Tato práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou a vlivem faktorů (pH, teplota, přídavek glycerolu) na výslednou produkci biogenních aminů kmenem Lactobacillus rhamnosus CCDM 289 za laboratorních podmínek. Tato kultura disponuje probiotickými účinky a je běžně používána v mlékárenském průmyslu jako starterová. Tvorba biogenních aminů byla sledována v supernatantu získaném po kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chroma-tografie s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. Testovaná mléčná bakterie byla schopná produkce detekovatelných množství putrescinu a tyraminu. Tento experiment prokázal, že lze změnou kultivačních podmínek a úpravou složení média do jisté míry ovlivnit konečné množství biogenních aminů vyprodukované Lactobacillus rhamnosus CCDM 289.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the decarboxylation activity of Lactobacillus rhamnosus CCDM 289 and influencing factors (pH, temperature, glycerol addition) on the total biogenic amine production at the model conditions. This culture disposes of probiotic effects and it is commonly used as starter culture in dairy industry. The production of biogenic amines was determined in the supernatants harvested after cultivation by the means of hight perfor-mance liquid chromatography after pre-column derivatization by dansylchloride and UV detection. The tested lactic acid bacteria was able to produce detectable amounts of putres-cine and tyramine. This experiment proved that the changes of the cultivation conditions can have to some extent the influence on the total amounts of produced biogenic amines by Lactobacillus rhamnosus CCDM 289.
Tato práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou a vlivem faktorů (pH, teplota, přídavek glycerolu) na výslednou produkci biogenních aminů kmenem Lactobacillus rhamnosus CCDM 289 za laboratorních podmínek. Tato kultura disponuje probiotickými účinky a je běžně používána v mlékárenském průmyslu jako starterová. Tvorba biogenních aminů byla sledována v supernatantu získaném po kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chroma-tografie s předkolonovou derivatizací danzylchloridem a UV detekcí. Testovaná mléčná bakterie byla schopná produkce detekovatelných množství putrescinu a tyraminu. Tento experiment prokázal, že lze změnou kultivačních podmínek a úpravou složení média do jisté míry ovlivnit konečné množství biogenních aminů vyprodukované Lactobacillus rhamnosus CCDM 289.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the decarboxylation activity of Lactobacillus rhamnosus CCDM 289 and influencing factors (pH, temperature, glycerol addition) on the total biogenic amine production at the model conditions. This culture disposes of probiotic effects and it is commonly used as starter culture in dairy industry. The production of biogenic amines was determined in the supernatants harvested after cultivation by the means of hight perfor-mance liquid chromatography after pre-column derivatization by dansylchloride and UV detection. The tested lactic acid bacteria was able to produce detectable amounts of putres-cine and tyramine. This experiment proved that the changes of the cultivation conditions can have to some extent the influence on the total amounts of produced biogenic amines by Lactobacillus rhamnosus CCDM 289.
I. Teoretická část
Charakteristika a vznik biogenních aminů v potravinách
Potravinářsky významné mikroorganizmy schopné produkce biogenních aminů,
zaměřit se na startérové kultury užívané v praxi pro produkci mléčných fermentovaných výrobků
Vlastnosti, zdravotní význam a potenciální dekarboxylázová aktivita
probiotik
II. Praktická část
Metodika stanovení produkce biogenních aminů
Sledování vlivu vybraných vnějších faktorů na růst a produkci biogenních
aminů vybranými probiotickými bakteriemi (Lactobacillus rhamnosus)
Statistické vyhodnocení výsledků
Formulace závěrů
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a vznik biogenních aminů v potravinách
Potravinářsky významné mikroorganizmy schopné produkce biogenních aminů,
zaměřit se na startérové kultury užívané v praxi pro produkci mléčných fermentovaných výrobků
Vlastnosti, zdravotní význam a potenciální dekarboxylázová aktivita
probiotik
II. Praktická část
Metodika stanovení produkce biogenních aminů
Sledování vlivu vybraných vnějších faktorů na růst a produkci biogenních
aminů vybranými probiotickými bakteriemi (Lactobacillus rhamnosus)
Statistické vyhodnocení výsledků
Formulace závěrů
Seznam doporučené literatury
KAROVIČOVÁ, J., KOHAJDOVÁ Z. Biogenic Amines in Food. Chemical Papers [online]. 2005, roč. 59(č. 1), 70-79 [cit. 2012-02-06].
TODOROV, S.D, GOMBOSSY DE MELO FRANCO. Lactobacillus Plantarum: Characterization of the Species and Application in Food Production [online]. Food Reviews International, 2010, s. 205-229 [cit. 2012-02-05]. ISBN 8755-9129.
SHALABY, A.R. Significance of biogenic amines to food safety and human health. Food Research International [online]. 1996, roč. 29(č. 7), 675-690 [cit. 2012-02-05].
SANTOS, W.C., M.R. SOUZA, M.O.P. CERQUEIRA a M.B.A. GLÓRIA. Bioactive amines formation in milk by Lactococcus in the presence or not of rennet and NaCl at 20 and 32°C. Food Chemistry [online]. 2003, roč. 81, 595-606 [cit. 2012-02-05].
PEREIRA, C.I., M.T.B. CRESPO a SAN ROMAO. Evidence for proteolytic activity and biogenic amines production in Lactobacillus curvatus and L. homohiochii. International Journal of Food Microbiology [online]. 2001, roč. 68, 211-216 [cit. 2012-02-05].
Seznam doporučené literatury
KAROVIČOVÁ, J., KOHAJDOVÁ Z. Biogenic Amines in Food. Chemical Papers [online]. 2005, roč. 59(č. 1), 70-79 [cit. 2012-02-06].
TODOROV, S.D, GOMBOSSY DE MELO FRANCO. Lactobacillus Plantarum: Characterization of the Species and Application in Food Production [online]. Food Reviews International, 2010, s. 205-229 [cit. 2012-02-05]. ISBN 8755-9129.
SHALABY, A.R. Significance of biogenic amines to food safety and human health. Food Research International [online]. 1996, roč. 29(č. 7), 675-690 [cit. 2012-02-05].
SANTOS, W.C., M.R. SOUZA, M.O.P. CERQUEIRA a M.B.A. GLÓRIA. Bioactive amines formation in milk by Lactococcus in the presence or not of rennet and NaCl at 20 and 32°C. Food Chemistry [online]. 2003, roč. 81, 595-606 [cit. 2012-02-05].
PEREIRA, C.I., M.T.B. CRESPO a SAN ROMAO. Evidence for proteolytic activity and biogenic amines production in Lactobacillus curvatus and L. homohiochii. International Journal of Food Microbiology [online]. 2001, roč. 68, 211-216 [cit. 2012-02-05].
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla správně.