Diplomová práce se zabývá zhodnocením systému propagace tradičních pokrmů a používání receptur tradičních pokrmů v restauracích České republiky. V teoretické části jsou popsány složky potravy a vývoj a kořeny stravování (gastronomie) od počátku lidstva do dnes.
Praktická část obsahuje vyhodnocení sestaveného dotazníku, který zjišťuje konkrétní pou-žívání receptur tradičních pokrmů a zdrojů regionálních surovin v restauracích České re-publiky. Dotazníky byly vyplněny respondenty ze všech úrovní gastronomie, napříč celou ČR. Jednotlivé otázky jsou vyhodnoceny pomocí grafů, tabulek a slovního hodnocení. V závěru práce jsou zhodnoceny výsledky.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the assessment of the system for the promotion of traditional dishes and the use of traditional recipes in the restaurants in the Czech Republic. The theoretical section describes food ingredients and the evolution and the roots of alimentation (gastronomy) since the beginning of the humankind until the present.
The practical section assesses the results of the survey looking into the actual use of traditional recipes and the sources of regional ingredients in the restaurants in the Czech Republic. The questionnaires were filled by respondents from various levels of gastronomy across the Czech Republic. Individual questions were interpreted using charts, tables and verbal evaluation. The conclusion of the paper addresses the results obtained.
Klíčová slova
tradiční pokrmy, historie gastronomie, Slow Food
Klíčová slova v angličtině
traditional dishes, history of gastronomy, Slow Food
Rozsah průvodní práce
77s. (97 279 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá zhodnocením systému propagace tradičních pokrmů a používání receptur tradičních pokrmů v restauracích České republiky. V teoretické části jsou popsány složky potravy a vývoj a kořeny stravování (gastronomie) od počátku lidstva do dnes.
Praktická část obsahuje vyhodnocení sestaveného dotazníku, který zjišťuje konkrétní pou-žívání receptur tradičních pokrmů a zdrojů regionálních surovin v restauracích České re-publiky. Dotazníky byly vyplněny respondenty ze všech úrovní gastronomie, napříč celou ČR. Jednotlivé otázky jsou vyhodnoceny pomocí grafů, tabulek a slovního hodnocení. V závěru práce jsou zhodnoceny výsledky.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the assessment of the system for the promotion of traditional dishes and the use of traditional recipes in the restaurants in the Czech Republic. The theoretical section describes food ingredients and the evolution and the roots of alimentation (gastronomy) since the beginning of the humankind until the present.
The practical section assesses the results of the survey looking into the actual use of traditional recipes and the sources of regional ingredients in the restaurants in the Czech Republic. The questionnaires were filled by respondents from various levels of gastronomy across the Czech Republic. Individual questions were interpreted using charts, tables and verbal evaluation. The conclusion of the paper addresses the results obtained.
Klíčová slova
tradiční pokrmy, historie gastronomie, Slow Food
Klíčová slova v angličtině
traditional dishes, history of gastronomy, Slow Food
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Kořeny tradiční gastronomie v českých zemích.
Novodobé pojetí tradiční gastronomie v ČR.
Slow food v ČR, Czech specials, snoubení vín a pokrmů.
II. Praktická část
Použití přístupů propagující tradiční pokrmy v gastronomické praxi.
Sestavení dotazníku pro systémy tradičních potravin.
Zpracování výsledků.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Kořeny tradiční gastronomie v českých zemích.
Novodobé pojetí tradiční gastronomie v ČR.
Slow food v ČR, Czech specials, snoubení vín a pokrmů.
II. Praktická část
Použití přístupů propagující tradiční pokrmy v gastronomické praxi.
Sestavení dotazníku pro systémy tradičních potravin.
Zpracování výsledků.
Seznam doporučené literatury
[1] PETRINI, C. Slow Food Nation: Why Our Food Should Be Good, Clean, and Fair, Rizzoli ex libris, May 8, 2007, 304 stran, ISBN-13: 978-0847829453.
[2] PETRINI, C. Slow Food Revolution: A New Culture for Dining and Living, Rizzoli, October 17, 2006, 312 stran, ISBN-13: 978-0847828739.
[3] Slow Food Prague [online], [cit 2012-01-20] Dostupné z: http://www.slowfood.cz/.
[4] Czech Specials [online], Czech Tourism [cit 2012-01-20] Dostupné z: http://www.czechspecials.cz/.
[5] JANKŮ SANDTNEROVÁ, M. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů, Česká grafická unie, Praha 1941, 609 stran.
Seznam doporučené literatury
[1] PETRINI, C. Slow Food Nation: Why Our Food Should Be Good, Clean, and Fair, Rizzoli ex libris, May 8, 2007, 304 stran, ISBN-13: 978-0847829453.
[2] PETRINI, C. Slow Food Revolution: A New Culture for Dining and Living, Rizzoli, October 17, 2006, 312 stran, ISBN-13: 978-0847828739.
[3] Slow Food Prague [online], [cit 2012-01-20] Dostupné z: http://www.slowfood.cz/.
[4] Czech Specials [online], Czech Tourism [cit 2012-01-20] Dostupné z: http://www.czechspecials.cz/.
[5] JANKŮ SANDTNEROVÁ, M. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů, Česká grafická unie, Praha 1941, 609 stran.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
- Prof. Čuboň kladně hodnotil předvedenou práci.
- Dr. Gál: Otázky ekologické zemědělství (získání certifikátu, dotace, aj.)