Diplomová práce se zabývá stravitelností a obsahem vlákniny ve vybraných druzích fazolí. Teoretická část diplomové práce charakterizuje vybrané druhy fazolí, jejich chemické složení a význam ve výživě člověka. Také je zde definována vláknina, její chemické složení, rozdělení podle rozpustnosti ve vodě, vlastnosti a fyziologický význam. Poslední dvě kapitoly jsou pak věnovány trávicímu traktu a trávení základních živin včetně působení trávicích enzymů. Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu vlhkosti, popele, neutrálně-detergentní a hrubé vlákniny (pomocí přístroje ANKOM220 Fiber Analyzer) a stravitelnosti (pomocí inkubátoru Daisy II po vzájemné hydrolýze proteolytickými enzymy pepsinem a pankreatinem) v 10 vybraných druzích fazolí.
Při analýze obsahu vlákniny bylo zjištěno, že nejvyšší průměrný obsah jak neutrálně-detergentní tak hrubé vlákniny byl stanoven u fazole navy bio. Dále bylo potvrzeno, že fazole mungo patří mezi nejlépe stravitelný druh fazolí.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the digestibility and fiber content in chosen bean varieties. Theoretical part of the thesis characterises selected beans, its chemical composition and importance in human nutrition. The thesis also defines the dietary fibre, its chemical structure, division according to water solubility, properties and physiological importance. Last two sections are devoted to digestive system and digestion of basic nutrients including the effect of digestive enzymes. The practical part is focused on the determination
of moisture, ash, neutral detergent and crude fibre (using analyzer ANKOM220 Fiber Analyzer) and digestibility (using incubator Daisy II after reciprocal hydrolysis by proteolytic enzymes pepsin and pancreatin) in 10 selected bean varieties. According to the results obtained it can be concluded that navy bio bean possessed the highest average content of both neutral detergent and crude fibre. Furthermore, it was confirmed that the mungo bean is one of the best digestible beans.
Diplomová práce se zabývá stravitelností a obsahem vlákniny ve vybraných druzích fazolí. Teoretická část diplomové práce charakterizuje vybrané druhy fazolí, jejich chemické složení a význam ve výživě člověka. Také je zde definována vláknina, její chemické složení, rozdělení podle rozpustnosti ve vodě, vlastnosti a fyziologický význam. Poslední dvě kapitoly jsou pak věnovány trávicímu traktu a trávení základních živin včetně působení trávicích enzymů. Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu vlhkosti, popele, neutrálně-detergentní a hrubé vlákniny (pomocí přístroje ANKOM220 Fiber Analyzer) a stravitelnosti (pomocí inkubátoru Daisy II po vzájemné hydrolýze proteolytickými enzymy pepsinem a pankreatinem) v 10 vybraných druzích fazolí.
Při analýze obsahu vlákniny bylo zjištěno, že nejvyšší průměrný obsah jak neutrálně-detergentní tak hrubé vlákniny byl stanoven u fazole navy bio. Dále bylo potvrzeno, že fazole mungo patří mezi nejlépe stravitelný druh fazolí.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the digestibility and fiber content in chosen bean varieties. Theoretical part of the thesis characterises selected beans, its chemical composition and importance in human nutrition. The thesis also defines the dietary fibre, its chemical structure, division according to water solubility, properties and physiological importance. Last two sections are devoted to digestive system and digestion of basic nutrients including the effect of digestive enzymes. The practical part is focused on the determination
of moisture, ash, neutral detergent and crude fibre (using analyzer ANKOM220 Fiber Analyzer) and digestibility (using incubator Daisy II after reciprocal hydrolysis by proteolytic enzymes pepsin and pancreatin) in 10 selected bean varieties. According to the results obtained it can be concluded that navy bio bean possessed the highest average content of both neutral detergent and crude fibre. Furthermore, it was confirmed that the mungo bean is one of the best digestible beans.
I. Teoretická část
Fazole, jejich chemické složení, význam ve výživě, nejběžnější druhy fazolí
Vláknina, její druhy a fyziologický význam
Trávicí trakt, trávení základních živin včetně působení trávicích enzymů
II. Praktická část
Stanovení neutrálně detergentní a hrubé vlákniny ve vybraných druzích fazolí
Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích fazolí
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fazole, jejich chemické složení, význam ve výživě, nejběžnější druhy fazolí
Vláknina, její druhy a fyziologický význam
Trávicí trakt, trávení základních živin včetně působení trávicích enzymů
II. Praktická část
Stanovení neutrálně detergentní a hrubé vlákniny ve vybraných druzích fazolí
Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích fazolí
Seznam doporučené literatury
MATOUŠ, B. a kol. Základy lékařské chemie a biochemie. Praha: Galén, 2010. 540 s. ISBN 978-80-7262-702-8
PAMPLONA-ROGER, G.D. Encyklopedie léčivých potravin. Praha: Advent-Orion, 2005. 385 s. ISBN 80-7172-542-0
LI, W., SHU, Ch., YAN, S., SHEN, Q. Characteristics of Sixteen Mung Bean Cultivars and Their Protein Isolates. International Journal of Food Science & Technology, 2010, 45, s. 1205-1211. ISSN 0950-5423
LIN, P., LAI, H. Bioactive Compounds in Legumes and Their Germinated Products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2006, 54, s. 3807-3814. ISSN 0021-8561
Seznam doporučené literatury
MATOUŠ, B. a kol. Základy lékařské chemie a biochemie. Praha: Galén, 2010. 540 s. ISBN 978-80-7262-702-8
PAMPLONA-ROGER, G.D. Encyklopedie léčivých potravin. Praha: Advent-Orion, 2005. 385 s. ISBN 80-7172-542-0
LI, W., SHU, Ch., YAN, S., SHEN, Q. Characteristics of Sixteen Mung Bean Cultivars and Their Protein Isolates. International Journal of Food Science & Technology, 2010, 45, s. 1205-1211. ISSN 0950-5423
LIN, P., LAI, H. Bioactive Compounds in Legumes and Their Germinated Products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2006, 54, s. 3807-3814. ISSN 0021-8561
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Buňka: Používala jste nějaký standardní protein při stanovení stravitelnosti?
Studentka reagovala na otázky komise pohotově, správně.