Bakalářská práce se zabývá tématem vegetariánství. Definuje tento způsob stravová-ní, popisuje jeho počátky a druhy vegetariánství. Dále popisuje alternativní směry stravo-vání a další stravovací systémy. Zabývá se vegetariánskou stravou a jeho účinky na zdraví člověka. Popsány jsou základní živiny a ostatní důležité složky potravy, které by neměly chybět ve stravě člověka. Také je uvedeno doporučené složení denní stravy a nakonec prů-zkum trhu, který se zabývá konkrétními výrobky pro vegetariány.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the topic of vegetarianism. It defines this way of diet, de-scribes its origin and types. Further, it describes alternative ways of diet and other diet sys-tems. It goes about a vegetarian food and its effects on man?s health. There are described the basic nutrients and other important food components by this thesis that should not be missed in man?s diet. It is also shown recommended daily dietary composition and market research at the end, which deals with specific products for vegetarians.
Klíčová slova
historie vegetariánství, druhy vegetariánství, vegetariánská strava, základní složky potravy, vegetariánské výrobky
Bakalářská práce se zabývá tématem vegetariánství. Definuje tento způsob stravová-ní, popisuje jeho počátky a druhy vegetariánství. Dále popisuje alternativní směry stravo-vání a další stravovací systémy. Zabývá se vegetariánskou stravou a jeho účinky na zdraví člověka. Popsány jsou základní živiny a ostatní důležité složky potravy, které by neměly chybět ve stravě člověka. Také je uvedeno doporučené složení denní stravy a nakonec prů-zkum trhu, který se zabývá konkrétními výrobky pro vegetariány.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the topic of vegetarianism. It defines this way of diet, de-scribes its origin and types. Further, it describes alternative ways of diet and other diet sys-tems. It goes about a vegetarian food and its effects on man?s health. There are described the basic nutrients and other important food components by this thesis that should not be missed in man?s diet. It is also shown recommended daily dietary composition and market research at the end, which deals with specific products for vegetarians.
Klíčová slova
historie vegetariánství, druhy vegetariánství, vegetariánská strava, základní složky potravy, vegetariánské výrobky
Vegetariánská strava a jeho účinky na zdraví člověka.
Speciální výrobky pro vegetariány.
Zásady pro vypracování
Historie vegetariánství a jeho princip.
Vegetariánská strava a jeho účinky na zdraví člověka.
Speciální výrobky pro vegetariány.
Seznam doporučené literatury
KLOFÁTOVÁ, B. Vegetariánská kuchařka po Česku. 2. vyd. Kamenář Jan, DiS., Praha: 2010. 196 s. ISBN 978-80-903835-2-4.
SUNDQVISTOVÁ, Inga-B. Vegetariánská kuchařka: trendy pro třetí tisíciletí. Vyd. 2005 přeloženo ze švédského originálu. 311s. ISBN 80-249-0511-6.
GEBAUER, K.. Dr. Zdravíčko Vám radí. Zlín: vydáno autorem, 1999. 195 s. ISBN 80-238-3306-5.
ŽDICHYNEC, B.. Lékařem sobě. Praha: Český klub, 2011. 535 s. ISBN 978-80-86922-42-3.
HAI, Ch. From Crisis to peace:the organic vegan way is the answer. second edition. United States: Love Ocean Creative International Company, 2011. 169 s. ISBN 978-986-86252-6-6.
Seznam doporučené literatury
KLOFÁTOVÁ, B. Vegetariánská kuchařka po Česku. 2. vyd. Kamenář Jan, DiS., Praha: 2010. 196 s. ISBN 978-80-903835-2-4.
SUNDQVISTOVÁ, Inga-B. Vegetariánská kuchařka: trendy pro třetí tisíciletí. Vyd. 2005 přeloženo ze švédského originálu. 311s. ISBN 80-249-0511-6.
GEBAUER, K.. Dr. Zdravíčko Vám radí. Zlín: vydáno autorem, 1999. 195 s. ISBN 80-238-3306-5.
ŽDICHYNEC, B.. Lékařem sobě. Praha: Český klub, 2011. 535 s. ISBN 978-80-86922-42-3.
HAI, Ch. From Crisis to peace:the organic vegan way is the answer. second edition. United States: Love Ocean Creative International Company, 2011. 169 s. ISBN 978-986-86252-6-6.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Jozef Golián, Dr.- seznámil členy komise s posudky vedoucí BP a oponenta a položil otázky :
1. Co je průzkum trhu a jaké metody znáte?
2. Jaké jsou cenové relace vegetariánských produktů ve srovnání s běžnými potravinami?
Doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.- přednesl připomínky k výběru literatury Ing. Helena Velichová, Ph.D.- připojila své poznámky k uvedení literatury v BP a položila otázky:
vhodnost veget.stravy pro děti, jak je ošetřeno legislativně? Co je klasický spotřební koš? Jaké komodity se zvláště u dětí hodnotí?
Prof. Ing. Jozef Golián, Dr.- vegetariánství v těhotenství
Studentka prokázala výborné teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná.