Tato bakalářská práce se v první části zaměřuje na mikrobiální lipázy, jejich rozdělení, vlastnosti a využití v potravinářském průmyslu. Druhá část charakterizuje případná mikrobiální rizika a mikrobiální vady při zpracování a skladování jednotlivých mléčných výrob-ků s vysokým obsahem mléčného tuku. Třetí část se zabývá metodami konzervace, pomocí kterých lze účinně zabránit růstu nežádoucím mikroorganismům u těchto výrobků.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused in the first part on the microbial lipases, their classification, properties and use in the food industry. The second part describes of the potential microbial risk and microbial defects in processing and storage of individual milk product with a high content of milk fat. The third part deals with methods of preservative that can be used to effectively prevent the growth of undesirable microorganism.
Tato bakalářská práce se v první části zaměřuje na mikrobiální lipázy, jejich rozdělení, vlastnosti a využití v potravinářském průmyslu. Druhá část charakterizuje případná mikrobiální rizika a mikrobiální vady při zpracování a skladování jednotlivých mléčných výrob-ků s vysokým obsahem mléčného tuku. Třetí část se zabývá metodami konzervace, pomocí kterých lze účinně zabránit růstu nežádoucím mikroorganismům u těchto výrobků.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused in the first part on the microbial lipases, their classification, properties and use in the food industry. The second part describes of the potential microbial risk and microbial defects in processing and storage of individual milk product with a high content of milk fat. The third part deals with methods of preservative that can be used to effectively prevent the growth of undesirable microorganism.
Stanovte mikrobiální rizika při výrobě mléčných výrobků s vysokým obsahem
mléčného tuku
Charakterizujte mikrobiální lipázy, popište jejich vlastnosti a význam
Mikrobiální vady smetany, másla a mražených smetanových krémů
Metody konzervace u mléčných výrobků
Zásady pro vypracování
Stanovte mikrobiální rizika při výrobě mléčných výrobků s vysokým obsahem
mléčného tuku
Charakterizujte mikrobiální lipázy, popište jejich vlastnosti a význam
Mikrobiální vady smetany, másla a mražených smetanových krémů
Metody konzervace u mléčných výrobků
Seznam doporučené literatury
SANGEETHA, R., I. ARULPAND and A. GEETHA. Bacterial lipases as poten-tial industrial biocatalysts: an overview. Research Journal of Microbiology. 2011, č. 6, s. 1-24. ISSN 1816-4935.
GUPTA, R., N. GUPTA and P. RATHI. Bacterial lipases: an overview of pro-duction, purification and biochemical properties. Applied Microbiology and Bio-technology. 2004, č. 1, s. 763-781. ISSN 1432-0614.
LUKÁŠOVÁ, Jindra. Hygiena a technologie mléčných výrobků. Brno: Vysoká škola zemědělská, 2001. ISBN 80-730541-59.
FERNANDES, Rhea. Microbiology handbook: dairy products. Cambridge: Leatherhead Publishing, 2009. ISBN 1-905-22462-1.
Seznam doporučené literatury
SANGEETHA, R., I. ARULPAND and A. GEETHA. Bacterial lipases as poten-tial industrial biocatalysts: an overview. Research Journal of Microbiology. 2011, č. 6, s. 1-24. ISSN 1816-4935.
GUPTA, R., N. GUPTA and P. RATHI. Bacterial lipases: an overview of pro-duction, purification and biochemical properties. Applied Microbiology and Bio-technology. 2004, č. 1, s. 763-781. ISSN 1432-0614.
LUKÁŠOVÁ, Jindra. Hygiena a technologie mléčných výrobků. Brno: Vysoká škola zemědělská, 2001. ISBN 80-730541-59.
FERNANDES, Rhea. Microbiology handbook: dairy products. Cambridge: Leatherhead Publishing, 2009. ISBN 1-905-22462-1.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Jaký účinek má na mikroorganizmy homogenizace?
Student prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky oponentky a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.