Cílem mé bakalářské práce bylo popsat vídeňskou gastronomii a analyzovat vlivy světových kuchyní na ni. V první kapitole jsem se zaměřila na historické kořeny Vídně, ze kterých vyplynulo, jak tato kuchyně vznikala. Dále jsem se zmínila o klimatických podmínkách, fauně a flóře v Rakousku. V třetí kapitole jsem popsala vídeňské pokrmy a nápoje. Zvláštní pozornost jsem věnovala vídeňskému pivu a vínu, jejich historii, výrobě a rozdělení. Dále jsem pokračovala o stravovacích návycích a popis zajímavých míst.
Anotace v angličtině
The aim of my bachelor thesis was to describe Vienna?s gastronomy and to analyse the influence of other cuisines to it. In the first chapter I focused on historical roots of the Vienna, that showes to us how it rose. Next I noted some fact about weather condition, fauna and flora in Austria. In the third chapter I described Vienna?s meals and bewerages. Special attention was given to Vienna?s beer and vine, their history, production and divi-sion. Further in the thesis, I wrote about eating habits and interesting places in Austria.
Klíčová slova
Rakousko, vídeňská gastronomie, vlivy, analyzovat, Vídeň, historické kořeny, vídeňské pokrmy a nápoje
Klíčová slova v angličtině
Austria, Vienna?s gastronomy, historical roots, Vienna?s meals and bewerages
Rozsah průvodní práce
41s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé bakalářské práce bylo popsat vídeňskou gastronomii a analyzovat vlivy světových kuchyní na ni. V první kapitole jsem se zaměřila na historické kořeny Vídně, ze kterých vyplynulo, jak tato kuchyně vznikala. Dále jsem se zmínila o klimatických podmínkách, fauně a flóře v Rakousku. V třetí kapitole jsem popsala vídeňské pokrmy a nápoje. Zvláštní pozornost jsem věnovala vídeňskému pivu a vínu, jejich historii, výrobě a rozdělení. Dále jsem pokračovala o stravovacích návycích a popis zajímavých míst.
Anotace v angličtině
The aim of my bachelor thesis was to describe Vienna?s gastronomy and to analyse the influence of other cuisines to it. In the first chapter I focused on historical roots of the Vienna, that showes to us how it rose. Next I noted some fact about weather condition, fauna and flora in Austria. In the third chapter I described Vienna?s meals and bewerages. Special attention was given to Vienna?s beer and vine, their history, production and divi-sion. Further in the thesis, I wrote about eating habits and interesting places in Austria.
Klíčová slova
Rakousko, vídeňská gastronomie, vlivy, analyzovat, Vídeň, historické kořeny, vídeňské pokrmy a nápoje
Klíčová slova v angličtině
Austria, Vienna?s gastronomy, historical roots, Vienna?s meals and bewerages
Zásady pro vypracování
Historické kořeny vídeňské kuchyně.
Typické vídeňské pokrmy.
Typické nápoje.
Vlivy kuchyní na vídeňskou gastronomii.
Zásady pro vypracování
Historické kořeny vídeňské kuchyně.
Typické vídeňské pokrmy.
Typické nápoje.
Vlivy kuchyní na vídeňskou gastronomii.
Seznam doporučené literatury
LEIDIG, M. Vídeň, Ikar, Praha 2006
LACIKA, J. Vídeň turistický průvodce, Príroda, Bratislava 2007
BEYERL, B. Vídeň, 1. vydání, Computer Press, Brno 2009
BOUSFIELD, J. Vídeň, Jota, Brno 2006
CZEZNIEWICZ-UMER, T. Rakousko, Ikar, Praha 2004
DOLEŽAL, P. Evropská vína v podmínkách české gastronomie, Petr+Iva, Nový Bydžov 2003
FIALA, V. Vídeň, ASPI, Praha 2004
Seznam doporučené literatury
LEIDIG, M. Vídeň, Ikar, Praha 2006
LACIKA, J. Vídeň turistický průvodce, Príroda, Bratislava 2007
BEYERL, B. Vídeň, 1. vydání, Computer Press, Brno 2009
BOUSFIELD, J. Vídeň, Jota, Brno 2006
CZEZNIEWICZ-UMER, T. Rakousko, Ikar, Praha 2004
DOLEŽAL, P. Evropská vína v podmínkách české gastronomie, Petr+Iva, Nový Bydžov 2003
FIALA, V. Vídeň, ASPI, Praha 2004
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
Ing. Škrovánková: Jaký je typický vídeňský pokrm?
prof. Čuboň: Znáte kmen Vinidi? Ovlivnili Slované vídeňskou gastronomii?
Studentka danou problematiku částečně ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla alespoň částečně správně.