Cílem mé bakalářské práce bylo shrnutí základních pojmů důležitých látek ve výživě, jaká jsou důležitá výživová doporučení ve výživě, energetické bilance, zároveň se podívat na rizika, která špatnou životosprávou vznikají.
Nesprávná výživa má největší význam v zapříčinění spoustu neinfekčních onemocnění, ke kterým patří ateroskleróza s různými orgánovými komplikacemi, vysoký krevní tlak, nádory tlustého střeva,obezita,diabetes mellitus II.typu , dna, osteoporóza a mnohé další choroby.
Ve své práci se budu zabývat těmi nejvíce rozšířenými, s kterými se i já ve svém povolání setkávám.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor?s thesis is to summarize the basic concepts of significant substances in nutrition, explain nutritive recommendations, balances of energy, and to also look at possible risks arising with bad daily routine.
Wrong nutrition can cause many noninfectious diseases, such as atherosclerosis with various organ complications, hypertension, tumors of the large intestine, diabetes mellitus type 2, gout, osteoporosis and many others. In my work I will focus on the most widespread diseases which I come in contact with because of my profession.
Klíčová slova
správná výživa, onemocnění, cukrovka, cholesterol, vysoký krevní tlak, umělá výživa, ovocné a zeleninové šťávy
Klíčová slova v angličtině
correct diet, illness, diabetes, cholesterol, hypertension, artificial feeding, fruit and vegetable juices.
Rozsah průvodní práce
51
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé bakalářské práce bylo shrnutí základních pojmů důležitých látek ve výživě, jaká jsou důležitá výživová doporučení ve výživě, energetické bilance, zároveň se podívat na rizika, která špatnou životosprávou vznikají.
Nesprávná výživa má největší význam v zapříčinění spoustu neinfekčních onemocnění, ke kterým patří ateroskleróza s různými orgánovými komplikacemi, vysoký krevní tlak, nádory tlustého střeva,obezita,diabetes mellitus II.typu , dna, osteoporóza a mnohé další choroby.
Ve své práci se budu zabývat těmi nejvíce rozšířenými, s kterými se i já ve svém povolání setkávám.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor?s thesis is to summarize the basic concepts of significant substances in nutrition, explain nutritive recommendations, balances of energy, and to also look at possible risks arising with bad daily routine.
Wrong nutrition can cause many noninfectious diseases, such as atherosclerosis with various organ complications, hypertension, tumors of the large intestine, diabetes mellitus type 2, gout, osteoporosis and many others. In my work I will focus on the most widespread diseases which I come in contact with because of my profession.
Klíčová slova
správná výživa, onemocnění, cukrovka, cholesterol, vysoký krevní tlak, umělá výživa, ovocné a zeleninové šťávy
Klíčová slova v angličtině
correct diet, illness, diabetes, cholesterol, hypertension, artificial feeding, fruit and vegetable juices.
Zásady pro vypracování
Vypracování literární rešerše k danému tématu
Charakteristika správné výživy různých kategorií lidí (budou vyjádřeny jak kladné, tak i záporné vlivy) a jejich vliv na zdraví člověka
Zpracování závěrů a doporučení
Zásady pro vypracování
Vypracování literární rešerše k danému tématu
Charakteristika správné výživy různých kategorií lidí (budou vyjádřeny jak kladné, tak i záporné vlivy) a jejich vliv na zdraví člověka
Zpracování závěrů a doporučení
Seznam doporučené literatury
SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s.
ISBN 978-802-4722-566.
BALCH, J.F., a P.A. BALCH. Bible předpisů zdravé výživy. Praha: Pragma,1998,572 s. ISBN 80-720-5637-9.
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve
schématech: z pohledu jednotlivce i populačních skupin. Vyd.1.
Praha:Triton,2003,99 s.ISBN 80-725-4421-7.
KUNCOVÁ, V. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada,2004,136 s. ISBN 80-247-0736-5
Seznam doporučené literatury
SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s.
ISBN 978-802-4722-566.
BALCH, J.F., a P.A. BALCH. Bible předpisů zdravé výživy. Praha: Pragma,1998,572 s. ISBN 80-720-5637-9.
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve
schématech: z pohledu jednotlivce i populačních skupin. Vyd.1.
Praha:Triton,2003,99 s.ISBN 80-725-4421-7.
KUNCOVÁ, V. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada,2004,136 s. ISBN 80-247-0736-5
Přílohy volně vložené
CD,Zadání,prohlášení
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Valášek: Co znamená pojem alternativní sladidla?
doc. Rop: Která složka ovocných šťáv ovlivňuje kardiovaskulární onemocnění? Ovlivňuje alkohol vstřebávání cukru?
Studentka danou problematiku částečně ovládá, ale některé dílčí problémy řešila povrchně, bez potřebného zdůvodnění. Její vystoupení bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla částečně správně.