Diplomová práce se zabývá tvorbou biogenních aminů bakteriemi izolovanými z bažantů. Pro výzkum byly použití bažanti z volné přírody a z chovu ve voliéře. Izolace bakterií byla provedena z prsního a stehenního svalstva, jater a kůže. Produkce biogenních aminů byla zjišťována pomocí kultivační metody a iontově-výměnné chromatografie.
Teoretická část se zabývá charakteristikou mikroflóry bažantů a drůbeže, vlastnostmi a výskytem biogenních aminů a charakteristikou mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou.
Anotace v angličtině
This thesis deals with production of biogenic amines by bacteria isolated from pheasants. To research the use of wild pheasants and breeding in the aviary. Isolation of bacteria was performed from the breast, thigh muscle, the liver and skin. Production of biogenic amines was investigated using cultivation methods and ion-exchange chromatography. Theoretic part deals with the characterization of microflora of poultry and pheasants, properties and occurrence of biogenic amines and characterization of microorganisms with decarboxylase activity.
Klíčová slova
mikroorganismy, bažant, biogenní aminy, iontově-výměnná chromatografie, kultivační metoda
Diplomová práce se zabývá tvorbou biogenních aminů bakteriemi izolovanými z bažantů. Pro výzkum byly použití bažanti z volné přírody a z chovu ve voliéře. Izolace bakterií byla provedena z prsního a stehenního svalstva, jater a kůže. Produkce biogenních aminů byla zjišťována pomocí kultivační metody a iontově-výměnné chromatografie.
Teoretická část se zabývá charakteristikou mikroflóry bažantů a drůbeže, vlastnostmi a výskytem biogenních aminů a charakteristikou mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou.
Anotace v angličtině
This thesis deals with production of biogenic amines by bacteria isolated from pheasants. To research the use of wild pheasants and breeding in the aviary. Isolation of bacteria was performed from the breast, thigh muscle, the liver and skin. Production of biogenic amines was investigated using cultivation methods and ion-exchange chromatography. Theoretic part deals with the characterization of microflora of poultry and pheasants, properties and occurrence of biogenic amines and characterization of microorganisms with decarboxylase activity.
Klíčová slova
mikroorganismy, bažant, biogenní aminy, iontově-výměnná chromatografie, kultivační metoda
I. Teoretická část
Charakterizace mikroflóry bažantů a drůbeže
Vlastnosti a výskyt biogenních aminů
Mikroorganizmy s dekarboxylázovou aktivitou
II. Praktická část
Mikrobiologická analýza svaloviny bažantů z různých typů chovů
Dekarboxylázová aktivita vybraných bakterií izolovaných z bažantů
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace mikroflóry bažantů a drůbeže
Vlastnosti a výskyt biogenních aminů
Mikroorganizmy s dekarboxylázovou aktivitou
II. Praktická část
Mikrobiologická analýza svaloviny bažantů z různých typů chovů
Dekarboxylázová aktivita vybraných bakterií izolovaných z bažantů
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Seznam doporučené literatury
SEDLÁČEK, Ivo. Taxonomie prokaryot. Vydání 1. Brno: Masarykova univerzita, 2007. ISBN 80 -210 -4207 -9.
SIMEONOVOVÁ, Jana. a kol. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů. Vydání 1. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1999. ISBN 80-7157-405-8.
GÖRNER, Fridrich; VALÍK, Ĺubomír. Aplikovaná mikrobiológia poživatin. Vydání 1. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
VELÍŠEK, Jan a kol. Chemie potravin, OSSIS, Tábor 1999
SILLA SANTOS, M.H. Biogenic amines: their importance in foods. International Journal of Food Microbiology, 1996, 29, 213-231.
Seznam doporučené literatury
SEDLÁČEK, Ivo. Taxonomie prokaryot. Vydání 1. Brno: Masarykova univerzita, 2007. ISBN 80 -210 -4207 -9.
SIMEONOVOVÁ, Jana. a kol. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů. Vydání 1. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1999. ISBN 80-7157-405-8.
GÖRNER, Fridrich; VALÍK, Ĺubomír. Aplikovaná mikrobiológia poživatin. Vydání 1. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
VELÍŠEK, Jan a kol. Chemie potravin, OSSIS, Tábor 1999
SILLA SANTOS, M.H. Biogenic amines: their importance in foods. International Journal of Food Microbiology, 1996, 29, 213-231.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.položil otázky oponenta:
1. Kolik tělních dutin má bažant? Na str. 13 uvádíte, že při porušení integrity orgánů dýchácí a trávicí soustavy je mikroorganizmům umožněno rozšíření do příslušných tělních dutin a přiléhající svaloviny.
2. Jak si vysvětlujete nižší počty bakterií mléčného kvašení a enterobakterií u stehenní i prsní svaloviny bažantů z volné přírody ve srovnání s výsledky farmově chovaných bažantů?
3. Co je příčinou vyššího počtu a množství detekovaných biogenních aminů u déle skladovaných bažantů a proč je pro studium tvorby biogenních aminů vhodnější iontově-výměnná chromatografie než kultivační mikrobiologické metody?
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé.
K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.