Předmětem diplomové práce bylo stanovení diacetylu, methylglyoxalu, glyoxalu a pentandionu ve vzorcích vín pomocí kapalinové chromatografie HPLC. Teoretická část práce se zabývá chemickým složením vína, významem výše zmíněných dikarbonylových sloučenin a jednotlivých metod pro jejich stanovení. V praktické části je uvedena metodika stanovení dikarbonylových sloučenin ve vzorcích vín za využití chromatografické metody HPLC.
Anotace v angličtině
The main object of diploma thesis was to determine of diacetyl, methylglyoxal, glyoxal and pentanedione in samples of wines by liquid chromatography HPLC. The theoretical part deals with the chemical composition of the wine, the importance of the aforementioned dicarbonyl compounds and various methods for their determination. The experimental part describes the methodology for the determination of dicarbonyl compounds in wine samples using chromatographic method HPLC.
Předmětem diplomové práce bylo stanovení diacetylu, methylglyoxalu, glyoxalu a pentandionu ve vzorcích vín pomocí kapalinové chromatografie HPLC. Teoretická část práce se zabývá chemickým složením vína, významem výše zmíněných dikarbonylových sloučenin a jednotlivých metod pro jejich stanovení. V praktické části je uvedena metodika stanovení dikarbonylových sloučenin ve vzorcích vín za využití chromatografické metody HPLC.
Anotace v angličtině
The main object of diploma thesis was to determine of diacetyl, methylglyoxal, glyoxal and pentanedione in samples of wines by liquid chromatography HPLC. The theoretical part deals with the chemical composition of the wine, the importance of the aforementioned dicarbonyl compounds and various methods for their determination. The experimental part describes the methodology for the determination of dicarbonyl compounds in wine samples using chromatographic method HPLC.
I. Teoretická část
Popište chemické složení vína
Charakterizujte dikarbonylové sloučeniny a jejich přítomnost v révovém vínu
Vypracujte literární rešerši stanovení dikarbonylových sloučenin u vína
II. Praktická část
Optimalizujte vybranou analytickou metodu pro stanovení dikarbonylových sloučenin ve víně
Analyzujte vybrané vzorky vína a naměřená data porovnejte s literaturou
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište chemické složení vína
Charakterizujte dikarbonylové sloučeniny a jejich přítomnost v révovém vínu
Vypracujte literární rešerši stanovení dikarbonylových sloučenin u vína
II. Praktická část
Optimalizujte vybranou analytickou metodu pro stanovení dikarbonylových sloučenin ve víně
Analyzujte vybrané vzorky vína a naměřená data porovnejte s literaturou
Seznam doporučené literatury
JACKSON, R. S. Wine science: principles, practice, perception. Vyd. 2. London: Academic, 2000.ISBN 978-0-12-379062-0.
DAGLIA M., A. PAPETTI, P. GRISOLI, C. ACETI, V. SPINI, C. DACERRO a G. GAZZANNI. Isolation, Identification, and Quantification of Roasted Coffee Antibacterial Compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Washington: American Chemical Society, 2007, 55(25), 10208-10213.ISSN: 0021-8561
DE REVEL G., L. PRIPIS-NICOLAU, J. C. BARBE a A. BERTRAND. The detection of alpha-dicarbonyl compounds in wine by formation of quinoxaline derivatives. Journal of the Science of Food and Agriculture. Malden: Willey-Blacwell, 2000, 80(1), 102-108.ISSN: 0022-5142
DA SILVA FERREIRA A. C., S. RESIS, C. RODRIGUES, C. OLIVEIRA a P. G. DE PINHO. Simultaneous determination of ketoacids and dicarbonyl compounds, Key Maillard intermediates on the generation of aged wine aroma. Journal of Food Science. Oxford: Blackwell Publishing, 2007, 72(5), S314-S318.ISSN: 0022-1147
Seznam doporučené literatury
JACKSON, R. S. Wine science: principles, practice, perception. Vyd. 2. London: Academic, 2000.ISBN 978-0-12-379062-0.
DAGLIA M., A. PAPETTI, P. GRISOLI, C. ACETI, V. SPINI, C. DACERRO a G. GAZZANNI. Isolation, Identification, and Quantification of Roasted Coffee Antibacterial Compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Washington: American Chemical Society, 2007, 55(25), 10208-10213.ISSN: 0021-8561
DE REVEL G., L. PRIPIS-NICOLAU, J. C. BARBE a A. BERTRAND. The detection of alpha-dicarbonyl compounds in wine by formation of quinoxaline derivatives. Journal of the Science of Food and Agriculture. Malden: Willey-Blacwell, 2000, 80(1), 102-108.ISSN: 0022-5142
DA SILVA FERREIRA A. C., S. RESIS, C. RODRIGUES, C. OLIVEIRA a P. G. DE PINHO. Simultaneous determination of ketoacids and dicarbonyl compounds, Key Maillard intermediates on the generation of aged wine aroma. Journal of Food Science. Oxford: Blackwell Publishing, 2007, 72(5), S314-S318.ISSN: 0022-1147
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Jaroslav Kováčik, Ph.D. seznámil členy SZZ s posudkem vedoucího DP.
doc. Ing. Fišera Miroslav, CSc. oponent DP seznámil členy komise s posudkem a požádal o odpovědi na otázky z posudku oponenta, kterým byla Ing.Hladká Kristýna ?
1.Jaký je princip působení oxidu siřičitého na bakterie, jejichž množení je díky němu potlačováno při procesu jablečno-mléčného kvašení. (str.16)
2. Čím je způsobeno vyšší množství kyseliny citronové u ledových vín?
Studentka danou problematiku částečně ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Její vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a málo přesvědčivé.