Diplomová práce se zabývá přípravou emulzí typu olej ve vodě a vlivu přídavku
methylcelulózy na jejich vlastnosti. Emulze byly připravovány pomocí systému dvou neionických emulgátorů, jejichž celkové množství bylo 3 a 5 %. Hodnoty HLB systému se pohybovaly v rozmezí 10,5 - 11,5, přičemž byly měněny i poměry olejové a vodné složky. Všechny emulze obsahovaly i přídavek 1% roztoku methylcelulózy, který tvořil 1 % vodné fáze. Dále byly vzorky emulzí uchovávány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C). V pravidelných časových intervalech byly pozorovány vizuálně, mikroskopicky a byla měřena velikost jejich částic.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the preparation of emulsions and the effect of addition of methylcellulose on their properties. Emulsions were prepared using a system of two non-ionic emulsifiers, the total amount was 3 and 5%. HLB values of the system ranged between 10.5 and 11.5, the ratios the oil and water components were varied. All emulsions contained addition of 1% solution of methylcellulose, which formed 1% of aqueous phase. Furthermore, the samples were stored at different emulsion temperature modes (4, 25 and 37 °C). At regular time intervals they were observed visually, microscopically and particle size was measured.
Klíčová slova
emulze, celulóza, methylcelulóza, stabilita emulzí, velikost částic
Diplomová práce se zabývá přípravou emulzí typu olej ve vodě a vlivu přídavku
methylcelulózy na jejich vlastnosti. Emulze byly připravovány pomocí systému dvou neionických emulgátorů, jejichž celkové množství bylo 3 a 5 %. Hodnoty HLB systému se pohybovaly v rozmezí 10,5 - 11,5, přičemž byly měněny i poměry olejové a vodné složky. Všechny emulze obsahovaly i přídavek 1% roztoku methylcelulózy, který tvořil 1 % vodné fáze. Dále byly vzorky emulzí uchovávány v různých teplotních režimech (4, 25 a 37 °C). V pravidelných časových intervalech byly pozorovány vizuálně, mikroskopicky a byla měřena velikost jejich částic.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the preparation of emulsions and the effect of addition of methylcellulose on their properties. Emulsions were prepared using a system of two non-ionic emulsifiers, the total amount was 3 and 5%. HLB values of the system ranged between 10.5 and 11.5, the ratios the oil and water components were varied. All emulsions contained addition of 1% solution of methylcellulose, which formed 1% of aqueous phase. Furthermore, the samples were stored at different emulsion temperature modes (4, 25 and 37 °C). At regular time intervals they were observed visually, microscopically and particle size was measured.
Klíčová slova
emulze, celulóza, methylcelulóza, stabilita emulzí, velikost částic
Proveďte literární rešerši zaměřenou na emulze a způsoby jejich přípravy. Dále se věnujte derivátům celulózy a jejich možnosti využití při výrobě emulzí. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte nalezení optimálního přídavku derivátů celulózy na vlastností emulzí, především jejich stabilitu a velikost částic.
Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Proveďte literární rešerši zaměřenou na emulze a způsoby jejich přípravy. Dále se věnujte derivátům celulózy a jejich možnosti využití při výrobě emulzí. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
V praktické části se věnujte nalezení optimálního přídavku derivátů celulózy na vlastností emulzí, především jejich stabilitu a velikost částic.
Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
[1] MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006. \vsp{1,5mm}
[2] SCHICK, M. J.: Nonionic surfactants. M. Dekker, NewYork, 1967. \vsp{1,5mm}
[3] BLAŽEJ, A. A KOL.: Tenzidy. Bratislava, 1977. \vsp{1,5mm}
[4] TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] MYERS, D.: Surfactant Science and Technology, Third Edition. John Wiley & Sons, 2006. \vsp{1,5mm}
[2] SCHICK, M. J.: Nonionic surfactants. M. Dekker, NewYork, 1967. \vsp{1,5mm}
[3] BLAŽEJ, A. A KOL.: Tenzidy. Bratislava, 1977. \vsp{1,5mm}
[4] TADROS, T.: Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH, Weinheim, 2009. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vysvětete rozdíl mezi koalescencí a Ostwaldovým zráním.
Charakterizujte rozdíly mezi anglickou a kontinentální metodou přípravy emulzí. Je možno považovat některou z metod za výhodnější?
Na str. 67 uvádíte, že u dvou emulzí skladovaných při teplotě 4st C došlo k flokulaci. Jednalo se o vzorky připravené při rychlostech míchání 3 400 a 13 400 ot./min. První z nich se začal rozpadat po 9 dnech a vzorek připravený při vyšším namáhání už po 2 dnech. Jaká byla velikost částic těchto emulzí a navrhněte vysvětlení, proč vzorek připravený při 13 400 ot./min., který měl být teoreticky stabilnější se rozpadl dříve?
Jak byla nastavována hodnota LB.
Proč nebyla použita statistika pro vyhodnocování výsledků.
Jak funguje celulóza při "očišťování" organismu.
Jaké měla chrakteristiky použitá methylcelolóza.
Studentka zodpověděla všechny položené dotazy adekvátním způsobem.