Tato bakalářská práce pojednává o jednom z hlavních potravinářských artiklů a to o mléku. Jednou z nejcennějších složek mléka jsou bílkoviny. Jsou velmi potřebné pro mnohé tech-nologické postupy, popřípadě se používají jako výživové preparáty. Jejich použití přivádí mnoho provozů do problému jak vhodně izolovat a poté detekovat vybranou část proteinu. V této práci jsou popsány nejpoužívanější metody izolace a detekce v průmyslové sféře. Detekce je zaměřena na spolehlivé chromatografické metody.
Anotace v angličtině
This thesis deals with one of the main food items milk. One of the most valuable constituents of milk are proteins. They are very necessary for many technological processes, or are used as nutritional preparations. Their use brings many plants into the problem of how to properly insulate and then detect a selected part of the protein. Below in this paper are described the most common methods for the isolation and detection in the food sector. The detection is focused on reliable chromatographic methods.
Tato bakalářská práce pojednává o jednom z hlavních potravinářských artiklů a to o mléku. Jednou z nejcennějších složek mléka jsou bílkoviny. Jsou velmi potřebné pro mnohé tech-nologické postupy, popřípadě se používají jako výživové preparáty. Jejich použití přivádí mnoho provozů do problému jak vhodně izolovat a poté detekovat vybranou část proteinu. V této práci jsou popsány nejpoužívanější metody izolace a detekce v průmyslové sféře. Detekce je zaměřena na spolehlivé chromatografické metody.
Anotace v angličtině
This thesis deals with one of the main food items milk. One of the most valuable constituents of milk are proteins. They are very necessary for many technological processes, or are used as nutritional preparations. Their use brings many plants into the problem of how to properly insulate and then detect a selected part of the protein. Below in this paper are described the most common methods for the isolation and detection in the food sector. The detection is focused on reliable chromatographic methods.
Metody chromatografického dělení mléčných proteinů.
Zásady pro vypracování
Mléko všeobecně.
Chemické složení kravského mléka.
Izolace mléčných proteinů.
Metody chromatografického dělení mléčných proteinů.
Seznam doporučené literatury
THOMPSON, A. BOLAND, M. SINGH, H. Milk Proteins: From Expression to Food, Academic Press 2008
PHILIPS, G. O. WILLIAMS, P. A. Handbook of Hydrocolloids, 2nd Edition, Woodhead Publishing 2009
DAVÍDEK, J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL, Praha 1977
BŘEZINA, P. JELÍNEK, J. Chemie a technologie mléka, I. část, Praha: MON 1990
Seznam doporučené literatury
THOMPSON, A. BOLAND, M. SINGH, H. Milk Proteins: From Expression to Food, Academic Press 2008
PHILIPS, G. O. WILLIAMS, P. A. Handbook of Hydrocolloids, 2nd Edition, Woodhead Publishing 2009
DAVÍDEK, J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL, Praha 1977
BŘEZINA, P. JELÍNEK, J. Chemie a technologie mléka, I. část, Praha: MON 1990
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D. - seznámila komisi s posudkem vedoucího
MVDr. Ivan Holko, Ph.D. - uvedl posudek oponenta BP a položil otázky:
1. Z měření metodou HPLC získáte chromatogram jako závislost odezvy UV detektoru na čase s řadou píků. Naznačte způsob, jak byste z něj vyhodnotil:
a) které frakce kaseinu jsou ve vzorku mléka zastoupeny,
b) kolik kterého kaseinu vzorek obsahuje.
2. Kterou chromatografickou metodu byste použil ke stanovení molární hmotnosti vzorku?
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. - upozornila na málo odborných zdrojů literatury. Položila studentovi otázku: Co označuje zkratka UV - vysvětlete.
MVDr. Ivan Holko, Ph.D.- znáte jiné metody detekce - uveďte.
Student potvrdil hodnocení vedoucího bakalářské práce, prokázal, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně, správně.