, B., TIWARI, B. K., PATRAS, A., WIJNGAARD, H. H., BRUNTON, N., CULLEN, P. J., O?DONNELL, C. P. Effect of Ozone Processing on the Colour, Rheological Properties and Phenolic Content of Apple Juice. Food Chemistry. 2011, 124 (3), 721-726. ISSN: 0308-8146.
[3] DEVIC, E., GUYOT, S., DAUDIN, J-D., BONAZZI, C. Kinetics of Polyphenol Losses During Soaking and Drying of Cider Apples. Food and Bioprocess Technology. 2010, 3 (6), 867-877. ISSN: 1935-5130.
[4] GARCÍA, Y. D., VALLES, B. S., LOBO, A. P. Phenolic and Antioxidant Composition of by-Products from the Cider Industry: Apple Pomace. Food Chemistry. 2009, 117 (4), 731-738. ISSN: 0308-8146.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D. Co si mám představit pod harmonickým poměrem cukru a kyselin?
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. Co za parametr jste meřila při 750 nm? Který výrobek byste doporučila na základě antioxidační aktivity a který preferujete na základě chuti?