Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat jednotlivé druhy skořápkového ovoce. U jednotlivých druhů byl popsán výskyt a charakteristika plodů, jejich chemické složení a možné využití skořápkového ovoce v gastronomii. Jednotlivé látky obsažené ve skořápkovém ovoci byly charakterizovány především z hlediska jejich významu ve výživě. Ořechy jsou považovány za součást zdravé výživy. Nejčastěji se obsažené látky uplatňují proti některým druhům rakovin, osteoporóze, zlepšují trávení, snižují hladinu LDL cholesterolu; ovlivňují stav pokožky a vlasů, činnost srdce i duševní činnost.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to characterize individual species of nuts. The incidence and characteristics of nuts, chemical composition and possible use of nuts in gastronomy were described for particular species. The individual compounds in nuts were primarily characterized in terms of their importance in nutrition. Nuts are considered to be a part of healthy nutrition. Most often they work against some cancer, osteoporosis, they improve digestion, lower levels of LDL cholesterol; they influence the state of skin, hair, heart and mental activity.
nuts, chemical composition, gastronomy, nutrition, health
Rozsah průvodní práce
55 s. (55 864)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat jednotlivé druhy skořápkového ovoce. U jednotlivých druhů byl popsán výskyt a charakteristika plodů, jejich chemické složení a možné využití skořápkového ovoce v gastronomii. Jednotlivé látky obsažené ve skořápkovém ovoci byly charakterizovány především z hlediska jejich významu ve výživě. Ořechy jsou považovány za součást zdravé výživy. Nejčastěji se obsažené látky uplatňují proti některým druhům rakovin, osteoporóze, zlepšují trávení, snižují hladinu LDL cholesterolu; ovlivňují stav pokožky a vlasů, činnost srdce i duševní činnost.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to characterize individual species of nuts. The incidence and characteristics of nuts, chemical composition and possible use of nuts in gastronomy were described for particular species. The individual compounds in nuts were primarily characterized in terms of their importance in nutrition. Nuts are considered to be a part of healthy nutrition. Most often they work against some cancer, osteoporosis, they improve digestion, lower levels of LDL cholesterol; they influence the state of skin, hair, heart and mental activity.
nuts, chemical composition, gastronomy, nutrition, health
Zásady pro vypracování
Rozdělení, charakteristika a chemické složení skořápkového ovoce.
Výživové látky obsažené ve skořápkovém ovoci.
Gastronomické využití.
Zásady pro vypracování
Rozdělení, charakteristika a chemické složení skořápkového ovoce.
Výživové látky obsažené ve skořápkovém ovoci.
Gastronomické využití.
Seznam doporučené literatury
NORMAN, J. Ořechy. Bratislava: Champagne Avantgarde, 1993.
DLOUHÁ, J. a kol. Ovoce. Praha: Aventinum, 1997.
DELGADO, T. et al. Hazelnuts kernels as a source of antioxidants and their potential relation to other nuts. Industrial Crops and Products, 2010.
Seznam doporučené literatury
NORMAN, J. Ořechy. Bratislava: Champagne Avantgarde, 1993.
DLOUHÁ, J. a kol. Ovoce. Praha: Aventinum, 1997.
DELGADO, T. et al. Hazelnuts kernels as a source of antioxidants and their potential relation to other nuts. Industrial Crops and Products, 2010.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
Otázky komise:
Ing. Škrovánková: Který druh ořechů je vhodný na snížení hladiny cholesterolu? Jaké množství ořechů je doporučeno denně konzumovat? Které látky vykazují aktivitu vitaminu C?
prof. Čuboň: V jakém množství se ve skořápkových plodech vyskytují toxiny? Jsou nebezpečné?
Ing. Gál: Co znamená skloubení chutí?