Tato bakalařská práce pojednává o významu sladidel ve výživě člověka. Uvádí výčet nejrozšířenějších sladidel a popisuje jejich původ, chemickou strukturu, kalorickou hodnotu, použití a další důležité vlastnosti. Zvláštní pozornost je věnována účinkům sladidel na lidské zdraví. V poslední části práce je nastíněn budoucí vývoj v oblasti sladidel.
Annotation in English
This thesis discusses the importance of sweeteners in human nutrition. Lists the most common sweeteners and describes their origin, chemical structure, caloric value, use, and other important properties. Particular attention is paid to the effects of sweeteners on human health. In the last part of this work is outlined future developments in sweeteners.
Keywords
sladidla, přírodní sladidla, syntetická sladidla, sladká chuť. lidské zdraví, sladivost, kalorická hodnota, přijatelný denní příjem, nejvyšší povolené množství, nezbytné množství
Keywords in English
sweeteners, natural sweeteners, synthetic sweeteners, sweet taste, human health, sweetening, caloric value, acceptable daily intake, maximum authorized quantity, necessary quantity
Length of the covering note
76
Language
CZ
Annotation
Tato bakalařská práce pojednává o významu sladidel ve výživě člověka. Uvádí výčet nejrozšířenějších sladidel a popisuje jejich původ, chemickou strukturu, kalorickou hodnotu, použití a další důležité vlastnosti. Zvláštní pozornost je věnována účinkům sladidel na lidské zdraví. V poslední části práce je nastíněn budoucí vývoj v oblasti sladidel.
Annotation in English
This thesis discusses the importance of sweeteners in human nutrition. Lists the most common sweeteners and describes their origin, chemical structure, caloric value, use, and other important properties. Particular attention is paid to the effects of sweeteners on human health. In the last part of this work is outlined future developments in sweeteners.
Keywords
sladidla, přírodní sladidla, syntetická sladidla, sladká chuť. lidské zdraví, sladivost, kalorická hodnota, přijatelný denní příjem, nejvyšší povolené množství, nezbytné množství
Keywords in English
sweeteners, natural sweeteners, synthetic sweeteners, sweet taste, human health, sweetening, caloric value, acceptable daily intake, maximum authorized quantity, necessary quantity
Research Plan
Obecná charakteristika sladidel.
Kalorická sladidla.
Nízkokalorická sladidla.
Budoucí vývoj v oblasti sladidel.
Research Plan
Obecná charakteristika sladidel.
Kalorická sladidla.
Nízkokalorická sladidla.
Budoucí vývoj v oblasti sladidel.
Recommended resources
SPILLANE, W. J. Optimising Sweet Taste in Foods [online]. Cambridge: Woodhead Publishing, 2006. 428 s. ISBN 1-84569-164-4. Dostupné z: http://www.knovel.com/web/portal/browse/display?_EXT_KNOVEL_DISPLAY_bookid=1476.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.
VRBOVÁ, T. Víme, co jíme? aneb Průvodce Éčky v potravinách. EcoHouse, 2001. ISBN 80-238-7504-3.
LAPČÍK, O. Necukerné přírodní látky sladké chuti. Chemické listy. 2007, č. 101, s. 44-54.
Artificial Sweeteners [online]. Dostupné z: http://www.medicinenet.com/artificial_sweeteners/article.htm.
Recommended resources
SPILLANE, W. J. Optimising Sweet Taste in Foods [online]. Cambridge: Woodhead Publishing, 2006. 428 s. ISBN 1-84569-164-4. Dostupné z: http://www.knovel.com/web/portal/browse/display?_EXT_KNOVEL_DISPLAY_bookid=1476.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. 1. vyd. Tábor: OSSIS, 1999. 368 s. ISBN 80-902391-5-3.
VRBOVÁ, T. Víme, co jíme? aneb Průvodce Éčky v potravinách. EcoHouse, 2001. ISBN 80-238-7504-3.
LAPČÍK, O. Necukerné přírodní látky sladké chuti. Chemické listy. 2007, č. 101, s. 44-54.
Artificial Sweeteners [online]. Dostupné z: http://www.medicinenet.com/artificial_sweeteners/article.htm.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.- seznámil členy komise s posudky vedoucího a oponenta. A položil otázky oponenta.
Jaký je Váš názor na používání umělých sladidel v domácnostech?
Studentka zvládla obhajobu své práce výborně. Prokázala výbornou znalost problematiky, otázky oponenta odpověděla s jistotou.
Vysvětlete podstatu laktózové intolerance, zdravotní projevy a dietní doporučení.
Mgr. Iva Burešová, Ph.D.- komu byste nedoporučila konzervační látky?
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. - upozornila na málo odborných zdrojů uvedených v literatuře k BP.