Bakalářská práce se zabývá jednotlivými druhy potravin ve stravě dětí předškolního věku. Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na výživu dětí v předškolním věku. V práci je krátce charakterizována výživa dětí a přístup rodiny jako základu stravovacích návyků pro předškolní děti. V práci jsou popsány jednotlivé skupiny potravin, které jsou nebo nejsou vhodné ke konzumaci, včetně doporučeného denního množství pro děti od 1 roku do 6 let. Pozornost je věnována také vitamínům a minerálním látkám, které by dítě ve stravě mělo přijímat. Práce je doplněná o rady rodičům při výživě dětí a návrhy o zlepšení.
Anotace v angličtině
This thesis deals with different kinds of foods in meals of preschool children. The Aim of this thesis was to elaborate a literature search focused on the nutrition of children under school age. There are characterized children´s nutrition and access to family eating habits as a basis for pre-school children by a short. The thesis describes the different categories of food that are or are not suitable for consumption, including recommended daily amount for children from 1 year to 6 years. Attention is also devoted to vitamins and mineral substan-ces which the child should receive in the meal. The work is supplemented by advice to parents on children's meals and suggestions for improvement.
Bakalářská práce se zabývá jednotlivými druhy potravin ve stravě dětí předškolního věku. Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na výživu dětí v předškolním věku. V práci je krátce charakterizována výživa dětí a přístup rodiny jako základu stravovacích návyků pro předškolní děti. V práci jsou popsány jednotlivé skupiny potravin, které jsou nebo nejsou vhodné ke konzumaci, včetně doporučeného denního množství pro děti od 1 roku do 6 let. Pozornost je věnována také vitamínům a minerálním látkám, které by dítě ve stravě mělo přijímat. Práce je doplněná o rady rodičům při výživě dětí a návrhy o zlepšení.
Anotace v angličtině
This thesis deals with different kinds of foods in meals of preschool children. The Aim of this thesis was to elaborate a literature search focused on the nutrition of children under school age. There are characterized children´s nutrition and access to family eating habits as a basis for pre-school children by a short. The thesis describes the different categories of food that are or are not suitable for consumption, including recommended daily amount for children from 1 year to 6 years. Attention is also devoted to vitamins and mineral substan-ces which the child should receive in the meal. The work is supplemented by advice to parents on children's meals and suggestions for improvement.
I. Teoretická část
Charakteristika stravování dětí v dnešní době
Základní stravovací návyky dětí
Základní skupiny potravin
Vitamíny a minerální látky ve stravě dětí
Doporučená množství
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika stravování dětí v dnešní době
Základní stravovací návyky dětí
Základní skupiny potravin
Vitamíny a minerální látky ve stravě dětí
Doporučená množství
Seznam doporučené literatury
HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí. 1. vyd. Praha: Grada, 2001, 108 s. ISBN 80-247-0100-6
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. 2. vyd. Tábor: OSSIS, 2002, 303 s. ISBN 8086659011
OBERBEIL, K. Fit durch Vitamine. 4. Aufl. München: Südwest Verlag, 1994, 212 seiten. ISBN 3517014222
KEJVALOVÁ, L. Výživa dětí od A - Z. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2005, 160 s. ISBN 80-7021-773-1
FOŘT, P. Moderní výživa pro děti. 2. vyd. Praha: Metramedia, 2000, 231 s. ISBN 80-238-5498-4
Seznam doporučené literatury
HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí. 1. vyd. Praha: Grada, 2001, 108 s. ISBN 80-247-0100-6
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. 2. vyd. Tábor: OSSIS, 2002, 303 s. ISBN 8086659011
OBERBEIL, K. Fit durch Vitamine. 4. Aufl. München: Südwest Verlag, 1994, 212 seiten. ISBN 3517014222
KEJVALOVÁ, L. Výživa dětí od A - Z. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2005, 160 s. ISBN 80-7021-773-1
FOŘT, P. Moderní výživa pro děti. 2. vyd. Praha: Metramedia, 2000, 231 s. ISBN 80-238-5498-4
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. - seznámil komisi s posudkem vedoucího a svým posudkem oponenta BP. Požádal o zodpovězení otázek:
1. Kdy se doporučuje začít dětem podávat chléb a pečivo?
2. Jakou zeleninu a jak upravenou byste doporučil podávat dětem?
3. Jak upravit týdenní plán jídelníčku tak, aby vyhovoval dospělým i dětem?
MVDr. Ivan Holko, Ph.D. - podal připomínku ke způsobu presentace BP - její délce
Prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D. - jaké jsou současné trendy a náhledy na konzumaci vajec?
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.