Tato diplomová práce je zaměřena na vláknité mikromycety a jejich růst na půdách s přídavkem vybraných monoalycyglycerolů. Teoretická část se zabývá taxonomií mikromycet, jejich roz-množováním a základní charakteristikou vybraných druhů. Dále je pozornost věnována i monoa-cylglycerolům, jejich výrobě a antimikrobiálním účinkům. V praktické části byl sledován vliv monoacylglycerolů na růst kolonií mikromycet. Bylo zjištěno, že některé monoacylglyceroly potlačují růst vláknitých hub a jejich inhibiční účinek se zvyšuje se vzrůstající koncentrací těchto látek.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on filamentous micromycetes a their growth on media suppleme-ted with selected monoacylglycerols. The theoretical part summarizes taxonomy of filamentous fungi, their growth and multiplication, and characterization of selected fungal species. Great at-tention was also paid on monoacylglycerols, their production, properties and antimicrobial acti-vity. In the experimental part, the effect of monoacylglycerols on the growth of filamentous fun-gi was examined. Some monoacylglycerols were proven to be active in inhibiting the growth of micromycetes and their inhibitory action was increasing with an increasing concentration of the-se compounds.
Klíčová slova
mikromycety, monoaclyglyceroly (MAG), MAG kyseliny palmitové, MAG kyseliny laurové, MAG kyseliny undekanové, MAG kyseliny kaprinové, MAG kyseliny kaprylové
Klíčová slova v angličtině
micromycetes, monoacylglycerols (MAG), MAG of palmitic acid, MAG of undecanoic acid, MAG of capric acid, MAG of lauric acid, MAG of caprylic acid
Rozsah průvodní práce
67 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na vláknité mikromycety a jejich růst na půdách s přídavkem vybraných monoalycyglycerolů. Teoretická část se zabývá taxonomií mikromycet, jejich roz-množováním a základní charakteristikou vybraných druhů. Dále je pozornost věnována i monoa-cylglycerolům, jejich výrobě a antimikrobiálním účinkům. V praktické části byl sledován vliv monoacylglycerolů na růst kolonií mikromycet. Bylo zjištěno, že některé monoacylglyceroly potlačují růst vláknitých hub a jejich inhibiční účinek se zvyšuje se vzrůstající koncentrací těchto látek.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on filamentous micromycetes a their growth on media suppleme-ted with selected monoacylglycerols. The theoretical part summarizes taxonomy of filamentous fungi, their growth and multiplication, and characterization of selected fungal species. Great at-tention was also paid on monoacylglycerols, their production, properties and antimicrobial acti-vity. In the experimental part, the effect of monoacylglycerols on the growth of filamentous fun-gi was examined. Some monoacylglycerols were proven to be active in inhibiting the growth of micromycetes and their inhibitory action was increasing with an increasing concentration of the-se compounds.
Klíčová slova
mikromycety, monoaclyglyceroly (MAG), MAG kyseliny palmitové, MAG kyseliny laurové, MAG kyseliny undekanové, MAG kyseliny kaprinové, MAG kyseliny kaprylové
Klíčová slova v angličtině
micromycetes, monoacylglycerols (MAG), MAG of palmitic acid, MAG of undecanoic acid, MAG of capric acid, MAG of lauric acid, MAG of caprylic acid
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte literární rešerši zaměřenou na charakterizaci monoacylglycerolů, jejich využití a vliv na růst mikroorganizmů.
Věnujte se problematice výskytu a významu mikromycet v potravinách.
II. Praktická část
Studujte vliv monoacylglycerolů různých mastných kyselin na růst potravinářsky významných mikromycet.
Zdokumentujte průběh kultivace mikromycet v přítomnosti různých koncentrací monoacylglycerolů a získané výsledky srovnejte a vyhodnoťte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte literární rešerši zaměřenou na charakterizaci monoacylglycerolů, jejich využití a vliv na růst mikroorganizmů.
Věnujte se problematice výskytu a významu mikromycet v potravinách.
II. Praktická část
Studujte vliv monoacylglycerolů různých mastných kyselin na růst potravinářsky významných mikromycet.
Zdokumentujte průběh kultivace mikromycet v přítomnosti různých koncentrací monoacylglycerolů a získané výsledky srovnejte a vyhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
JAY, J. M. Modern Food Microbiology. Sixth Edition. Gaithersburg, Maryland: Aspen Publishers, 2000. ISBN 0-8342-1671-X.
WHITEHURST, R. J. Emulsifiers in Food Technology. Oxford: Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1802-4.
OSTRÝ, V., MALÍŘ, F. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003. ISBN 8070133953.
HOCKING, A. D., PITT, J. I., SAMSON, R. A., THRANE, U. Advances in Food Mycology. New York: Springer, 2006. ISBN 0-387-28385-4.
Seznam doporučené literatury
JAY, J. M. Modern Food Microbiology. Sixth Edition. Gaithersburg, Maryland: Aspen Publishers, 2000. ISBN 0-8342-1671-X.
WHITEHURST, R. J. Emulsifiers in Food Technology. Oxford: Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1802-4.
OSTRÝ, V., MALÍŘ, F. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003. ISBN 8070133953.
HOCKING, A. D., PITT, J. I., SAMSON, R. A., THRANE, U. Advances in Food Mycology. New York: Springer, 2006. ISBN 0-387-28385-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Tomáš: Umíte zdůvodnit, proč je na C8 větší nárůst než na C10?
doc. Buňka: Kolonie po 7 dnech u MAG s C16 více narostly. Máte pro to vysvětlení?
Studentka na otázky komise odpovídala pohotově, věcně.