Teoretická část je zaměřena na taxonomické členění rýže, její morfologii a chemické složení rýžového zrna. Experimentální část je zaměřena na stanovení obsahu popela, sušiny, tuku a dusíkatých látek u jednotlivých druhů rýže. Obsah popela se ve vzorcích pohybuje v rozmezí 0,35 - 1,62 %. Obsah vlhkosti rýžových zrn je 7,92 - 11,69 %. Zkoumané vzorky obsahují 0,43 - 4,39 % tuku a obsah dusíkatých látek se pohybuje v rozmezí 6,88 - 10,83 %.
Anotace v angličtině
The theoretical part focuses on the taxonomic classification of rice, its morphology and chemical composition of rice grain. The experimental part is focused on determining the ash content, dry matter, fat and nitrogen in various kinds of rice. The ash content in the samples range from 0, 35 to 1, 62 %. The moisture content of rice grains is from 7, 92 % to 11, 69 %. The investigated samples contain from 0, 43 to 4, 39 % fat and crude protein content ranged from 6, 88 to 10, 83 %.
rice, ash, dry matter, fat, nitrogen contents, protein
Rozsah průvodní práce
62 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část je zaměřena na taxonomické členění rýže, její morfologii a chemické složení rýžového zrna. Experimentální část je zaměřena na stanovení obsahu popela, sušiny, tuku a dusíkatých látek u jednotlivých druhů rýže. Obsah popela se ve vzorcích pohybuje v rozmezí 0,35 - 1,62 %. Obsah vlhkosti rýžových zrn je 7,92 - 11,69 %. Zkoumané vzorky obsahují 0,43 - 4,39 % tuku a obsah dusíkatých látek se pohybuje v rozmezí 6,88 - 10,83 %.
Anotace v angličtině
The theoretical part focuses on the taxonomic classification of rice, its morphology and chemical composition of rice grain. The experimental part is focused on determining the ash content, dry matter, fat and nitrogen in various kinds of rice. The ash content in the samples range from 0, 35 to 1, 62 %. The moisture content of rice grains is from 7, 92 % to 11, 69 %. The investigated samples contain from 0, 43 to 4, 39 % fat and crude protein content ranged from 6, 88 to 10, 83 %.
rice, ash, dry matter, fat, nitrogen contents, protein
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat rostlinu rýže, její botanické zařazení apod.
Popsat chemické složení rýže a její význam jako potravinářské plodiny.
Uvést principy analytických metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Příprava vzorků a jejich následné analýzy včetně pracovních postupů.
Formulovat diskuzi výsledků a závěry práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat rostlinu rýže, její botanické zařazení apod.
Popsat chemické složení rýže a její význam jako potravinářské plodiny.
Uvést principy analytických metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Příprava vzorků a jejich následné analýzy včetně pracovních postupů.
Formulovat diskuzi výsledků a závěry práce.
Seznam doporučené literatury
[1] KUČEROVÁ, J., Technologie cereálií. 1.vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická universita v Brně, 2004. Str. 141.
[2] KHUSH, GURDEV S., Origin, dispersal, cultivation and variation of rice, Plant Molecular Biology 35: 25 34, Kluwer Academic Publisher, 1997. Vol. 27, 29.
[3] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin, 1. Vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2004. Str. 20.
[4] BENDA, V., BABŮREK, I., ŽĎÁRSKÝ, J.: Biologie II, Nauka o potravinářských surovinách, Praha: Vysoká škole chemicko technologická v Praze, fakulta potravinářské a biochemické technologie, 2000. Str.196.
[5] CHANG, TE-TZU, BARDENAS, ELISEO A., The Morfology and Varietal Characteristics of the Rice Plant, Technical Bulletin 4, 1965, Vol. 5,6,7.
Seznam doporučené literatury
[1] KUČEROVÁ, J., Technologie cereálií. 1.vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická universita v Brně, 2004. Str. 141.
[2] KHUSH, GURDEV S., Origin, dispersal, cultivation and variation of rice, Plant Molecular Biology 35: 25 34, Kluwer Academic Publisher, 1997. Vol. 27, 29.
[3] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin, 1. Vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2004. Str. 20.
[4] BENDA, V., BABŮREK, I., ŽĎÁRSKÝ, J.: Biologie II, Nauka o potravinářských surovinách, Praha: Vysoká škole chemicko technologická v Praze, fakulta potravinářské a biochemické technologie, 2000. Str.196.
[5] CHANG, TE-TZU, BARDENAS, ELISEO A., The Morfology and Varietal Characteristics of the Rice Plant, Technical Bulletin 4, 1965, Vol. 5,6,7.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Sumszynski D., Ph.D. ? vedoucí DP seznámila členy komise se svým posudkem.
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc. ? seznámil členy komise se posudkem oponenta Mgr. Martiny Bučkové, Ph.D. a zadal k odpovědi otázky z posudku:
1/ V kap. 1.6 na str. 21 je uvedeno, že rýže obsahuje vysoký podíl lyzinu, ačkoliv je tato aminokyselina obecně považována za limitující u většiny obilovin. Mohla byste tuto informaci vysvětlit?
2/ V práci je popisována rýže bílá, hnědá nebo fialová. Setkala jste se také s pojmem "zlatá rýže"?
3/ Je rýže využívána i pro jiné než potravinářské účely?
Burešová Iva, Mgr. Ph.D. ? upozornila na používání přesných názvů
Gál Robert, Ing. Ph.D.- víte jaká je průměrná spotřeba rýže a jaké je Vaše doporučení
Studentka prokázala velmi dobré znalosti problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení při obhajobě bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky členů komise odpovídala méně pohotově, ale věcně správně.