Diplomová práce je zaměřena na srovnání některých parametrů pseudocereálií a netradič-ních obilovin. V práci je stručně popsána historie pěstování vybraných obilovin, botanická charakteristika, taxonomie a chemické složení. Dále je zde také nahlédnuto do způsobu využití. Zvláštní pozornost je věnována využití v pekárenském průmyslu.
Praktická část je zaměřena na porovnání pečiva z vybraných pseudocereálií a netradičních obilovin připraveného pomocí pekařského pokusu a následné vyhodnocení textury upečených bochníků na přístroji Texturometr TA.XT Plus.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on a comparison of specific parameters of pseudocereals and non-traditional cereals. The work briefly describes the history of a selected cereals, botanical characteristics, chemical composition and taxonomy. Then the ways of use are discussed. Particular attention is given to use in baking industry.
The practical part is focused on a comparison of selected pseudocereals bread and non-traditional cereals, obtained by the baking test and subsequent evaluation of bread crumb texture using Texturometer TA.XT Plus.
Diplomová práce je zaměřena na srovnání některých parametrů pseudocereálií a netradič-ních obilovin. V práci je stručně popsána historie pěstování vybraných obilovin, botanická charakteristika, taxonomie a chemické složení. Dále je zde také nahlédnuto do způsobu využití. Zvláštní pozornost je věnována využití v pekárenském průmyslu.
Praktická část je zaměřena na porovnání pečiva z vybraných pseudocereálií a netradičních obilovin připraveného pomocí pekařského pokusu a následné vyhodnocení textury upečených bochníků na přístroji Texturometr TA.XT Plus.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on a comparison of specific parameters of pseudocereals and non-traditional cereals. The work briefly describes the history of a selected cereals, botanical characteristics, chemical composition and taxonomy. Then the ways of use are discussed. Particular attention is given to use in baking industry.
The practical part is focused on a comparison of selected pseudocereals bread and non-traditional cereals, obtained by the baking test and subsequent evaluation of bread crumb texture using Texturometer TA.XT Plus.
Zpracovat literární rešerši k dané problematice: Charakteristika pseudocereálií a netradičních obilovin a jejich pekárenské využití.
II. Praktická část:
Materiál a metody.
Výsledky a diskuze.
Závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
Zpracovat literární rešerši k dané problematice: Charakteristika pseudocereálií a netradičních obilovin a jejich pekárenské využití.
II. Praktická část:
Materiál a metody.
Výsledky a diskuze.
Závěr.
Seznam doporučené literatury
1. PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský ve spolupráci s Komisí jakosti rostlinných produktů ČAZV, 2008. ISBN 978-808-6576-282.
2. MOUDRÝ, Jan a Zdeněk STRAŠIL. Pěstování alternativních plodin. 1. vyd.České Budějovice: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 1999. ISBN 80-7040-383-7.
3. ALVAREZ-JUBETE, L., E.K. ARENDT a E. GALLAGHER. Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science &Technology. 2010, vol. 21, s. 106-113. ISSN 0924-2244.
4. JABLONSKÝ, Ivan. Pěstujeme klíčící osivo a výhonky. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2005. ISBN 80-247-1114-1.
Seznam doporučené literatury
1. PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský ve spolupráci s Komisí jakosti rostlinných produktů ČAZV, 2008. ISBN 978-808-6576-282.
2. MOUDRÝ, Jan a Zdeněk STRAŠIL. Pěstování alternativních plodin. 1. vyd.České Budějovice: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 1999. ISBN 80-7040-383-7.
3. ALVAREZ-JUBETE, L., E.K. ARENDT a E. GALLAGHER. Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science &Technology. 2010, vol. 21, s. 106-113. ISSN 0924-2244.
4. JABLONSKÝ, Ivan. Pěstujeme klíčící osivo a výhonky. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2005. ISBN 80-247-1114-1.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Buňka: Co Vás vedlo k výběru spojitých grafů? Proč u některých chlebů byly trhliny ve střídě?
prof. Tomáš: Jsou na trhu výrobky s obsahem merlíku? Kdo je využívá?
Studentka odpovídala na otázky věcně, méně pohotově.