Bakalářská práce je zaměřena na Slováckou vinařskou podoblast a odrůdy v ní oblíbené. V teoretické části práce je charakterizována réva vinná, technologie výroby bílého a červeného vína a rozdělení vína dle vinařského zákona. Pozornost je převážně věnována samotné podoblasti Slovácko, její historii, rozloze a klimatickým podmínkám. Zároveň jsou popsány oblíbené bílé a červené odrůdy pěstované v této podoblasti. V praktické části príce byl vyhotoven dotazník určený konzumentům vína ze Slovácké podoblasti.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focused on the Slovácko ine subregion and on the wine varietes which are popular there. In the theoretical part are characerized grapevine, technology of white wine and red wine production and sorting of wine according to the legislation. The attention is mainly dedicated to the Slovácko subregion itself, its history, area and climate conditions. There are also described popular white and red varietes grown in this subregion. In the practical part of the work, there was assessed a questionnaire designated for consumers of wine from the Slovácko subregion.
Grapevine varietes, red wine, Slovácko subregion, fermentation, malo-lactic fermentation, questionnaire
Rozsah průvodní práce
74 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na Slováckou vinařskou podoblast a odrůdy v ní oblíbené. V teoretické části práce je charakterizována réva vinná, technologie výroby bílého a červeného vína a rozdělení vína dle vinařského zákona. Pozornost je převážně věnována samotné podoblasti Slovácko, její historii, rozloze a klimatickým podmínkám. Zároveň jsou popsány oblíbené bílé a červené odrůdy pěstované v této podoblasti. V praktické části príce byl vyhotoven dotazník určený konzumentům vína ze Slovácké podoblasti.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focused on the Slovácko ine subregion and on the wine varietes which are popular there. In the theoretical part are characerized grapevine, technology of white wine and red wine production and sorting of wine according to the legislation. The attention is mainly dedicated to the Slovácko subregion itself, its history, area and climate conditions. There are also described popular white and red varietes grown in this subregion. In the practical part of the work, there was assessed a questionnaire designated for consumers of wine from the Slovácko subregion.
Grapevine varietes, red wine, Slovácko subregion, fermentation, malo-lactic fermentation, questionnaire
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručný popis technologie výroby bílého a červeného vína
Charakteristika regionu Slovácko
Odrůdy pěstované ve Slováckém regionu
II. Praktická část
Vypracování dotazníku týkajícího se konzumace vína a oblíbenosti slováckých odrůd mezi spotřebiteli žijícími v tomto regionu
Zpracování a vyhodnocení dotazníku
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručný popis technologie výroby bílého a červeného vína
Charakteristika regionu Slovácko
Odrůdy pěstované ve Slováckém regionu
II. Praktická část
Vypracování dotazníku týkajícího se konzumace vína a oblíbenosti slováckých odrůd mezi spotřebiteli žijícími v tomto regionu
Zpracování a vyhodnocení dotazníku
Seznam doporučené literatury
CALLEC, Christian. Víno: velký obrazový lexikon. Vyd. 3. Čestlice: Rebo, 2007, 527 s. ISBN 978-807-2348-893
KRAUS, Vilém. Réva a víno: tradice a současnost. Vyd. 1. Praha: Radix, 1999, 280 s. ISBN 80-860-3123-3
MALÍK, Fedor. Ze života vína. Pardubice: Filip Trend Publisching, 2003, 221 s. ISBN 80-86282-27-9
PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. Vyd. 2. Praha: Grada publishing, 2010, 120 s. ISBN 978-802-4734-873
KRAUS, Vilém, Zuzana FOFFOVÁ a Bohumil VURM. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008, 311 s. ISBN 978-80-86767-09-3
Seznam doporučené literatury
CALLEC, Christian. Víno: velký obrazový lexikon. Vyd. 3. Čestlice: Rebo, 2007, 527 s. ISBN 978-807-2348-893
KRAUS, Vilém. Réva a víno: tradice a současnost. Vyd. 1. Praha: Radix, 1999, 280 s. ISBN 80-860-3123-3
MALÍK, Fedor. Ze života vína. Pardubice: Filip Trend Publisching, 2003, 221 s. ISBN 80-86282-27-9
PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. Vyd. 2. Praha: Grada publishing, 2010, 120 s. ISBN 978-802-4734-873
KRAUS, Vilém, Zuzana FOFFOVÁ a Bohumil VURM. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2008, 311 s. ISBN 978-80-86767-09-3
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Otázky komise:
Doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.: Jaké klimatické podmínky vyžaduje odrůda Chardonnay?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Jaký je zásadní rozdíl v technologii červeného a růžového vína? Jak dlouho se růžové víno nakváší? Jaké je gastronomické využití růžových vín?