Tato bakalářská práce pojednává o rozdělení a vlastnostech jednotlivých polysacharidů, které se uplatňují jako přídatné látky v potravinách. V práci je uvedeno a vysvětleno jejich chemické složení, zařazení v jednotlivých skupinách a aplikace v potravinách. V přílohách jsou uvedeny konkrétní výrobky, které v sobě obsahují tyto aditiva na bázi polysacharidů.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the distribution and characteristics of individual polysaccharides, which are used as additives in food. The work is described and explained by their chemical composition, classification in individual groups and applications in foods. The annexes contain specific products, which contain the following additives based on polysaccharides.
Klíčová slova
polysacharidy, přídatné látky, aditiva
Klíčová slova v angličtině
polysaccharides, additives
Rozsah průvodní práce
55 s. (11 331 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce pojednává o rozdělení a vlastnostech jednotlivých polysacharidů, které se uplatňují jako přídatné látky v potravinách. V práci je uvedeno a vysvětleno jejich chemické složení, zařazení v jednotlivých skupinách a aplikace v potravinách. V přílohách jsou uvedeny konkrétní výrobky, které v sobě obsahují tyto aditiva na bázi polysacharidů.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the distribution and characteristics of individual polysaccharides, which are used as additives in food. The work is described and explained by their chemical composition, classification in individual groups and applications in foods. The annexes contain specific products, which contain the following additives based on polysaccharides.
Klíčová slova
polysacharidy, přídatné látky, aditiva
Klíčová slova v angličtině
polysaccharides, additives
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně definovat sacharidy, popsat jejich chemismus, vlastnosti.
Blíže rozepsat jednotlivé polysacharidy upravující texturu potravin, definovat jejich použití či omezení v průběhu technologických postupů či aplikací.
Formulovat závěry práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně definovat sacharidy, popsat jejich chemismus, vlastnosti.
Blíže rozepsat jednotlivé polysacharidy upravující texturu potravin, definovat jejich použití či omezení v průběhu technologických postupů či aplikací.
Formulovat závěry práce.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin I, OSSIS, Tábor 1999
[2] HEYMAN, Bart., DEWENTTINCK, Koen. Gums tuning the rheological properties of modified maize starch pastes: Differences between guar and xanthan, Food Hydrocolloids, Volume 39, Pages 85-94, August 2014
[3] ČOPÍKOVÁ, Jana. Chemie a analytika sacharidů, VŠCHT, Praha 1997
[4] ZHENG Wang, KUN Yang, Hiroe Kikuzaki. The influence of agar gel texture on sucrose release, Food Hydrocolloids, Volume 36, Pages 196-203 May 2014
[5] QIU, Nong-xue, Yu-xia TIAN, Shu-tao QIAO a Hong DENG. Apple Pectin Behavior Separated by Ultrafiltration, Agricultural Sciences in China, Volume 8, Issue 10, Pages 1193-1202, October 2009
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin I, OSSIS, Tábor 1999
[2] HEYMAN, Bart., DEWENTTINCK, Koen. Gums tuning the rheological properties of modified maize starch pastes: Differences between guar and xanthan, Food Hydrocolloids, Volume 39, Pages 85-94, August 2014
[3] ČOPÍKOVÁ, Jana. Chemie a analytika sacharidů, VŠCHT, Praha 1997
[4] ZHENG Wang, KUN Yang, Hiroe Kikuzaki. The influence of agar gel texture on sucrose release, Food Hydrocolloids, Volume 36, Pages 196-203 May 2014
[5] QIU, Nong-xue, Yu-xia TIAN, Shu-tao QIAO a Hong DENG. Apple Pectin Behavior Separated by Ultrafiltration, Agricultural Sciences in China, Volume 8, Issue 10, Pages 1193-1202, October 2009
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
2. Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.