Bakalářská práce zpracovává charakteristiku a rozdělení nejznámějších zahraničních sýrů a jejich využití ve světové a tuzemské gastronomii. Teoretická část dále zpracovává chemické složení a nutriční význam sýrů ve výživě člověka. Pomocí ukázek inovací, které se v posledních letech objevily na českém trhu zjistíme, jakým způsobem se vyvíjí trendy využití sýrů v tuzemské gastronomii.
Annotation in English
The Thesis deals with the characteristics and typology of the most famous international cheeses and their use in the world and domestic gastronomy. The theoretical part further focuses on the chemical composition and nutritional value of cheese in human nutrition. Through innovation examples from the recent years on the Czech market we will see the trends in the cheese use in domestic cheese gastronomy.
Keywords
sýry, gastronomie, bílkoviny, výživa.
Keywords in English
Cheeses, gastronomy, protein, nutrition.
Length of the covering note
54 s. (59 166 znaků).
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce zpracovává charakteristiku a rozdělení nejznámějších zahraničních sýrů a jejich využití ve světové a tuzemské gastronomii. Teoretická část dále zpracovává chemické složení a nutriční význam sýrů ve výživě člověka. Pomocí ukázek inovací, které se v posledních letech objevily na českém trhu zjistíme, jakým způsobem se vyvíjí trendy využití sýrů v tuzemské gastronomii.
Annotation in English
The Thesis deals with the characteristics and typology of the most famous international cheeses and their use in the world and domestic gastronomy. The theoretical part further focuses on the chemical composition and nutritional value of cheese in human nutrition. Through innovation examples from the recent years on the Czech market we will see the trends in the cheese use in domestic cheese gastronomy.
Keywords
sýry, gastronomie, bílkoviny, výživa.
Keywords in English
Cheeses, gastronomy, protein, nutrition.
Research Plan
I. Teoretická část
Charakteristika a rozdělení sýrů dle komoditní vyhlášky
Specifikace nejznámějších zahraničních sýrů a jejich využití v gastronomii
Příklady využití sýrů domácí provenience v gastronomii
II. Praktická část
Chemické složení a nutriční význam sýrů ve výživě člověka
Příklady praktické inovace v oblasti využití sýrů v gastronomii
Research Plan
I. Teoretická část
Charakteristika a rozdělení sýrů dle komoditní vyhlášky
Specifikace nejznámějších zahraničních sýrů a jejich využití v gastronomii
Příklady využití sýrů domácí provenience v gastronomii
II. Praktická část
Chemické složení a nutriční význam sýrů ve výživě člověka
Příklady praktické inovace v oblasti využití sýrů v gastronomii
Recommended resources
HUDSON, A. Le lait dans tous ses états, premiere édition, Tours: Balland et Jacob-Duvernet, 2000, 126s. ISBN 2.7 158.1293.0
SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví, 1. vydání, Praha: Euromedia Group, 2008, 248s. ISBN 978-80-249-0991-2
PAVELKA, A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví, 1. vydání, Brno: Littera, 1996, 105s. ISBN 80-85763-09-5
PÁNEK, J. Základy výživy, 1. vydání, Praha: Svoboda Servis, 2002, 207s. ISBN 80-86320-23-5
INGRAMOVÁ, Ch. Světová encyklopedie-všechno o jídle, 1. vydání, Praha: FORTUNA PRINT, 2006, 512s. ISBN 80-7321-251-X.
CALLEC, Ch. Encyklopedie sýrů, 1. vydání, Praha: REBO Productions, 2002, 256s. ISBN 80-7234-225-8
http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/understanding-food/artid/Syry-evropska-tradice/
Recommended resources
HUDSON, A. Le lait dans tous ses états, premiere édition, Tours: Balland et Jacob-Duvernet, 2000, 126s. ISBN 2.7 158.1293.0
SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví, 1. vydání, Praha: Euromedia Group, 2008, 248s. ISBN 978-80-249-0991-2
PAVELKA, A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví, 1. vydání, Brno: Littera, 1996, 105s. ISBN 80-85763-09-5
PÁNEK, J. Základy výživy, 1. vydání, Praha: Svoboda Servis, 2002, 207s. ISBN 80-86320-23-5
INGRAMOVÁ, Ch. Světová encyklopedie-všechno o jídle, 1. vydání, Praha: FORTUNA PRINT, 2006, 512s. ISBN 80-7321-251-X.
CALLEC, Ch. Encyklopedie sýrů, 1. vydání, Praha: REBO Productions, 2002, 256s. ISBN 80-7234-225-8
http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/understanding-food/artid/Syry-evropska-tradice/
Enclosed appendices
1 CD
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
- doc. Hrabě: Proč jste si nevybrala sýry francouzské?