Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou běžně pěstovaných obilnin. Charakterizuje jejich chemické složení a morfologii obilky, přičemž pozornost je věnována hlavně ječmeni. Práce shrnuje význam ječmene pro potravinářský průmysl, popisuje jeho zdravotní účinky na člověka a využití ječmene jako zelené potraviny. Dále jsou charakterizovány metody použité pro chemickou analýzu výrobků z ječmene.
V praktické části je prezentováno stanovení obsahu sušiny, popele, tuku a celkového obsahu dusíkatých látek u jednotlivých druhů výrobků z ječmene.
Anotace v angličtině
Theoretical part of this diplom thesis deals with the characteristics of commonly grown cereals. This work deals with characteristics of cereals in chemical composition and morphology. The main attention is paid to barley. The work summarizes the importance of barley for food industry, it continues with description of its medical effects on human and the utilisation of barley as a green food. Further, there is characterized the methodology for chemical analysis of barley and barley products.
In the experimental part there the determination of dry matter, fat and ash content and the detection of total content of nitrogen substances in individual kinds of barley products are presented.
Keywords: cereals, barley, fat, dry matter, ash, protein
Rozsah průvodní práce
90 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou běžně pěstovaných obilnin. Charakterizuje jejich chemické složení a morfologii obilky, přičemž pozornost je věnována hlavně ječmeni. Práce shrnuje význam ječmene pro potravinářský průmysl, popisuje jeho zdravotní účinky na člověka a využití ječmene jako zelené potraviny. Dále jsou charakterizovány metody použité pro chemickou analýzu výrobků z ječmene.
V praktické části je prezentováno stanovení obsahu sušiny, popele, tuku a celkového obsahu dusíkatých látek u jednotlivých druhů výrobků z ječmene.
Anotace v angličtině
Theoretical part of this diplom thesis deals with the characteristics of commonly grown cereals. This work deals with characteristics of cereals in chemical composition and morphology. The main attention is paid to barley. The work summarizes the importance of barley for food industry, it continues with description of its medical effects on human and the utilisation of barley as a green food. Further, there is characterized the methodology for chemical analysis of barley and barley products.
In the experimental part there the determination of dry matter, fat and ash content and the detection of total content of nitrogen substances in individual kinds of barley products are presented.
Keywords: cereals, barley, fat, dry matter, ash, protein
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat obiloviny, blíže se zaměřit na ječmen.
Podrobněji popsat chemické složení obilky ječmene, jeho význam pro potravinářský průmysl apod.
Uvést základní principy metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Stanovit popel a sušinu u sedmi vybraných vzorků ječmene či potravin z něj vyrobených.
U vybraných vzorků stanovit obsah tuku a bílkovin.
Formulovat diskuzi a závěry práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat obiloviny, blíže se zaměřit na ječmen.
Podrobněji popsat chemické složení obilky ječmene, jeho význam pro potravinářský průmysl apod.
Uvést základní principy metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Stanovit popel a sušinu u sedmi vybraných vzorků ječmene či potravin z něj vyrobených.
U vybraných vzorků stanovit obsah tuku a bílkovin.
Formulovat diskuzi a závěry práce.
Seznam doporučené literatury
DALLEN, M. Zelené potraviny. Když jídlo je naším lékem. RATIO BONA, Praha 2010
RATHOUSKÝ, V. Kniha o nápoji z trávy. GW INTERNATIONAL, 2009
SANDOVAL, D. The Green Foods Bible. FREEDOM PRESS, Kanada 2008
VELÍŠEK, J. Chemie potravin. Vydání 2. OSSIS, Tábor 2002
BAIK, B.-K. a ULLRICH, S. E. Barley for food: Characteristics, improvement, and renewed interest. Journal of Cereal Science. 2008(č.48), 233-242.
Seznam doporučené literatury
DALLEN, M. Zelené potraviny. Když jídlo je naším lékem. RATIO BONA, Praha 2010
RATHOUSKÝ, V. Kniha o nápoji z trávy. GW INTERNATIONAL, 2009
SANDOVAL, D. The Green Foods Bible. FREEDOM PRESS, Kanada 2008
VELÍŠEK, J. Chemie potravin. Vydání 2. OSSIS, Tábor 2002
BAIK, B.-K. a ULLRICH, S. E. Barley for food: Characteristics, improvement, and renewed interest. Journal of Cereal Science. 2008(č.48), 233-242.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku ovládá v širokém rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně, správně.
Vytýkané nepřesnosti oponenta i vedoucí práce objasnila zcela vyčerpávajícím způsobem.