Tato práce je zaměřena na získání informací o vlivu tvrdosti vody na technologie zpracování pokrmů. Nejdříve se zabývá vymezením pojmu ?tvrdost vody?, věnuje se historii a používání tohoto termínu, způsobům jejího určení a jevům, které tvrdost vody ovlivňují. V další části se práce teoreticky zaměřuje na pozitivní i negativní vlivy tvrdosti vody v různých oborech zpracování pokrmů. Zvláštní pozornost je věnována účinkům tvrdé či měkké vody na zdraví člověka. V poslední části pak práce poukazuje na způsoby, kterými se dají negativní vlivy tvrdosti vody v různých oborech minimalizovat, či zcela odstranit.
Anotace v angličtině
This work is focused on summarizing information on the effects of water hardness on the technology of food processing. First of all these study deals with the definition of the term "water hardness", dedicated to the history and application this term, ways of identification and effect that affect the hardness of water. The next section focuses on the theoretical work of both positive and negative effects of water hardness in different fields of foodprocessing. Particular attention is paid to the effects of hard and soft water on human health. The last part of the study points to ways in which can be negative effects of water hardness in different fields to minimize or completely removed.
Klíčová slova
tvrdost vody, vápník, hořčík, vápenato-uhličitanová rovnováha, stabilita vody, vodní kámen, chelatometrie, spektrometrie, demineralizace, separační membrány, iontová výměna
Klíčová slova v angličtině
water hardness, calcium, magnesium, calcium-carbonate equilibrium, water stability, water stone, chelatometry, spectroscopy, demineralization, membrane separation, ion exchange
Rozsah průvodní práce
81s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce je zaměřena na získání informací o vlivu tvrdosti vody na technologie zpracování pokrmů. Nejdříve se zabývá vymezením pojmu ?tvrdost vody?, věnuje se historii a používání tohoto termínu, způsobům jejího určení a jevům, které tvrdost vody ovlivňují. V další části se práce teoreticky zaměřuje na pozitivní i negativní vlivy tvrdosti vody v různých oborech zpracování pokrmů. Zvláštní pozornost je věnována účinkům tvrdé či měkké vody na zdraví člověka. V poslední části pak práce poukazuje na způsoby, kterými se dají negativní vlivy tvrdosti vody v různých oborech minimalizovat, či zcela odstranit.
Anotace v angličtině
This work is focused on summarizing information on the effects of water hardness on the technology of food processing. First of all these study deals with the definition of the term "water hardness", dedicated to the history and application this term, ways of identification and effect that affect the hardness of water. The next section focuses on the theoretical work of both positive and negative effects of water hardness in different fields of foodprocessing. Particular attention is paid to the effects of hard and soft water on human health. The last part of the study points to ways in which can be negative effects of water hardness in different fields to minimize or completely removed.
Klíčová slova
tvrdost vody, vápník, hořčík, vápenato-uhličitanová rovnováha, stabilita vody, vodní kámen, chelatometrie, spektrometrie, demineralizace, separační membrány, iontová výměna
Klíčová slova v angličtině
water hardness, calcium, magnesium, calcium-carbonate equilibrium, water stability, water stone, chelatometry, spectroscopy, demineralization, membrane separation, ion exchange
Zásady pro vypracování
Charakterizace pojmu tvrdost vody.
Vliv tvrdosti vody na různá odvětví potravinářství.
Řešení problémů s tvrdostí vody v potravinářství.
Zásady pro vypracování
Charakterizace pojmu tvrdost vody.
Vliv tvrdosti vody na různá odvětví potravinářství.
Řešení problémů s tvrdostí vody v potravinářství.
Seznam doporučené literatury
PITTER, Pavel. Hydrochemie. 4. aktualiz. vyd. Praha: VŠCHT, 2009.
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009.
KADLEC, Pavel. Technologie potravin I. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002.
PITTER, Pavel. Laboratorní metody v technologii vody. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 1997.
HORÁKOVÁ, Marta. Analytika vody. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2000.
HÁLKOVÁ, Jana. Analýza potravin. 1. vyd. Újezd u Brna: RNDr. Ivan Straka, 2000.
Seznam doporučené literatury
PITTER, Pavel. Hydrochemie. 4. aktualiz. vyd. Praha: VŠCHT, 2009.
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009.
KADLEC, Pavel. Technologie potravin I. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002.
PITTER, Pavel. Laboratorní metody v technologii vody. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 1997.
HORÁKOVÁ, Marta. Analytika vody. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2000.
HÁLKOVÁ, Jana. Analýza potravin. 1. vyd. Újezd u Brna: RNDr. Ivan Straka, 2000.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. - seznámil s posudky vedoucího a oponenta BP.
Otázky oponenta, na které komise žádala odpovědi:
- Při doúpravě vody iontovou výměnou na silně kyselém katexu jsou ionty vápníku a hořčíku nahrazovány iontem sodíku. Má zvyšování obsahu sodíku nějaký vliv na technologii zpracování pokrmů
- Poroznejte způsoby snižování tvrdosti vody a navrhněte nejoptimálnější způsob s ohledem na sledování a řízení tohoto procesu
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. - upozornila na správné používání termínů
Prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D. - uzavřela rozpravu s poznámkou k pravopisu BP
Student prokázal velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.