Cílem diplomové práce je seznámení s luštěninou sójou. Teoretická část pojednává o taxonomickém zařazení, charakteristice, historii, podmínkách pěstování a chemickém složení. Dále jsou popsány výrobky ze sóji, sójové náhražky masa a vliv konzumace těchto výrobků na zdraví člověka. Praktická část je zaměřena na analýzu tržní sítě a senzorickou analýzu organoleptických vlastností sójových náhražek masa.
Anotace v angličtině
The goal of the thesis is introduction to legume ? soy. The theoretical part deals with the taxonomic rank, characteristics, history, growing conditions and chemical structure. It is followed by description of soy products, soy alternatives for meat and the influence of consumption of these on human health. The practical part is focused on market network analysis and sensory analysis of organoleptic properities of soy based meat alternatives.
Cílem diplomové práce je seznámení s luštěninou sójou. Teoretická část pojednává o taxonomickém zařazení, charakteristice, historii, podmínkách pěstování a chemickém složení. Dále jsou popsány výrobky ze sóji, sójové náhražky masa a vliv konzumace těchto výrobků na zdraví člověka. Praktická část je zaměřena na analýzu tržní sítě a senzorickou analýzu organoleptických vlastností sójových náhražek masa.
Anotace v angličtině
The goal of the thesis is introduction to legume ? soy. The theoretical part deals with the taxonomic rank, characteristics, history, growing conditions and chemical structure. It is followed by description of soy products, soy alternatives for meat and the influence of consumption of these on human health. The practical part is focused on market network analysis and sensory analysis of organoleptic properities of soy based meat alternatives.
I. Teoretická část
Charakteristika a chemické složení sóji luštinaté.
Technologie zpracování, získávání bílkovin.
Uplatnění sójových bílkovin ve výživě člověka.
II. Praktická část
Analýza sortimentu sójových náhrad masa v tržní síti.
Zjišťování senzorického profilu sledovaných výrobků.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika a chemické složení sóji luštinaté.
Technologie zpracování, získávání bílkovin.
Uplatnění sójových bílkovin ve výživě člověka.
II. Praktická část
Analýza sortimentu sójových náhrad masa v tržní síti.
Zjišťování senzorického profilu sledovaných výrobků.
Seznam doporučené literatury
KADLEC, P., a kol. Technologie potravin I. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2007
BUŇKA, F., HRABĚ, J., VOSPĚL, B. Senzorická analýza potravin I. 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008
Zahradnický slovník naučný. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2001
ENDRES, J. Soy Protein Products Characteristics, Nutritional Aspects, and Utilization. Champaign, Illinois: AOCS Press, 2001
BARANYK, P., a kol. Olejniny 1.vyd. Praha: Profi Press, 2010
Seznam doporučené literatury
KADLEC, P., a kol. Technologie potravin I. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2007
BUŇKA, F., HRABĚ, J., VOSPĚL, B. Senzorická analýza potravin I. 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008
Zahradnický slovník naučný. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2001
ENDRES, J. Soy Protein Products Characteristics, Nutritional Aspects, and Utilization. Champaign, Illinois: AOCS Press, 2001
BARANYK, P., a kol. Olejniny 1.vyd. Praha: Profi Press, 2010
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Gál Robert, Ing. Ph.D.- vedoucí DP seznámil členy komise se svým posudkem.
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc. seznámil členy komise se posudkem oponenta Mgr. Moniky Dvořákové, Ph.D. a zadal k odpovědi otázky z posudku:
1.Čím si vysvětlujete rozdíly v sortimentu výrobků ze sóji v jednotlivých obchodních řetězcích?
2.Předpokládali jste, že Horal steak a sójové párky budou posuzovateli hodnoceny jako nejpřijatelnější? Mohlo to být způsobeno i tím, že tyto výrobky byly již ve výrobě ochuceny (aromata, koření)
Studentka prokázala velmi dobré znalosti problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení při obhajobě bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky členů komise odpovídala pohotově a věcně správně.