První část této práce se zabývám pochopením toho, čím je dán charakter vín, jakými faktory je ovlivňována kvalita úrody již při zrání. Jak ovlivňuje chemické složení vinné révy chuť a jakost vína. Dále pojednávám o technologickém zpracování, chemických a biochemických procesech při výrobě vína. A popisuji výrobu některých neméně známých nápojů z vinné révy. V další kapitole jsou popsány některé druhy odrůd pro výrobu červených vín a jejich vlastnosti. Také je zde popis specifických vlastností červeného vína, jako je vůně, chuť barva a v neposlední řadě celkový charakter vína. Závěrečná kapitola je věnovaná harmonickému snoubení červeného vína v gastronomii.
Anotace v angličtině
The first part of this essay tries to find explanations for what is typical for a given wine character and what factors influence the quality of the harvest when ripening. Also, it considers how harvest impacts on chemical composition of grapevine, taste and quality of wine. Next, it addresses the issues of technological processing, chemical and biochemical processes. Those are used when wine gets produced. Also, it involves a characterisation of production of some other familiar beverages made from wine. The next chapter illustrates some sorts of variations that are used for production of red wines and their characteristics. Also, it includes clarification of specific characteristics of red wine such as smell, taste, colour, and most importantly a complex nature of wine. The last chapter is devoted to harmonic engagement of red wine in gastronomy.
Klíčová slova
réva vinná, odrůdy vinné révy, zpracování révy vinné, vlastnosti červeného vína, červené víno v gastronomii, víno a jídlo
Klíčová slova v angličtině
grapevine, grapevarieties, vineprocessing, properties of red wine, red wine in gastronomy, wine and food
Rozsah průvodní práce
59 s.
Jazyk
CZ
Anotace
První část této práce se zabývám pochopením toho, čím je dán charakter vín, jakými faktory je ovlivňována kvalita úrody již při zrání. Jak ovlivňuje chemické složení vinné révy chuť a jakost vína. Dále pojednávám o technologickém zpracování, chemických a biochemických procesech při výrobě vína. A popisuji výrobu některých neméně známých nápojů z vinné révy. V další kapitole jsou popsány některé druhy odrůd pro výrobu červených vín a jejich vlastnosti. Také je zde popis specifických vlastností červeného vína, jako je vůně, chuť barva a v neposlední řadě celkový charakter vína. Závěrečná kapitola je věnovaná harmonickému snoubení červeného vína v gastronomii.
Anotace v angličtině
The first part of this essay tries to find explanations for what is typical for a given wine character and what factors influence the quality of the harvest when ripening. Also, it considers how harvest impacts on chemical composition of grapevine, taste and quality of wine. Next, it addresses the issues of technological processing, chemical and biochemical processes. Those are used when wine gets produced. Also, it involves a characterisation of production of some other familiar beverages made from wine. The next chapter illustrates some sorts of variations that are used for production of red wines and their characteristics. Also, it includes clarification of specific characteristics of red wine such as smell, taste, colour, and most importantly a complex nature of wine. The last chapter is devoted to harmonic engagement of red wine in gastronomy.
Klíčová slova
réva vinná, odrůdy vinné révy, zpracování révy vinné, vlastnosti červeného vína, červené víno v gastronomii, víno a jídlo
Klíčová slova v angličtině
grapevine, grapevarieties, vineprocessing, properties of red wine, red wine in gastronomy, wine and food
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Odrůdová specifikace révy vinné.
Způsoby zpracování a výroby nápojů révy vinné.
Druhy a vlastnosti červeného vína.
Význam červeného vína v gastronomii.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Odrůdová specifikace révy vinné.
Způsoby zpracování a výroby nápojů révy vinné.
Druhy a vlastnosti červeného vína.
Význam červeného vína v gastronomii.
Seznam doporučené literatury
[1]CHRISTIAN, CALLEC Encyklopedie vína Rebo International CZ, spol. s.r.o, Dobřejovice 2002.
[2]KRAUS,V., FOFFOVÁ,Z., VURM,B., Nová encyklopedie českého a moravského vína, Praga Mystika, Praha, 2005.
[3]AMBROSSI H., SVOBODA I. Jak správně vychutnat víno. Škola degustátorského umění. Praha: Knižní klub, 2001.
[4]VACCARINI,G., Jak rozumět vínu, Sun, Praha, 2008.
[5]http://vino.lbc.cz/.
Seznam doporučené literatury
[1]CHRISTIAN, CALLEC Encyklopedie vína Rebo International CZ, spol. s.r.o, Dobřejovice 2002.
[2]KRAUS,V., FOFFOVÁ,Z., VURM,B., Nová encyklopedie českého a moravského vína, Praga Mystika, Praha, 2005.
[3]AMBROSSI H., SVOBODA I. Jak správně vychutnat víno. Škola degustátorského umění. Praha: Knižní klub, 2001.
[4]VACCARINI,G., Jak rozumět vínu, Sun, Praha, 2008.
[5]http://vino.lbc.cz/.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo vcelku jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.
Otázky komise:
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.: Který alkohol způsobuje plnost chuti vína? Jaké je další gastronomické využití červeného vína (kromě masa)? Co je to interspecifická odrůda? Jaké má vlastnosti?
Ing. Robert Gál, Ph.D.: Co je to francouzský paradox?
doc. Ing. Miroslava Kačaniová, Ph.D.: Chtěla byste v této práci dále pokračovat?