Ve své bakalářské práci se zabývám rozdělením potravinářských barviv na přírodní a syntetická a jednotlivé skupiny dále rozděluji podle jejich chemické struktury. Zabývám se vlastnostmi a chemickým složením jednotlivých skupin, způsoby jejich použití, a také konkrétními příklady barviv. v neposlední řadě se zabývám způsoby jejich získávání a výroby.
Annotation in English
In my bachelor´s thesis i deal with the distribution of food dyes on natural, and synthetic and each group are further divide according to their chemical structure. I deal with properties and chemical composition of the various groups, their methods of application and specific examples of food coloring too.
I reffering on examples of their using. In the last row i am interest of ways of their getting and producting.
Keywords
Barvivo, přírodní barviva, syntetická barviva, extrakce, přijatelná denní dávka.
Keywords in English
The dye, natural dyes, synthetic dyes, extraction, acceptable daily intake.
Length of the covering note
57s.
Language
CZ
Annotation
Ve své bakalářské práci se zabývám rozdělením potravinářských barviv na přírodní a syntetická a jednotlivé skupiny dále rozděluji podle jejich chemické struktury. Zabývám se vlastnostmi a chemickým složením jednotlivých skupin, způsoby jejich použití, a také konkrétními příklady barviv. v neposlední řadě se zabývám způsoby jejich získávání a výroby.
Annotation in English
In my bachelor´s thesis i deal with the distribution of food dyes on natural, and synthetic and each group are further divide according to their chemical structure. I deal with properties and chemical composition of the various groups, their methods of application and specific examples of food coloring too.
I reffering on examples of their using. In the last row i am interest of ways of their getting and producting.
Keywords
Barvivo, přírodní barviva, syntetická barviva, extrakce, přijatelná denní dávka.
Keywords in English
The dye, natural dyes, synthetic dyes, extraction, acceptable daily intake.
Research Plan
Základní způsob výroby a syntézy přírodních barviv
Základní způsob výroby a syntézy syntetických barviv
Rozdělení přírodních barviv podle chemické struktury, zástupci jednotlivých skupin a jejich použití
Rozdělení syntetických barviv podle chemické struktury, zástupci jednotlivých skupin a jejich použití
Research Plan
Základní způsob výroby a syntézy přírodních barviv
Základní způsob výroby a syntézy syntetických barviv
Rozdělení přírodních barviv podle chemické struktury, zástupci jednotlivých skupin a jejich použití
Rozdělení syntetických barviv podle chemické struktury, zástupci jednotlivých skupin a jejich použití
Recommended resources
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999
VRBOVÁ, Dr. Tereza. Víme, co jíme?: aneb průvodce éčky v potravinách. EcoHouse, 2001. ISBN 80-238-7504-3.
HENDRY, G. A. F. a J. D. HOUGHTON. Natur Food Colorants. Blackie Akademic: Chapman & Hall, 1996. Second edition. ISBN 0 7514 0231 1.
VELÍŠEK, J. a K. CEJPEK. Biosynthesis of Food Components. 1. Tábor: OSSIS, 2008. ISBN 978-80-86659-12-1.
WROLSTAD, Ronald E. Handbook of Food Analytical Chemistry: Pigments, Colorants, Flavors, Texture and Bioactive Food Components. John Wiley & Sons, Inc.: Copyright, 2005. ISBN 9780471709084.
Recommended resources
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999
VRBOVÁ, Dr. Tereza. Víme, co jíme?: aneb průvodce éčky v potravinách. EcoHouse, 2001. ISBN 80-238-7504-3.
HENDRY, G. A. F. a J. D. HOUGHTON. Natur Food Colorants. Blackie Akademic: Chapman & Hall, 1996. Second edition. ISBN 0 7514 0231 1.
VELÍŠEK, J. a K. CEJPEK. Biosynthesis of Food Components. 1. Tábor: OSSIS, 2008. ISBN 978-80-86659-12-1.
WROLSTAD, Ronald E. Handbook of Food Analytical Chemistry: Pigments, Colorants, Flavors, Texture and Bioactive Food Components. John Wiley & Sons, Inc.: Copyright, 2005. ISBN 9780471709084.
Enclosed appendices
1 disketa
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Prof. Ing. Jozef Golián, Dr.- seznámil členy komise s posudky vedoucího a oponenta BP. Z posudků položil následující otázky:
Které potraviny se nejčastěji přibarvují a proč?
Uveďte konkrétní příklady potravin, které obsahují syntetická barviva.Vite, které barvivo je při výrobě potravin používáno nejčastěji?
Doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - připomínka k uvedeným zdrojům literatury. Nepřesná citace vyhlášek.
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. - jaká barviva se používají nejčastěji u cukrovinek. Jakým způsobem rozlišíte přírodní a syntetická barviva.
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládla i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu rozpravy.