Volné těkavé látky a jejich zastoupení v čaji mají zásadní vliv na jeho výsledné aroma a představují tak zásadní ukazatel jeho senzorické kvality. Tyto látky vybraných druhů nefermentovaného zeleného čaje byly získány pomocí dvou extrakčních metod, kterými byly destilace vodní parou a simultánní destilace-extrakce, a identifikovány metodou strukturní analýzy GC-MS. Na základě získaných výsledků bylo provedeno porovnání obsahu těkavých látek v jednotlivých vzorcích čaje, účinnost použitých extrakčních metod a opakovatelnost metody GC-MS. Součástí práce je také krátká rešerše pojednávající o extrakčních metodách vhodných pro izolaci těkavých látek a metodách jejich stanovení. Samostatná kapitola je věnována hmotnostní spektrometrii.
Anotace v angličtině
Content of the volatile flavour compounds in tea plays a major role in its specific aroma, which also essentially contribute to sensory quality of made tea. These volatiles of pre-selected types of unfermented green teas were extracted by using the hydrodistillation and simultaneous distillation-extraction techniques and investigated by GC-MS. On the basis of achieved results the comparison between volatile compounds in individual kinds of used teas, efficiency of applied extraction methods and repeatability of GC-MS analysis were made. As an important part of this thesis were as well a brief search dealing with suitable extraction methods for isolation and determination of volatiles and mass spectrometry instrumentation possibilities.
Klíčová slova
volné těkavé látky, destilace vodní parou, simultánní destilace-extrakce, GC-MS, nefermentovaný čaj
Volné těkavé látky a jejich zastoupení v čaji mají zásadní vliv na jeho výsledné aroma a představují tak zásadní ukazatel jeho senzorické kvality. Tyto látky vybraných druhů nefermentovaného zeleného čaje byly získány pomocí dvou extrakčních metod, kterými byly destilace vodní parou a simultánní destilace-extrakce, a identifikovány metodou strukturní analýzy GC-MS. Na základě získaných výsledků bylo provedeno porovnání obsahu těkavých látek v jednotlivých vzorcích čaje, účinnost použitých extrakčních metod a opakovatelnost metody GC-MS. Součástí práce je také krátká rešerše pojednávající o extrakčních metodách vhodných pro izolaci těkavých látek a metodách jejich stanovení. Samostatná kapitola je věnována hmotnostní spektrometrii.
Anotace v angličtině
Content of the volatile flavour compounds in tea plays a major role in its specific aroma, which also essentially contribute to sensory quality of made tea. These volatiles of pre-selected types of unfermented green teas were extracted by using the hydrodistillation and simultaneous distillation-extraction techniques and investigated by GC-MS. On the basis of achieved results the comparison between volatile compounds in individual kinds of used teas, efficiency of applied extraction methods and repeatability of GC-MS analysis were made. As an important part of this thesis were as well a brief search dealing with suitable extraction methods for isolation and determination of volatiles and mass spectrometry instrumentation possibilities.
Klíčová slova
volné těkavé látky, destilace vodní parou, simultánní destilace-extrakce, GC-MS, nefermentovaný čaj
I. Teoretická část
Stručně popsat technologické postupy zpracování čaje
Zpracovat rešerši na téma výskyt těkavých látek v nefermentovaných čajích
Pojednat o analytických metodách vhodných pro stanovení těkavých látek
II. Praktická část
Provést sérii experimentů s cílem extrakce těkavých látek ze studovaných vzorků čaje
Získané extrakty analyzovat pomocí CG-MS
Obdržené výsledky zpracovat a provést jejich interpretaci
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popsat technologické postupy zpracování čaje
Zpracovat rešerši na téma výskyt těkavých látek v nefermentovaných čajích
Pojednat o analytických metodách vhodných pro stanovení těkavých látek
II. Praktická část
Provést sérii experimentů s cílem extrakce těkavých látek ze studovaných vzorků čaje
Získané extrakty analyzovat pomocí CG-MS
Obdržené výsledky zpracovat a provést jejich interpretaci
Seznam doporučené literatury
ŠTULÍK, Karel a kol. Analytické separační metody. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0852-2.
Dle provedení literární rešerše s využitím databáze Scopus.
Seznam doporučené literatury
ŠTULÍK, Karel a kol. Analytické separační metody. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0852-2.
Dle provedení literární rešerše s využitím databáze Scopus.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce přesvědčivým způsobem. Prokázala dobré znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Otázky:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Jaká je hodnota detekčních limitů pro stanovené polyfenoly?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Jaká je charakteristika látky, která vykazovala nejvyšší odezvu?