Bakalářská práce je zaměřena na využití a aplikaci dusitanových solicích směsí ve výrobě masných výrobků. Popisuje postup zpracování masa a rozdělení masných výrobků obsahujících dusitanovou solicí směs. Definuje obecně soli a solicí směsi. Zaměřuje se na účinky dusitanů na masné výrobky, princip a druhy solení masa a masných výrobků, a také na zdravotní rizika konzumace solí a dusitanových solicích směsí.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the use and application of nitrite salt mixture in the production of meat products. Describes how meat processing and distribution of meat products-containing nitrite salt mixture. Defines generally salts and salt mixtures. It focuses on the effects of nitrite to meat products, principles and types of salted meat and meat products, as well as the health risks of eating salt and nitrite salt mixture.
Bakalářská práce je zaměřena na využití a aplikaci dusitanových solicích směsí ve výrobě masných výrobků. Popisuje postup zpracování masa a rozdělení masných výrobků obsahujících dusitanovou solicí směs. Definuje obecně soli a solicí směsi. Zaměřuje se na účinky dusitanů na masné výrobky, princip a druhy solení masa a masných výrobků, a také na zdravotní rizika konzumace solí a dusitanových solicích směsí.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the use and application of nitrite salt mixture in the production of meat products. Describes how meat processing and distribution of meat products-containing nitrite salt mixture. Defines generally salts and salt mixtures. It focuses on the effects of nitrite to meat products, principles and types of salted meat and meat products, as well as the health risks of eating salt and nitrite salt mixture.
V literární části shromážděte informace o produkci a zpracování masných výrobků.
Popište využití přídatných látek a dusitanových solících směsí v masných výrobcích.
Vyhodnoťte možné negativní, nutriční a zdravotní aspekty při použití solících směsí v masných výrobcích.
Zásady pro vypracování
V literární části shromážděte informace o produkci a zpracování masných výrobků.
Popište využití přídatných látek a dusitanových solících směsí v masných výrobcích.
Vyhodnoťte možné negativní, nutriční a zdravotní aspekty při použití solících směsí v masných výrobcích.
Seznam doporučené literatury
STEINHAUSER, L. a kol., Hygiena a technologie masa, LAST Brno, 1995, 1. vydání. ISBN 80-9002260-4-4; stran 664.
PIPEK, P. Technologie masa I, 2. vydání, Praha 1991, ediční středisko VŠCHT, ISBN 80-7080-106-9, stran 172.
STEINHAUSER, L. a kolektiv, Produkce masa, LAST Tišnov, 2000, 1. vydání ISBN 80-900260-7-9, stran 464.
ŠEDIVÝ, V.,Technologické výpočty pro řezníky a uzenáře, OSSIS Tábor, 1995, 1. vydání , stran 112.
NACHMÜLLNER, L., Vulgo Praganda, OSSIS Tábor, 2000, 1. vydání ISBN 80-902391-7-X, stran 160.
Seznam doporučené literatury
STEINHAUSER, L. a kol., Hygiena a technologie masa, LAST Brno, 1995, 1. vydání. ISBN 80-9002260-4-4; stran 664.
PIPEK, P. Technologie masa I, 2. vydání, Praha 1991, ediční středisko VŠCHT, ISBN 80-7080-106-9, stran 172.
STEINHAUSER, L. a kolektiv, Produkce masa, LAST Tišnov, 2000, 1. vydání ISBN 80-900260-7-9, stran 464.
ŠEDIVÝ, V.,Technologické výpočty pro řezníky a uzenáře, OSSIS Tábor, 1995, 1. vydání , stran 112.
NACHMÜLLNER, L., Vulgo Praganda, OSSIS Tábor, 2000, 1. vydání ISBN 80-902391-7-X, stran 160.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Robert Gál, Ph.D. - seznámil komisi se svým posudkem vedoucího BP a s posudkem oponenta BP MVDr. Zollerové, Ph.D.
Položil dotazy oponenta:
1. Vysvětlete prosím, co znamená bariérový neboli překážkový efekt při výrobě masných výrobků a co do něj patří.
2. Uveďte rozdělení masných výrobků dle platné legislativy ČR.
3. V souvislosti s kapitolou 5.2.1 Dusitany a hemoglobin uveďte jaký je povolený limit obsahu dusičnanů a dusitanů v pitné vodě.
MVDr. Ivan Holko, Ph.D. - upozornil na správný názvy - chyba je i v názvu kapitoly.
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo méně jisté a přesvědčivé. Na otázky oponenta reagovala věcně správně.