Diplomová práce podává informace o jednotlivých druzích káv, jejich výrobě, hodnocení organoleptických vlastností a přípravě, jsou podány informace o vlivu kávy na lidské zdra-ví a základní legislativa týkající se kávy a kávovin.
Jsou uváděny výsledky hodnocení organoleptických vlastností (barva, vůně, chuť a celková chutnost) tří druhů káv, z nichž byly 2 druhu Arabika a 1 druhu Robusta.
Oblíbenost pití kávy je mezi lidmi vysoká, avšak povědomí o jednotlivých druzích káv dostupných na trhu a jejich typických vlastnostech je mezi laickou veřejností slabé.
Anotace v angličtině
My thesis gives information on the various types of coffee, production, organoleptic as-sessment and preparation.
It gives information on the effects of coffee on human health and the basic legislation on coffee and coffee substitutes.
My thesis shows the results of organoleptic assessment /colour, aroma, flavour and overall taste/ of three types of coffee from which 2 types were Arabica and one type Robusta.
Drinking coffee is very popular among people but awareness of the different types of cof-fee available on the market and their typical characteristics among the public is weak.
Klíčová slova
káva, pražení, kofein, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
coffee, roasting, caffeine, sensory analysis
Rozsah průvodní práce
96
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce podává informace o jednotlivých druzích káv, jejich výrobě, hodnocení organoleptických vlastností a přípravě, jsou podány informace o vlivu kávy na lidské zdra-ví a základní legislativa týkající se kávy a kávovin.
Jsou uváděny výsledky hodnocení organoleptických vlastností (barva, vůně, chuť a celková chutnost) tří druhů káv, z nichž byly 2 druhu Arabika a 1 druhu Robusta.
Oblíbenost pití kávy je mezi lidmi vysoká, avšak povědomí o jednotlivých druzích káv dostupných na trhu a jejich typických vlastnostech je mezi laickou veřejností slabé.
Anotace v angličtině
My thesis gives information on the various types of coffee, production, organoleptic as-sessment and preparation.
It gives information on the effects of coffee on human health and the basic legislation on coffee and coffee substitutes.
My thesis shows the results of organoleptic assessment /colour, aroma, flavour and overall taste/ of three types of coffee from which 2 types were Arabica and one type Robusta.
Drinking coffee is very popular among people but awareness of the different types of cof-fee available on the market and their typical characteristics among the public is weak.
Klíčová slova
káva, pražení, kofein, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
coffee, roasting, caffeine, sensory analysis
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vyhodnocení současných káv, které jsou na trhu
II. Praktická část
Vyzkoušet gastronomické úpravy - 5 druhů káv upravit všechny stejným způsobem a udělat senzorickou analýzu
Jaké jsou dostupné výrobky
Vypracovat dotazník - větší množství otázek - spíše se zaměřit na střední a starší generaci
Gastronomické úpravy - senzorická analýza - různé kávy - různé úpravy (vzorek více jak 15 osob pro degustaci)
Senzorickou analýzu vyhodnotit do grafů a tabulek
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vyhodnocení současných káv, které jsou na trhu
II. Praktická část
Vyzkoušet gastronomické úpravy - 5 druhů káv upravit všechny stejným způsobem a udělat senzorickou analýzu
Jaké jsou dostupné výrobky
Vypracovat dotazník - větší množství otázek - spíše se zaměřit na střední a starší generaci
Gastronomické úpravy - senzorická analýza - různé kávy - různé úpravy (vzorek více jak 15 osob pro degustaci)
Senzorickou analýzu vyhodnotit do grafů a tabulek
Seznam doporučené literatury
AUGUSTIN, J., Povídání o kávě, Fontána, Olomouc 2003
THORN, J., Káva ? Příručka pro labužníky, 1. vydání, Fortuna Print, Praha 2000
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc. - seznámil členy SZZ s posudkem vedoucího a položil otázku z posudku Ing. Václava Formana
1. Vysvětlete význam kyseliny chlorogenové v kávovém zrnu.
2. Jakou funkci plní alkaloidy v kávovém zrnu.
prof. Ing. Jaroslav Kováčik, Ph.D. - seznámil členy komise s posudkem oponenta prof. Ing.Kráčmara, Dr.Sc.
Burešová Iva, Mgr. Ph.D. - dívala jste se na jiné zdroje a pokusila se o srovnání ?
Gál Robert, Ing. Ph.D. - jakou má možnost spotřebitel dozvědět se o kvalitě kávy ?
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc. - v Dp uvádíte statistické metody - jak byste je aplikovala ?
Studentka danou problematiku částečně ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na otázky členů komise odpovídala nejistě.