Cílem diplomové práce bylo u vybraných osob s obezitou zjistit, co je její pravděpodobnou příčinou na základě detailní nutriční anamnézy, zhodnotit jejich celkové stravovací zvyklosti a životní styl a navrhnout terapeutický postup léčby jejich obezity. Teoretické část práce se zabývá problematikou vzniku obezity, její terapií a způsoby vyšetření obézních pacientů. V praktické části práce byly zhodnoceny jídelníčky a celkový životní styl u pěti pacientů s obezitou. Do hodnocení byly zahrnuty celkové stravovací návyky pacienta, příjem potravin, jejich pestrost a vhodnost, byl zohledněn i pohybový režim pacienta. Příjem potravy byl srovnán s výživovými doporučeními.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to determine the probable cause of obesity in selected obese people based on a detailed nutritional anamnesis, evaluate their overall eating habits and lifestyle and suggest the therapeutic process for treatment of their obesity. The theoret-ical part deals with the problems of obesity development, its treatment and examination methods of obese patients. In the practical part of this work meal plans and overall lifestyle of five obese patients were evaluated. The evaluation included patient overall eating habits, food intake, variety of foods and their suitability. The patient's exercise regimen was also taken into account. Food intake was compared with dietary recommendations.
Klíčová slova
obezita, dieta, jídelníček, výživová doporučení, pohybová aktivita, body mass index
Klíčová slova v angličtině
obesity, diet, meal plan, nutritional recommendations, physical activity, body mass index
Rozsah průvodní práce
67 s., příloha 43 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo u vybraných osob s obezitou zjistit, co je její pravděpodobnou příčinou na základě detailní nutriční anamnézy, zhodnotit jejich celkové stravovací zvyklosti a životní styl a navrhnout terapeutický postup léčby jejich obezity. Teoretické část práce se zabývá problematikou vzniku obezity, její terapií a způsoby vyšetření obézních pacientů. V praktické části práce byly zhodnoceny jídelníčky a celkový životní styl u pěti pacientů s obezitou. Do hodnocení byly zahrnuty celkové stravovací návyky pacienta, příjem potravin, jejich pestrost a vhodnost, byl zohledněn i pohybový režim pacienta. Příjem potravy byl srovnán s výživovými doporučeními.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to determine the probable cause of obesity in selected obese people based on a detailed nutritional anamnesis, evaluate their overall eating habits and lifestyle and suggest the therapeutic process for treatment of their obesity. The theoret-ical part deals with the problems of obesity development, its treatment and examination methods of obese patients. In the practical part of this work meal plans and overall lifestyle of five obese patients were evaluated. The evaluation included patient overall eating habits, food intake, variety of foods and their suitability. The patient's exercise regimen was also taken into account. Food intake was compared with dietary recommendations.
Klíčová slova
obezita, dieta, jídelníček, výživová doporučení, pohybová aktivita, body mass index
Klíčová slova v angličtině
obesity, diet, meal plan, nutritional recommendations, physical activity, body mass index
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika obezity, vznik, příčiny.
Způsoby léčby, úprava jídelníčku.
Vzorový jídelníček pacientů s obezitou.
II. Praktická část
Získání jídelníčků od konkrétních obézních pacientů.
Vyhodnocení jednotlivých jídelníčků.
Závěry ze získaných dat.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika obezity, vznik, příčiny.
Způsoby léčby, úprava jídelníčku.
Vzorový jídelníček pacientů s obezitou.
II. Praktická část
Získání jídelníčků od konkrétních obézních pacientů.
Vyhodnocení jednotlivých jídelníčků.
Závěry ze získaných dat.
Seznam doporučené literatury
ŠONKA, J., PŘIBYLOVÁ-ČÁRKOVÁ, M. Dieta při otylosti. Praha:Avicenum, 1988, 145 s.
DAS, U.N. Obesity: Genes, brain, gut and environment. Nutrition, 2010.
MARINOU, K. et al. Obesity and cardiovascular disease: from pathopsychology to risk stratification. International Journal of Cardiology, 2010.
Seznam doporučené literatury
ŠONKA, J., PŘIBYLOVÁ-ČÁRKOVÁ, M. Dieta při otylosti. Praha:Avicenum, 1988, 145 s.
DAS, U.N. Obesity: Genes, brain, gut and environment. Nutrition, 2010.
MARINOU, K. et al. Obesity and cardiovascular disease: from pathopsychology to risk stratification. International Journal of Cardiology, 2010.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Velichová: Jakým způsobem jste vybírala respondenty pro Váš výzkum?
doc. Buňka: Co je doporučená denní dávka? Konfrontovala jste Vámi zjištěná čísla s vydanými výživovými dávkami?
Studentka na otázky komise odpovídala pohotově, věcně.