Bakalářská práce pojednává o významných esenciálních minerálních prvcích, a to o vápníku, zinku, selenu, železu a chromu. Jsou zde uvedeny jejich biochemické a fyziologické funkce a potravinové zdroje těchto prvků. Pozornost je věnována metabolismu a biologické využitelnosti těchto vybraných prvků a jejich vazebným možnostem v potravinách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the important essential mineral elements, namely calcium, zinc, selenium, iron and chromium. Their biochemical and physiological functions in humans and food sources are mentioned. The work is also focused on metabolism and bioavailability of selected elements and options of their binding in foodstuffs.
Bakalářská práce pojednává o významných esenciálních minerálních prvcích, a to o vápníku, zinku, selenu, železu a chromu. Jsou zde uvedeny jejich biochemické a fyziologické funkce a potravinové zdroje těchto prvků. Pozornost je věnována metabolismu a biologické využitelnosti těchto vybraných prvků a jejich vazebným možnostem v potravinách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the important essential mineral elements, namely calcium, zinc, selenium, iron and chromium. Their biochemical and physiological functions in humans and food sources are mentioned. The work is also focused on metabolism and bioavailability of selected elements and options of their binding in foodstuffs.
Charakteristika esenciálních minerálních prvků
Výskyt esenciálních minerálních prvků v potravinách
Výskyt esenciálních minerálních prvků v organismu
Vazebné možnosti a metabolismus esenciálních minerálních prvků
Zásady pro vypracování
Charakteristika esenciálních minerálních prvků
Výskyt esenciálních minerálních prvků v potravinách
Výskyt esenciálních minerálních prvků v organismu
Vazebné možnosti a metabolismus esenciálních minerálních prvků
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1. 3. přeprac. vyd. Tábor: OSSIS 2009.
KVASNIČKOVÁ, A. Minerální látky a stopové prvky: esenciální minerální prvky ve výživě. Praha: ÚZPI 1998.
PATWARDHAN, U. Calcium bioavailability: an in vivo assessment. Nutrition Research. 2001, 21(4), 667-675.
ERES, J., BUREAU, F., NEUVILLE, D., ARHAN, P., BOUGLE, D. Inhibition of zinc absorption by iron depends on their ratio. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 2001, 15(4), 237-241.
WATZKE, H.J. Impact of processing on bioavailability examples of minerals in foods. Trends in Food Science. 1998, 9(8-9), 320-327.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1. 3. přeprac. vyd. Tábor: OSSIS 2009.
KVASNIČKOVÁ, A. Minerální látky a stopové prvky: esenciální minerální prvky ve výživě. Praha: ÚZPI 1998.
PATWARDHAN, U. Calcium bioavailability: an in vivo assessment. Nutrition Research. 2001, 21(4), 667-675.
ERES, J., BUREAU, F., NEUVILLE, D., ARHAN, P., BOUGLE, D. Inhibition of zinc absorption by iron depends on their ratio. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 2001, 15(4), 237-241.
WATZKE, H.J. Impact of processing on bioavailability examples of minerals in foods. Trends in Food Science. 1998, 9(8-9), 320-327.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.