Bakalářská práce pojednává o základní charakteristice brambor a bramborových polotovarů. V části první je zachycena charakteristika brambor, první historické záznamy o bramborách, co všechno je obsaženo v bramborové hlíze, dělení brambor dle použití, jejich využití v dnešní gastronomii, jak se správně brambory mají skladovat a jaké jsou nejčastější vady brambor. Druhá část pojednává o pojmu "convenience", rozdělení, technologií vybraných druhů bramborových polotovarů, rizika které mohou nastat jak při výrobě tak skladování, jejich energetická hodnota a jaké všechny kroky se musí podstoupit, aby se mohly prodávat v obchodním řetězci. Z dotazníkového průzkumu vyplývá, že až 83 % dotázaných nakupuje jak čerstvé brambory, tak i mrazené, chlazené a sypké bramborové polotovary, avšak kupující projevují větší zájem o nákup bramborových polotovarů. Sypké polotovary z brambor se nakupují v malém množství.
Anotace v angličtině
My bachelor work is about basic characteristics of potatoes and potatoes semifinished products. The first part of the work is about: Characteristics of potatoes, first historic records about potatoes, what "potatoes tubers" includes, dividing potatoes according to usage, using potatoes in nowadays gastronomy, how store potatoes correctly and what are the most common defekts of potatoes. The second part of the work is about the term "convenience", dividing, technology of selected species of semifinished potatoes products, risks which may occur during manufacture or storage, their energy level and what steps have to be done to be able to sell it in the business network. The questionnaire survey shows that 83 % of respondents buy either fresh potatoes or frozen, chilled or powdery semifinished potatoes products however buyers showing increasing interest in buying semifinished potatoes products. Powder semifinished potatoes products are buying in a small amount.
Klíčová slova
brambory, technologie polotovarů z brambor, pokrmy z bramborových polotovarů
Klíčová slova v angličtině
Potatoes, technology of semifinished potatoes products, disis from semifinished potatoes products.
Rozsah průvodní práce
59 s
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce pojednává o základní charakteristice brambor a bramborových polotovarů. V části první je zachycena charakteristika brambor, první historické záznamy o bramborách, co všechno je obsaženo v bramborové hlíze, dělení brambor dle použití, jejich využití v dnešní gastronomii, jak se správně brambory mají skladovat a jaké jsou nejčastější vady brambor. Druhá část pojednává o pojmu "convenience", rozdělení, technologií vybraných druhů bramborových polotovarů, rizika které mohou nastat jak při výrobě tak skladování, jejich energetická hodnota a jaké všechny kroky se musí podstoupit, aby se mohly prodávat v obchodním řetězci. Z dotazníkového průzkumu vyplývá, že až 83 % dotázaných nakupuje jak čerstvé brambory, tak i mrazené, chlazené a sypké bramborové polotovary, avšak kupující projevují větší zájem o nákup bramborových polotovarů. Sypké polotovary z brambor se nakupují v malém množství.
Anotace v angličtině
My bachelor work is about basic characteristics of potatoes and potatoes semifinished products. The first part of the work is about: Characteristics of potatoes, first historic records about potatoes, what "potatoes tubers" includes, dividing potatoes according to usage, using potatoes in nowadays gastronomy, how store potatoes correctly and what are the most common defekts of potatoes. The second part of the work is about the term "convenience", dividing, technology of selected species of semifinished potatoes products, risks which may occur during manufacture or storage, their energy level and what steps have to be done to be able to sell it in the business network. The questionnaire survey shows that 83 % of respondents buy either fresh potatoes or frozen, chilled or powdery semifinished potatoes products however buyers showing increasing interest in buying semifinished potatoes products. Powder semifinished potatoes products are buying in a small amount.
Klíčová slova
brambory, technologie polotovarů z brambor, pokrmy z bramborových polotovarů
Klíčová slova v angličtině
Potatoes, technology of semifinished potatoes products, disis from semifinished potatoes products.
Zásady pro vypracování
Význam v potravinářském průmyslu.
Rizika spojená s nedokončeným technologickým procesem.
Druhy polotovarů a technologie výroby vybraných druhů.
Stanovování kritických bodů ve výrobě.
Skladování a způsoby dopravy ke spotřebitelům.
Energetická hodnota polotovarů z brambor.
Vznik možných mikroorganismů při zpracování či při vakuovém balení.
Průzkum trhu - dotazník.
Zásady pro vypracování
Význam v potravinářském průmyslu.
Rizika spojená s nedokončeným technologickým procesem.
Druhy polotovarů a technologie výroby vybraných druhů.
Stanovování kritických bodů ve výrobě.
Skladování a způsoby dopravy ke spotřebitelům.
Energetická hodnota polotovarů z brambor.
Vznik možných mikroorganismů při zpracování či při vakuovém balení.
Průzkum trhu - dotazník.
Seznam doporučené literatury
ČESKO. Zákon č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích.
HRUBÝ, Jaroslav. Technologie a technika výroby zmrazených potravin. Praha: SNTL, 1986.
BALAŠTÍK, Jaroslav. Průmyslová výroba pokrmů. Praha 1: SNTL, 1983.
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-3-7.
HRABĚ, Jan a Aleš KOMÁR. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin. III - část. Vyškov: VVŠ PV, 2003. ISBN 80-7231-107-7.
Seznam doporučené literatury
ČESKO. Zákon č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích.
HRUBÝ, Jaroslav. Technologie a technika výroby zmrazených potravin. Praha: SNTL, 1986.
BALAŠTÍK, Jaroslav. Průmyslová výroba pokrmů. Praha 1: SNTL, 1983.
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-3-7.
HRABĚ, Jan a Aleš KOMÁR. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin. III - část. Vyškov: VVŠ PV, 2003. ISBN 80-7231-107-7.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
Ing. Jiří Mlček, Ph.D.: Do které evropské země se brambory dostaly první?
prof. Dr. Ing. Jozef Golian: Jaká je doba trvanlivosti polotovarů na výrobu bramborového salátu?
Student prokázal dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagoval věcně správně, ale méně pohotově.